Ortak Hayalimiz

  • Arşiv

Dünya pazarlarında rekabet edebilen güçlü bir Türkiye hayalinin, sadece biz sanayicilerin değil bu topraklarda yaşayan herkesin ortak hayali olduğundan kuşku duymuyorum. Bu ortak hayale kısa vadede ulaşmak tabii ki kolay değil. Öncelikle bu yolculuğu mutlu sona erdirebilmemiz için bagajlarımız “nitelikli eğitim”, “bilim”, “AR-GE”, “yaratıcılık” kavramları ile dolu olmalıdır.

Her zahmetli yolculuğun ve hedefin olmazsa olmaz rehberi ise sabırdır. Ancak bu rehberin öncülüğündeki atılımlarla ülkemizin beşeri sermayesini verimli kullanabiliriz ve AR-GE kapasitemizi, patent sayımızı artırabiliriz. Uzun sözün kısası: Bilgi ve yüksek teknoloji odaklı üretim ekonomisini ülkemizde geliştirip güçlü kılabiliriz.

Geçen ay gerçekleştirdiğimiz İSO 14. Sanayi Kongremizi işte bu anlayış üzerine kurguladık. Ana temasını “Yerli Ama Evrensel, Bugün Ama Gelecek” olarak belirlediğimiz kongre boyunca her zaman savunduğumuz yerli üretimin tanımını en kuvvetli bir şekilde ortaya koyduk. Tabi bunu; gerçekleştirdiğimiz panel, oturum ve çalıştaylarda, ithal ürün hayranlığı ile yerli üretim fetişizmi arasında sıkışmadan yaptığımızı özellikle vurgulamak isterim. Bu yoğun günlerde vakit ayırarak kongremizi izlemeye gelen, interaktif çalıştaylarımıza katılarak katkı sunan tüm katılımcılara buradan bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Yine geçen ay, bizi gelecek adına umutlandıran çok önemli bir proje ile ilgili önemli bir etkinlik gerçekleştirdik. Hatırlayacağınız üzere bundan üç ay önce, eğitim ve işgücü hayatımız ile ilgili çok ulvi bir amaç için Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Odası ile bir araya gelerek “Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü”ne imza atmıştık.

Bu protokol kapsamında, şu ana kadar karşılıklı ve titiz bir çalışmayla belirlenen komite ve meslek gruplarımızın, sanayi sektörlerimizin, belli meslek liseleriyle eşleştirildiğini öncelikle bildirmek istiyorum. Okulların ders programları, okulun öğretmenlerinin geliştirilmesi, okulun geleceğe dair staj programlarının belirlenmesi ve seçilen sektörle, seçilen okulun adeta bir hücresel buluşma noktasında gelecek planları ise bundan sonra birlikte ortaya konacak.

Protokolü imzaladığımız gün İstanbul Sanayi Odası (İSO) olarak bu projeyle üstlendiğimiz misyonu büyük bir onurla yürüteceğimizi söylemiştik. İşte her geçen gün biraz daha olgunlaşan bu proje ile ilgili çok somut bir adım attık. Sanayicilerimiz ile eşleştirdiğimiz okulların öğretmelerini “Mesleki Eğitim İş Birliği Projesi Tanıtım Toplantısı”nda buluşturduk. Bu çok faydalı buluşmaların meyvelerinin gelecek öğretim yılında alınacağından kuşku duymuyorum.

Sabır ve çabayla hayaller bir gün mutlaka gerçek olur… Bu vesileyle sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmeniz dileğiyle Ramazan Bayramınız kutlu olsun.

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı