İlaç ve Tıbbi Cihaz Sektörlerine Yönelik Ana Üretici ve Tedarikçi Buluşmaları Etkinliği Odakule’ de Yapıldı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 31. Grup İlaç, Tıbbi Cihaz ve Araç-Gereç Sanayii Meslek Komitesi ev sahipliğinde ve İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) iş birliği ile İlaç ve Tıbbi Cihaz Sektörlerine Yönelik Ana Üretici ve Tedarikçi Buluşmaları etkinliği İSO genel merkezi Odakule binasında düzenlendi.

İlaç ve tıbbi cihaz sektörlerinin ithalata bağımlılığını azaltmak ve sürdürülebilir üretimlerine destek olmak amacıyla 200’ü aşkın sektör temsilcisinin yoğun katılımıyla düzenlenen toplantıda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli, 31. Grup İlaç, Tıbbi Cihaz ve Araç-Gereç Sanayii Meslek Komitesine mensup İSO Meclis Üyeleri Dr. İlhan Şerbetçi ve Muzaffer Bal, İSO 31. Grup İlaç, Tıbbi Cihaz ve Araç-Gereç Sanayii Meslek Komitesi Başkanı Fevzi Akif Tolga Sözen ve İSO 31. Grup İlaç, Tıbbi Cihaz ve Araç-Gereç Sanayii Meslek Komitesi Üyesi Saldıray Uygur ve İEİS Genel Sekreteri Savaş Malkoç da bulundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İSO 31. Grup İlaç, Tıbbi Cihaz ve Araç-Gereç Sanayii Meslek Komitesi Başkanı Fevzi Akif Tolga Sözen, tedarik süreçlerinde yerelleşmenin önemine vurgu yaptı ve bu zorlu süreçte tüm tarafların istekliliği ve azmi ile ancak bu sürecin başarıya ulaşabileceğini söyledi. Sözen, İSO İlaç, Tıbbi Cihaz ve Araç-Gereç Sanayii Meslek Komitesi olarak sektördeki diğer paydaşlarla birlikte önümüzdeki döneme ilişkin oluşturulması düşünülen bir platform ve tedarik süreçlerine ilişkin bir eğitim kurgulandığının bilgisini verdi.

İEİS Genel Sekreteri Savaş Malkoç ise konuşmasında, güçlü bir yerli ilaç endüstrisi oluşturmak için politikalar oluşturduklarını söyledi. Yurt dışından ürün tedarikinin hem maliyet hem de zaman açısından çok maliyetli olduğunu ifade eden Malkoç, ana sanayide yerelleşme konusunda yakalanan başarının tedarik süreçlerinde de yaşanmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli, Bakanlık olarak imalat sanayini geliştirme, uluslararası rekabet gücünü artırma, yüksek ve orta yüksek teknoloji üretimini desteklemeye çok önem verdiklerini söyledi. Dünyada yaşanan Covid--19 salgını sonrası özellikle dış ticarette dengelerin değişmeye başladığını belirten Sürekli, ilaç ve tıbbi cihaz sektörlerinin bundan sonraki dönemlerde en az savunma sanayi kadar stratejik öneme sahip olduğunun altını çizdi.

Toplantının ilk bölümü Abdi İbrahim CEO‘su Dr. Süha Taşpolatoğlu’nun tedariğin yerelleşmesine yönelik kurgulanan Odak Projesi hakkında yaptığı bilgilendirme ile sona erdi.

Toplantının ikinci bölümünde, kimyasal ve reaktifler, ilaç yardımcı malzemeleri, makine ve ekipmanlar, yedek parçalar, laboratuvar cihazları ve sarf malzemeleri üreten tedarikçiler ile ana üreticilerin bu malzemelerin yerli üretilip tedarik edilmesi için toplu ve ikili görüşmeler yapıldı. Yoğun bir ilginin olduğu etkinliğe, 96 firma temsilcisi ile 107 tedarikçi firma temsilcisi katılım sağladı.