PAGDER Yönetimi ve Geri Dönüşüm Sektörü Temsilcileri İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ı Ziyaret Etti

  • Diğer Haberler
pagder-ziyaret-01

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) yönetimi ve geri dönüşüm sektörü temsilcilerinden oluşan bir heyet, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ı ziyaret etti. PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün başkanlığındaki heyette PAGDER Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sına sektörün önde gelen sanayi tesislerinin temsilcileri olan Vedat Kılıç, Tarık Özdemir, Mehmet Uysal, Aynur Acar, Soner Alayurt, Elif Güray, Hüseyin Dinç ve Salih Kanbak Yer aldı. Ziyaret sırasında PAGDER Genel Sekreteri Selçuk Mutlu “Plastik Geri Dönüşüm İçin Stratejik Açılımlar” başlığıyla sektör olarak yakın zamanda yapılan çalıştayın içeriğini kapsayan detaylı bir sunum yaptı.

Yapılan sunumun ardından sektörün Türkiye ekonomisi için önemine değinen Bahçıvan, plastik alanında çok büyük bir fırsat olduğunun görüldüğünü söyledi. Bu kadar derinliği olan bir konuda ham madde temininde Türkiye’nin hala daha yüzde 10’lar düzeyinde bulunmasının kabul edilemez olduğunu belirten Bahçıvan, yeni dönemde bunu düzeltmek ve bu fırsatı değerlendirmek için güçlü yatırımlar yapılması gerektiğinin açık olduğunu kaydetti. Bahçıvan, yeni dönemde bu fırsatın Türkiye için neler getireceğini iyi anlamak, anlatmak ve yetkilileri harekete geçirmek gerektiğini ifade etti.

Sektör temsilcilerine hitaben, plastik ve geri dönüşüm alanında üretim ve kullanım dengelerini çok iyi analiz ederek kamuoyuna da çok çok iyi anlatmaları gerektiğini belirten Bahçıvan, öncelikle yoğun bir plastik kullanan Türkiye’nin öncelikle kendi atığının bir hammadde olarak kullanılması noktasında daha aktif olması gereğinin altını çizdi. Bahçıvan, ülkenin sürdürülebilir döngüsel ekonomiye katkı noktasında kendi atığını gramına kadar kullanmasının öncelikli hedefleri olması gerektiğini dile getirdi.

PAGDER Başkanı Selçuk Gülsün ise şu an Avrupa’ya satılan araçlarda kullanılan plastik parçaların yüzde 25’nin geri dönüşümle elde edilen plastik ham maddelerinden elde edilmiş olmasının şart koşulduğunu söyledi. Bunun geri dönüşümün sadece bir boyutu olduğuna değinen Selçuk, bütün yönleri ile bakıldığında bu ekosistemden kaçamayacaklarını ekledi. Selçuk, Avrupa Birliği’nin bununla ilgili kriterleri ortaya koymuşken kendilerinin bunu reddedecek durumda olmadığını dile getirdi. Tüm ambalaj ve malzemelerde, özellikle plastikte dünyanın döngüsel ekonomi içinde yürüdüğüne dikkat çeken Selçuk, bunu göz ardı edemeyeceklerini ve gelecek için geri dönüşüm konusunda çok daha ciddi bir ekosistem oluşturarak daha proaktif olmaları gerektiğini vurguladı.

Toplantı sırasında sektörü temsilen gelen heyette bulunan isimler de söz alarak gündemlerindeki konularla ilgili görüşlerini dile getirerek toplantıya katkıda bulundu. Plastik sektörü temsilcileri heyeti, toplantıda özellikle güncel konularının istişare edilmesi noktasında bürokrasi ile temasta kendilerine destek olunmasını istedi.

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre Türkiye’de bugün Petkim kadar üretim yapan plastik geri dönüşüm sektörünün büyüklüğü, yaklaşık 1.3 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Bu rakam, dünya üretiminin yaklaşık yüzde 4’ünü ifade ediyor. Sektörde bu üretimin 2025 yılına kadar 3.5 milyar dolara çıkacağı ve dünya üretiminin de yüzde 6’sından fazlasını kapsayacağı hesap ediliyor.