Çalışma Dünyamız ve Önemli Konuları…

Çalışma dünyamızın, üretim hayatımızın daha sağlıklı işleyişi başta olmak üzere nitelikli istihdama erişimi gibi daha pek çok çözüm bekleyen konusu var. Çalışma hayatının en önemli konularından birisi kuşkusuz işsizlik. Yüksek ve uzun süreli işsizlik, özellikle gençlerimizde geleceğe olan güvenini ciddi ölçüde sarsıyor. Birçok ülkede, son 30 yılın kuralsız küreselleşme sürecinde erozyona uğrayan sosyal devlet anlayışının yeniden gündeme geldiği bir dönemde; bu konuda ivedilikle atılması gereken adımlar var.

İşsizliğin ve gençlerin gelecek beklentilerinde yaşanan erozyonun yol açtığı çok önemli bir başka konu var ki o da son yıllarda daha fazla hissetmeye başladığımız beyin göçü. Öyle ki, bu konuya artık hiç kimsenin gözünü kapatma lüksü kalmadı. Ülkemizde her geçen gün daha ciddi bir sorun haline gelen beyin göçünü mutlaka tersine çevirmek zorundayız.

Çalışma dünyamızda sanayiciler olarak yaşadığımız en önemli sorunlardan biri de istihdamın giderek sanayiden uzaklaşmasıdır. Bugün çalışanlarımız sanayiye yönelmek yerine hizmetler ve kamu sektörünü tercih etmektedir. Oysa hep vurguladığımız gibi, ülkemizin kalkınması ve refah toplumuna ulaşabilmemizin yolu üretim ekonomisinden geçiyor. Bu noktada sanayi sektöründe çalışmanın daha cazip bir hale getirilmesinin yolunu mutlaka bulmalıyız.

Ve çalışma dünyamızda kıdem tazminatından iş davalarına, zorunlu istihdamdan iş sağlığı ve güvenliğine, kadınların iş gücüne daha fazla katılımına kadar birçok konu var çözüm bekleyen.

İşte bütün bu konuları Nisan ayı İSO Meclis toplantımızda konuk olarak ağırladığımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vedat Işıkhan ile birlikte ele aldık. Ayrıntılarını ilerleyen sayfalarımızda okuyacağınız; “Çalışma Hayatına Vizyoner Bir Anlayışla Bakarken Sanayicilerimizin Beklentileri ve Çözüm Önerileri” gündemi ile yaptığımız toplantının, Meclis üyelerimizin de önemli görüş ve değerlendirmeleri ile son derece verimli geçtiğine inanıyorum.

Nisan ayında sanayimiz açısından son derece önemli bir konuda, Türkiye Avrupa Komisyonu ile birlikte önemli bir etkinliği daha gerçekleştirdik. Bilindiği gibi yakın gelecekte Avrupa Birliği “Yeşil Mutabakat” çerçevesinde kısıtlayıcı bazı önlemler devreye girecek. Bunlardan en önemlisi de “sınırda karbon” uygulaması olacak. İşte bu konuda Avrupa Komisyonu ile ortak gerçekleştirdiğimiz; Avrupa Komisyonu Vergilendirme ve Gümrük Birliği Genel Müdürü Gerassimos Thomas’ın da katılarak önemli açıklamalarda bulunduğu “AB Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması: İklim Politikası Çerçevesi ve Türkiye’deki Firmalara Etkileri” başlıklı etkinlik sanayicilerimizin de yoğun ilgisiyle gerçekleşti.

Geçen ay, ulusal egemenliğimiz ve sevgili çocuklarımız açısından önemli bir günü, Mustafa Kemal Atatürk’ün istikbalimiz olan çocuklarımıza armağan ettiği 23 Nisan’ı kutladık. Ulusal Egemenliğimizin simgesi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Kuruluş gününü ve varlıklarıyla hayatımıza mutluluk katan çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı buradan bir kez daha kutluyorum. Emek ve alın terleriyle sanayimize ve ekonomimize kıymetli katkılar yapan tüm çalışanlarımızın, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü de kutlarken, sağlıklı ve huzur içinde bir ay geçirmenizi diliyorum.

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı