“İstanbul Sanayisiz Sanayi İstanbul’suz Olamaz”

• Arşiv

İstanbul Sanayi Odası (İSO) olarak yıllardır İstanbul’un “sanayi kimliği”nin iyileştirilerek ve geliştirilerek korunması ile ilgili her platformda düşüncelerimizi ve vizyonumuzu anlattık. Anlatmaya da devam ediyoruz. Çünkü dünyanın önde gelen metropollerinde olduğu gibi; Türkiye’nin marka kenti “İstanbul sanayisiz, sanayi de İstanbul’suz olamaz” diyoruz.

Geçen ay bu konuları konuşmak ve İstanbul’un sanayi vizyonunun ihtiyaç duyduğu, sürekli olarak dile getirdiğimiz yeni Organize Sanayi Bölgeleri oluşturulmasına ilişkin yaklaşımımızı da ele almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’u Meclis toplantımıza konuk ettik.

Doğrusunu söylemek gerekirse Sayın Kurum’dan, özellikle uzun süredir talep ettiğimiz İstanbul’un iki yakası için yeni nesil OSB oluşturulması konusunda bizlere umut veren sözler işittik.

Ayrıntılarını ilerleyen sayfalarımızda da okuyabileceğiniz gibi Meclis üyelerimize yönelik konuşmasında Çevre ve Şehircilik Bakanımız; “İstanbul’un bir sanayi geleneği ve vizyonu var. Bu vizyon doğrultusunda bazı sanayi sektörlerimizin İstanbul’un merkezi yerlerinden dışarı çıkarılması, çok daha yeni ve modern alanlara taşınması önemli. İstanbul’un sanayi kimliğini ve geleceğini en köklü, en etkin ve en verimli şekilde dönüştüreceğiz. Bu noktada İstanbul Sanayi Odamızın da bizlere her konuda destek vereceğine inanıyorum. İstanbul’da şehir içinde sıkışmış sanayi alanlarımızın şehir dışına taşınması noktasında çok büyük bir adımı atmış olacağız. Teknolojik nitelikleriyle, modern yapılaşmasıyla ideal bir projeyi hayata geçirerek diğer illerimize de örnek olacağız” dedi.

Bu vizyon çerçevesinde atılacak olan adımlar için Sayın Kurum’un bizlerden beklediği her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu buradan ifade etmek istiyorum. İSO olarak 50 yıldan uzun süredir açıkladığımız Türkiye’nin En Büyük Sanayi Kuruluşları araştırmamızın ilki olan “İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2018”i geçtiğimiz mayıs ayında açıklamıştık. Geçen ay da araştırmanın ikinci bölümünü oluşturan “İSO İkinci 500”ü kamuoyu ile paylaştık.

İSO İkinci 500, büyük ölçüde KOBİ niteliğindeki kuruluşlarımızın performansını ortaya koyan bir araştırma ve bununla ülkemizin KOBİ niteliğindeki kuruluşlarının performansını her yıl düzenli bir şekilde gözlemleyebiliyoruz. Araştırma sonuçları yaşanan tüm zorluklara rağmen, İSO İkinci 500 kuruluşlarımızın yatırımlarıyla ekonomik büyümemize katkılarını sürdürerek, Türkiye’nin ve Türkiye ekonomisinin yanında olduklarını gösteriyor. Sanayicilerimize bu kıymetli çabaları ve ayrıca değerli bilgilerini bizimle paylaştıkları için buradan bir kez daha teşekkür ediyorum.

Geçen ay dünyanın gözü G20 zirvesinin yapıldığı Japonya’nın Osaka kentindeydi. Zirvenin kuşkusuz en önemli konusu “Dünya Ticaret Savaşları”ydı. Bu önemli konuyu ve zirveyi, sonuçları ile birlikte “Ticaret Savaşları ve G20” dosyamızda ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Değişen dünyayı yakından takip etmek hepimize fayda sağlayacaktır…

Tüm gönüllere sevgi, kardeşlik, barış, mutluluk; işlerinize bereket getirmesi dileğiyle Kurban Bayramınızı tebrik ediyorum.

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası