Finansal İstikrar Üretimde İstikrar Demektir

• Arşiv

Kabul etmek gerekir ki ekonomimiz, üretim dünyamız zor bir dönemden geçiyor. Üretim sürecinde paydaşımız olan finans dünyası, böyle bir ortamda daha sorumlu ve duyarlı hareket etmeli. Ne yazık ki bazı bankalar ölçüsüz yaklaşımlarla adeta fırsatçılık yapmak istiyor. Bu zorlu süreçte bankaların sağlıklı çalışan firmaların üzerine haksız bir şekilde gitmelerine sessiz kalınamaz ve İstanbul Sanayi Odası olarak da sessiz kalmayacağımızın bilinmesini isterim.

Hep savunageldiğimiz finansal istikrar, ekonomimiz için son derece önemli. Öyle ki finansal istikrar öngörü yapmaya imkan sağlıyor. Özellikle Merkez Bankamızın aldığı son kararları bu bağlamda değerlendiriyoruz ve bu kararların öngörülebilirliğin en önemli aracı olan finansal istikrarın yeniden tesisine katkı yapacağına inanıyoruz. Biz sanayiciler için işin özü şudur: Finansal istikrar, üretim hayatında da istikrar demektir.

Bu konudaki düşüncelerimizi, İSO Yönetim Kurulu olarak 17 Eylül’de ziyaret ettiğimiz Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay’a da sunma imkanımız oldu. Sayın Oktay’a yeni görevinden dolayı başarı dileklerimizi sunduğumuz görüşmede, sanayiciler olarak ülke ekonomisine katkı sunmaktan memnuniyet duyduğumuzu ifade ederken, yaşamakta olduğumuz kaynak sıkıntısını dile getirdik. Bu bağlamda Kalkınma Bankası’nın yeninden canlandırılması ile finansmanda yerlileşme ve millileşme modelinin sanayi sektöründe yarattığı heyecanı vurguladık. Sayın Oktay’a sanayi sektörünün yaşadığı finansman sıkıntısı ile ilgili olarak Eximbank’a da önemli görevler düştüğünü akardık. Geçen yıl Kredi Garanti Fonu’nun (KGF) bu anlamda üstlendiği rolün önemine değindik ve KGF’nin rolünün önümüzdeki dönemde sanayiye dönük bir vizyonla devam ettirilmesinin faydalarına değindik. Bu konuların üzerinde hassasiyetle durulacağını söyleyen Sayın Oktay’a, sanayicinin birikmiş KDV yükünün finansal enstrüman olarak kullanılması gerektiğini de ifade ettik.

Geçen ay, yeni çalışma dönemimizin önemli kararlarından birinin ilk adımlarının atılmaya başlandığını paylaşmak istiyorum. Yönetim olarak bu çalışma dönemimizde önümüze koyduğumuz önemli konulardan biri de sanayicilerimizin yaşadıkları en önemli sıkıntıları, içinde çalışacakları “Meclis Çalışma Grupları” aracılığıyla gündeme taşımalarını sağlamaktı. Bunun için 10 farklı alanda Meclis Çalışma Gruplarını oluşturduk ve bu çalışma grupları ilerleyen sayfalarda da okuyacağınız gibi ilk toplantılarını yapmaya başladı. Bu toplantıların sorunlara çözüm odaklı yaklaşımlar ortaya koyacağını düşünüyoruz.

Cumhuriyetimiz beş yıl sonra 100’üncü yılını kutlayacak. Bir çınar gibi köklü olan ve toplumumuza çok şey kazandıran Cumhuriyetimizin kuruluşunun 95’inci yılında hepinizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası