İSO “Dijital Vizyon Buluşmaları”nın İlkinde, Galip Tözge ile Süreyya Ciliv "Dijital Dönüşüm, Girişimcilik ve Yatırımcılık" Temasını Konuştu

  • Diğer Haberler
iso-dijital-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), dijital dönüşüm konusunda hizmetler sunmak adına bünyesinde kurduğu İSO Dijital Dönüşüm Ofisi çalışmaları kapsamında, bu yıl “Dijital Vizyon Buluşmaları” etkinlik serileri düzenlemeye başladı. Serinin ilk buluşması, 28 Ocak 2021 tarihinde, "Dijital Dönüşüm, Girişimcilik ve Yatırımcılık" temasıyla Çalık Digital Yönetim Kurulu Başkanı Galip Tözge ile Kuika ve System Optima Yönetim Kurulu Başkanı Süreyya Ciliv katılımıyla gerçekleştirildi.

İSO Dijital Dönüşüm Ofisi’nin sanayi firmalarının dijital dönüşümlerine yol gösterecek danışmanlık hedefi doğrultusunda yapılan etkinlikte, Çalık Digital Yönetim Kurulu Başkanı Galip Tözge, Süreyya Ciliv’in girişimci kişiliğinin altını çizerken, kariyer yolculuğundaki dönüm noktalarını sordu.

SÜREYYA CİLİV: NASIL GİRİŞİMCİ OLURSUNUZ DİYE DÜŞÜNÜN 


System Optima
Yönetim Kurulu Başkanı
Süreyya Ciliv

Süreyya Ciliv şunları söyledi:

“İş dünyasında yöneticiliğin iyi bir başlangıç olduğunu bilsem de lider olarak fark yaratmak için girişimciliğin fark yarattığına inanıyorum. Ben iş hayatımda girişimci olmaya çalıştım. Harvard Business School’dan mezun olduğumdan yüksek maaşlı işler yerine bir start-up firmasında işe başladım. İstediğim bir işi yapmak için yüksek maaşlı işi reddedip, sevdiğim bir işe girdim. İnsanın sevdiği işi yapması çok önemli. Gelecekte hangi işlerin önü açık ona dikkat etmek gerekiyor. Geleceği iyi okumak bence iş dünyasında liderlikte çok önemli. Yönetici şapkanızı çoğu zaman çıkarıp işinizde nasıl girişimci olursunuz onu düşünün, bence başarı oradan gelecek. Girişimcilik her zaman küçük şirketlerde olmaz, kamu kuruluşlarında bile topluma faydası olan girişimler olabiliyor.”

“TAKIM OYUNCUSU OLMAK ÇOK ÖNEMLİ”

Kariyerindeki dönüm noktalarını anlatan Ciliv, “Takıma önem veren bir kişiyim ben her zaman. Devamlı geleceği düşünmek ve ilime bilime inanmak ve takım oyuncusu olmak. Çocukluğundan beridir takım oyuncusu olmaya önem veririm. Microsoft’ta müşteri ziyaretlerim gündeme gelmişti, rakamlara bakmam istenmişti ama ben müşteri frekansından hep renkli bilgi aldım. Müşterilerin sorunlarını dinlemek bana içerden kritik bilgiler verdi. Bill Gates’in katıldığı toplantılarda çok detaylı sorular soruluyordu. En ince detaylara kadar sorgulandığımızı hissederdim. Bu da bana detayların ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Microsoft bana MBA’den daha iyi bir okul oldu. Office’ın satış ekiplerini yönetme görevi üstlendim. Microsoft şu anda dünyanın en değerli ikinci firması ve şu anda hala en çok satılan ürün Office” dedi.

Her yerden bilgiye erişimin 4. Sanayi devrimine imza attığına işaret eden Ciliv, “İş dünyasında liderliğe bakınca, bir takımı coşturan ve heyecan veren liderlik değil, en önemli kısım doğru yönü belirlemek. Uzun dönemli, büyük düşünerek, oyunu değiştiren liderlik önemli. Apple’da Steve Jobs, Microsoft da Bill Gates böyle isimler.

Amazon’dan Jeff Bezos’un evinden kurduğu internet satış şirketinin bugün geldiği noktaya işaret eden Ciliv, “Takımını harekete geçiren, enerji veren, en iyilerini takıma getiren, takımı hedefe odaklayıp, o hedefi yakalamak önemli” dedi.

