Sanayici ve Geleceğe İyimser Bakmak

• Galeri

Gelecek hepimizi meraklandıran, umutlandıran, kimi zaman tedirgin eden, gizemli ve heyecan verici bir kavram. Bu nedenle yeni yılda dünyayı, ülkemizi ve biz sanayicileri nelerin beklediğini hiç kuşkusuz hepimiz merak ediyoruz. Son yıllarda dünyanın hemen her bölgesinde; özellikle de içinde bulunduğumuz coğrafyada tam bir belirsizlik ortamının hâkim olduğunu görüyoruz. Giderek artan jeopolitik gerilimler, toplumsal olaylar, ticaret savaşları, siber saldırılar ve ekonomik belirsizlikler, 2017’den 2018 yılına “miras” kalmıştı. 2018 de bu mirası olduğu gibi 2019 yılına devretmiş bulunuyor.

Fakat ne olursa olsun biz sanayicilerin, karamsar ve edilgen olmak gibi bir lüksümüz olamaz. Bizler uzun vadeli düşünen, geleceğe iyimser bakan, taşın altına elini koyarak risk alan, toplumun refahını, aş, iş üretmeyi kendisine öncelikli görev edinmiş ekonomik aktörleriz.

Dünya ve ülkemizin zorluklarla dolu bir süreçten geçtiği doğrudur. Fakat bu sıkıntılı süreçte sanayicilerimiz iyimser bir tutum, fedakârca ve sönmeyen bir yatırım arzusu içindedir. Bunun en somut ifadesini geçen ay Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile birlikte Kahramanmaraş’a, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi’nin davetiyle yaptığımız ziyarette çok net bir şekilde gördük. Kahramanmaraş’ta iş insanları ve sanayiciler tüm zorluklara karşın karamsarlıktan uzak, yatırım aşkıyla devam eden bir ekonomik aktivite içindedir. Dergimizin sayfalarında da okuyacağınız gibi Kahramanmaraş iş dünyasının kentte yarattığı sanayi ve ticaret ekosistemi, Türkiye’nin birçok kentine model olabilecek bir dinamiğe sahip. Özellikle genç kuşakların eğitimlerinin ardından kentlerine dönerek, bu ekosistemi daha da yukarılara taşıma çabası takdire değer.

Üretim hayatımızın ve ekonomimizin en önemli can damarı olan KOBİ’lerimizin temel sorunu olan finansman adına açıklanan ‘KOBİ Değer Kredisi’ destek paketini, çok önemli ve anlamlı buluyoruz.

Firmalarımızın rasyonel hedefler doğrultusunda değerlendirecekleri bu imkân desteğiyle gerek üretim hayatımıza gerek istihdam hayatımıza ve de ihracatımıza değerli bir katkının oluşacağını ümit ediyoruz.

Bir başka boyutuyla bakacak olursak; ‘KOBİ Değer Kredisi’ paketinin 2019 yılının genel ekonomik süreci içinde yılın başında açıklanmış olması da, ekonomide moral değerleri yükseltmek adına yeni yıla pozitif bir başlangıç oluşturacaktır.

Yeni Yılda yeni bir heyecanla, Sanayicilerimizin sorunlarına ve bunların çözümüne odaklanmaya devam edeceğiz…

Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası