SME360X- ICC // KOBİ’ler için Çevre Üzerindeki Etkilerini Ölçme ve Değerlendirme Platformu Hakkında

SME360X, ICC ve GIST tarafından ortaklaşa oluşturulan ve üretim operasyonlarının çevre üzerindeki etkilerini ölçen bir platformdur (SaaS- Software as a Service- Hizmet Yazılımı). Platformun kuruluş amacı; Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) üretiminden doğan etki analizini yapmak ve aynı sektörde bulunan ilgili şirketlerin birbirleri ile benchmarkingte (bilgileşim) bulunmalarını sağlayarak fayda yaratmaktır. SME360X, dijital platformunda yürütülen tüm çalışma ve çıktıların sertifikalandırarak KOBİ’lerin tedarik zinciri yönetimine de katkı sağlar ve rekabetçiliklerini korumada yardımcı olur.

SME360X portalı; KOBİ’ler, odalar ve ticaret birlikleri, bankalar ve özel yatırımcılar ile tedarikçiler kullanabilecektir. Ön kayıt almak adına açılan sistemde Ticaret Odaları için kayıt alanında sorular yönlendirilmektedir. Odalar’ın üyelerini platformu kullanmaya teşvik etmeleri ve portala kayıt yaptıran üyelere özel avantajlar yaratılmasının faydalı olacağı belirtilmektedir.

KOBİ’lerin daha çevreci ve rekabetçi bir yapıya dönüşümüne yardımcı olmak amacıyla kurulan SME360X platformu, aynı zamanda KOBİ’lerin çevre üzerindeki etkilerini ölçmeleri ve değerlendirmeleri için geliştirilen dijital bir araçtır. Bu dijital platforma girilen veriler, otomatik olarak küresel boyutta KOBİ’lerin birbirleriyle kıyaslanmasına ve sürdürülebilirlik değerlendirmelerinin bu ortam üzerinden yapılmasına olanak tanır.

SME360X; KOBİ’lerin sera gazı emisyonları, su tüketimi, hava kirliliği, su ve toprak kirliliği, arazi kullanımı ve atık üretimi gibi çevresel performans göstergeleri üzerinden değerlendirme yapmasını kolaylaştırır. Bununla birlikte platform, KOBİ’leri karar alırken sürdürülebilirlik temelli kararlar almasına yardımcı olarak konuyla ilgili fayda görecekleri tavsiyeler sağlar.

KOBİ’ler belirtilen çevre performansı göstergeleri üzerinden ortalama bir sürdürülebilirlik puanı elde ederler ve küresel çapta sıralamaya girerler. Bu kapsamda bir ‘ekonomik değer’ sağlamaları kolaylaştırılarak kendi sürdürülebilirlik etkilerinin gelecek çalışmalarını nasıl yürütmeleri gerekeceğine dair bir yol haritası çizmiş olurlar.

KOBİ'lerin daha çevreci ve daha rekabetçi olmasını amaçlayan SME360X platformunun tanıtım broşürü ektedir.

KOBİ’ler için Çevre Üzerindeki Etkilerini Ölçme ve Değerlendirme Platformu Hakkında Attach