Büyük ve Değerli Markamız İSO 500…

  • Arşiv

Geçen ay İstanbul Sanayi Odası (İSO) olarak, 52 yıldır kesintisiz bir şekilde kamuoyuna sunduğumuz “İSO-Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması”nın 2019 yılı sonuçlarını, maalesef hayatımızı olumsuz etkilemeye devam eden Covid-19 pandemi koşullarında biraz geç de olsa kamuoyu ile paylaşmanın bir kez daha gururunu yaşadık.

Şirketler, akademi, medya, ekonomi dünyası tarafından her yıl büyük heyecanla beklenen İSO 500 Büyük yine beklenen ilgiyi görerek ne kadar büyük ve değerli bir marka olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmamız da gösteriyor ki; sanayi devlerinin geleceğe ilişkin olumlu ve umut veren yönleri kadar, düşündüren ve çözülmesi gereken sorunları da var.

Öncelikle İSO 500’ün umut verici iki sonucundan söz etmemiz gerekirse bunlardan en önemlisi, detaylarını ilerleyen sayfalarımızda da okuyabileceğiniz gibi teknoloji ile ilgili olan sonuçlar oldu. Özetle şunu söylemem gerekirse, gerek orta-yüksek, gerekse yüksek teknoloji yoğunluklu sanayilerin yaratılan katma değer içindeki payı son üç yıldır istikrarlı bir şekilde artış gösteriyor. İkincisi ise sanayicilerimizin AR-GE’ye yaptıkları harcamaların artıyor oluşudur.

İSO 500’ün sanayi kuruluşlarımız ile ilgili ortaya koyduğu ve üzerinde çok düşünmemiz gereken veriler de bulunuyor. Bunların başında, finansal göstergeler geliyor. Ne yazık ki bu göstergelerle ilgili olarak, bu yıl da bir iyileşmenin olduğunu söylemekte zorlanıyoruz. İSO 500, borç/özkaynak yapısında son beş yıldır dikkat çeken bozulmanın 2019’da da devam ettiğini görüyoruz.

Temmuz ayı Meclis toplantımızda da değerli akademisyen ve danışmanlarımız ile birlikte değerlendirdiğimiz İSO 500’ün kapsadığı yıl olan 2019’u, kuşkusuz kendi dinamikleri içinde değerlendirmekte yarar var. Sanayiciler için 2019, küresel ekonomide sıra dışı gelişmelerin yaşandığı bir yıldı. Ticarette korumacılık, yıl genelinde artarken, Brexit, bütün yıl boyunca Euro Bölgesi ekonomik faaliyetlerini olumsuz etkiledi. İçerde ise 31 Mart’ta yapılan yerel seçimler ve ardından tekrarlanan İstanbul seçimlerini de unutmamamız gerekir. Yılın yarısına yayılan bu seçim atmosferinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini unutmamak lazım.

Buna karşın 2019 yılında sanayi sektörümüz, olumsuzlukları belli ölçüde aşarak ekonomimize olan katkısını güçlü bir şekilde sürdürdü. Özellikle yılın sonlarına doğru üçüncü çeyrekte ortaya koyduğu yüzde 6 civarındaki güçlü büyüme performansı ile ekonomimizin pozitif büyüme patikasında kalmasında önemli bir rol oynadı.

Dünyanın eşi görülmemiş bir krizle mücadele ettiği bu zor günlerde, ekonomimizin ve sanayimizin bu büyük sınavdan da güçlenerek çıkacağına inanıyorum. 2019 yılı İSO 500 çalışmasının ekonomik faaliyetlerimize rehber olmasını diliyorum.

Zor günlerden geçerken İSO olarak en büyük misyonumuz sanayicinin sorunlarına çare olmak, onları çözüm odaklı olarak paydaşlarla bir araya getirmek. Geçen ay İSO Meslek Komiteleri Üyeleri ve Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı yetkililerini bir araya getirdik. Sanayimizin güncel vergisel konularının istişare edildiği toplantıya Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Sayın Bekir Bayrakdar ile Bakanlık bürokratlarının yanı sıra İSO’nun 38 Meslek Komitesi temsilcileri katılarak istişarede bulundu.

Önümüzdeki günlerde de sanayimizin gündemini oluşturan önemli konularla ilgili çözüm odaklı toplantılarımızın süreceğini buradan ifade etmek istiyorum.

Bu vesileyle, ağustosun ilk günlerinde idrak edeceğimiz, manevi dünyamızda çok anlamlı bir yeri olan Kurban Bayramı’nın da insanlığa başta sağlık olmak üzere sevgi, kardeşlik, barış ve mutluluk getirmesini diliyor, bayramınızı tebrik ediyorum.

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı