İSO’nun Düzenlediği Macaristan Ülke Gününde, İki Ülke Arasındaki İş Fırsatları Konuşuldu

  • Diğer Haberler
macar-konsolos-ziyaret-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), düzenlediği Macaristan Ülke Günü etkinliği ile ülkedeki iş ve yatırım fırsatlarını Türk sanayici ve iş insanlarına tanıttı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis de katılırken çok sayıda sanayici ve iş insanı da etkinliği izledi. Yapılan panel aracılığıyla Macaristan’da iş yapan iş insanları aracılığıyla bilgi sahibi oldu.

Etkinliğin açılışında konuşan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, iki ülke arasındaki güçlü tarihi ilişkiler ve bağların Cumhuriyetin kuruluş yıllarında yeni bir ivme kazandığını söyledi. Türkiye’nin, Cumhuriyet’in ilanının ardından, ilk resmi antlaşmayı 18 Aralık 1923 tarihinde Macaristan ile imzaladığını hatırlatan Bahçıvan, Ulu Önder Atatürk’ün “Manevi ve fikri meziyetlerini ziyadesiyle takdir ettiğim Macar Milletinin samimi bir hayranıyım” sözleriyle Macar ulusuna verdiği değeri ifade ettiğini aktardı.

Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerin ülkeler arası ilişkilere örnek alınması gerektiğini belirten Bahçıvan, iki millet arasında karşılıklı sempati ve gönül bağı olduğunu ifade etti. Ülkeler arasındaki ilişkinin NATO müttefikliği, başta AB ve Avrupa Konseyi olmak üzere uluslararası örgütlerde iş birliği ve Macaristan’ın Türkiye’nin AB üyeliğine verdiği destek çerçevesinde olumlu olarak ilerlediğini dile getiren Bahçıvan, iki ülke arasındaki ilişkilerin özellikle son dönemlerde artan üst düzey ziyaretler ile daha da geliştiğine dikkat çekti.

İSO Başkanı Bahçıvan
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

1998 yılında yürürlüğe giren Türkiye-Macaristan Serbest Ticaret Anlaşması ile 2001 yılı itibariyle iki ülke arasındaki sanayi ürünleri ticareti tamamen liberalize edildiğini ifade eden Bahçıvan, Macaristan’ın 2004 yılında Avrupa Birliği ve Gümrük Birliği’ne katılmasıyla ikili dış ticaret hacminin artarak devam ettiğini kaydetti. Ekonomi odaklı bir dış politika takip eden Macar Hükümetinin Türkiye’yi “Doğu’ya Açılım” politikasının merkez ülkelerinden biri olarak gördüğünü anlatan Bahçıvan, bu çerçevede, Aralık 2013’te İstanbul’da bir “Ticaret Evi” açıldığına dikkat çekti. Bahçıvan, 2015 yılında ise Macar Eximbank’ın İstanbul’da bir ofis açtığını ve halihazırda Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde Ticaret Evleri bulunduğunu söyledi.

Bahçıvan şöyle devam etti:

“Macaristan, stratejik konumu, sürdürülebilir makro ekonomisi, yatırım dostu ve istikrarlı siyasi ortamı sayesinde Türk şirketleri için çok önemli avantajlar sunmaktadır. Ayrıca Türkiye, otomotivden tekstile, gıdadan endüstriyel ürünlere kadar Macaristan’ın tedarikçisi olmaya aday önemli bir ülkedir. Bu çerçevede ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkilerin arttırılması hususunda daha fazla çalışmamız gerektiği yadsınamaz bir gerçektir.”

Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis
Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi
Viktor Matis

Daha sonra kursüye etkinlik ile ilgili konuşmasını yapmak üzere Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis geldi. Matis, Atatürk döneminde başlayan iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin bugün de sürdüğünü söyledi. Matis, iki ülke arasındaki bağların çok sıkı olduğunu ve siyasi olarak komşu olmasa da iki ülke arasında gönül bağı olduğunu ekledi. Kültürel ilişkilerin bu bağlamda önem teşkil ettiğini aktaran Matis, Macaristan’ın İstanbul’da Kültür Enstitüsü bulunduğunu ve Türkiye’nin de Budapeşte’de kültür elçisi bulunduğunu dile getirdi. Siyasi ve kültürel ilişkilere karşın ekonomik alanda atılacak çok adım olduğunu belirten Matis, 2013’te 2 milyar dolar olan ticaret hacminin 5 milyara çıkarılması yönünde hedef konduğunu, bugün ise hedefin 6 milyar dolar olduğunu ifade etti.

Bu hedefi gerçekleştirebilmek için büyük çaba göstermeleri gerektiğini ve buna hazır olduklarını vurgulayan Matis, Büyükelçilik olarak bir numaralı hedeflerinin ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu belirtti. Türk iş insanlarının Macaristan hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığına değinen Matis, ülkedeki fırsatlar hakkında kendilerini bilgilendirmek için çalıştıklarını kaydetti. 

Ticaret Bakanlığı Macaristan Ülke Uzmanı Murat Muştu
Ticaret Bakanlığı Macaristan
Ülke Uzmanı Murat Muştu

Ardından Macaristan Pazarında İşbirliği ve Yatırım Olanakları başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde konuşan Ticaret Bakanlığı Macaristan Ülke Uzmanı Murat Muştu, Macaristan’ın konumunun Avrupa’nın merkezinde yer aldığını ve bu açıdan önem taşıdığını söyledi. 1991 yılında kurulan Türkiye-Macaristan İş Konseyi’nin aktif faaliyetlerde bulunduğunu belirten Muştu, AB’nin Macaristan’ın ihracatından yüzde 78 pay alırken ithalatında ise yine AB’nin yüzde 74 pay taşıdığını anlattı. Muştu, Macaristan’ın Türkiye’ye ihracatı ve Türkiye’den ithalatında en çok kara ulaşım aracı olduğunu belirterek potansiyel olan sektörler olarak da yaş meyve sebze, sert kabuklu meyveler, ilaç, ambalaj ve oto ara ve yan sanayi olduğunu ekledi.

Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Zsófia Kakas
Macaristan’ın İstanbul
Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi
Zsófia Kakas

Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Zsófia Kakas ise fırsatlar ülkesi olarak tanımladığı Macaristan hakkında yatırım teşvikleri konusunda bilgiler verdi. Ülkenin yüzde 4,4 büyüme oranına sahip olduğunu belirten Kakas, işsizliğin ise 3,6 oranında olduğunu ve bunun AB içinde en düşük oran olduğunu kaydetti. Yabancı yatırım için otomotiv lojistik, otomotiv gıda sektörleri kilit önem taşıdığını belirten Kakas, ülkede yüzde 9 oranında kurumsal vergi uygulandığını ve bunun AB içerisinde en düşük oran olduğunu kaydetti. Kakas, yatırım desteklerinin bölgesel olarak değiştiğini ve farklı bölgelere farklı destekler yapıldığını anlattı.

Daha sonra Macaristan Eximbank Türkiye Baş Temsilcisi Arda Tugay’ın moderatörlüğünde düzenlenen Macaristan’da İş Yapan Türk Firmaların Deneyimleri başlıklı panelde, ALX Hungary Genel Müdürü Fikret Nas, METYX-Telateks Finans Grubu Başkanı Serdar Önsöz, Ravaber Yapı Ürünleri Genel Müdürü Harun Hasyüncü ve Otokoç Otomotiv Uluslararası Operasyonlar Başkanı Çağrı Kırteler, Macaristan’daki yatırımlarında yaşadıkları tecrübeyi dinleyicilerle paylaştı. Ardından dinleyicilerden gelen sorular panelistler tarafından yanıtlandı.