“GİRİŞİMCİLİK HER YERDE VE MÜŞTERİYE ODAKLANMAK EN KRİTİĞİ” 

Girişimcilikle ilgili deneyimlerini de aktaran Ciliv, “Girişimcilik her yerde. Büyük kurumlarda da girişimcilik daha etkili. Hedefin mutlaka global olması lazım. Global oyuncu olmak, global rekabete hazırlanmak çok kritik. Müşteriye odaklanmak en kritiği. Müşterinin segmentasyonunu yapıp birer birer odaklanmak lazım. Değişik müşterilere bakıp maksimum farkı nasıl yaratırız diye sormak lazım. Eşsiz bir müşteri deneyimi çıkarmak çok önemli. İş dünyasında lider olarak benim odağımda müşteriye odaklanma stratejisi var” dedi.

Ciliv şunları söyledi: “Müşterilere inovasyonla nasıl daha fazla fayda sunuyorum ve rekabete karşı fark yaratıyorum, bunları sorgulamak çok kritik. Bence iş dünyasındaki en kritik nokta hız. Müşterilere hızla hizmet vermek önemli. Liderlikte işin özünün kurallarını iyi anlamak ve geleceği iyi okuyarak, geleceğe odaklanmak kritik”

Ciliv’in hikayesini, sorduğu sorularla geniş bir perspektiften dinleyicilere aktaran Çalık Digital Yönetim Kurulu Başkanı Galip Tözge de sohbet sırasında yaptığı değerlendirmede , “Hatalara karşı tolerasyonun da fazla olması lazım. Yöneticilerin alt ekipleri her zaman motive etmemiz lazım. Arkadaşlarımızı ilk hatalarında desteklemezsek inovasyon ruhuna zarar veririz. Mühim olan hataları tekrarlamamak ve onlardan bir ders çıkarmak” şeklinde konuştu.


Çalık Digital
Yönetim Kurulu Başkanı
Galip Tözge

TÖZGE: TÜRKİYE DİJİTALLEŞME KONUSUNDA ÇOK HEVESLİ

Tözge, dijitalleşmenin Türkiye’de gündemde olan önemli konulardan biri olduğunu ifade etti ve dijitalleşmenin ilk görüldüğü sektörün finansal endüstriler olsa reel sektördeki dijital dönüşümün de önemli olduğunu belirtti ve İSO ile yapılan imaalat sanayindeki dijital olgunluk çalışmalarını anlattı.

Tözge, “İSO sanayimizin lider kurumlarından bir tanesi. İSO ile yaptığımız dijital olgunluk çalışmamızda şu anda neredeyiz dedik ve bir seviye belirlemeye çalıştık. Çok yüksek ilgi alaka olduğunu gördük. Sanayimizi uygun şekilde dijitalleştiremezsek global anlamada rekabette işlerimizin zorlanacağını düşünüyoruz ama imalat sanayinde Türkiye’nin bu konuda çok hevesli olduğunu gördük” şeklinde konuştu.

CİLİV: DİJİTAL DÖNÜŞÜM İŞE ENTEGRE OLMALI

Dijitalleşmeyle ilgili de görüşlerini paylaşan Ciliv, “Teknolojiyi kullanmadan müşteriye daha hızlı hizmet etme sistemi yok. Yeni bir dünya var dijital dünya. 3 tane önemli kısmı var. Birinci kısmı bilgisayarlar artık her yerde. Yepyeni bir dünya görülecek önümüzdeki dönemde VR gözlüklerle. Robotlar ve kendi başına, AI ile hareket eden makineler gündeme gelecek. Giyilebilir bilgisayarlar, her türlü ölçümü yapıyorlar artık. IOT dönemindeyiz. Şu anda her yerden datayı toparlayabiliyorsunuz. 5G dünyası geliyor. Bir Türk, 5G dünyanın en kritik verisini buluyor. Erdal Arıkan. Kendisini bir kere daha kutluyorum. Hepimizin bundan cesaretlenmesi lazım. 5G artık çok daha güvenilir ve hızlı bir dünya getiriyor. Bilgiyi analiz ederek çok daha akıllı sistemler ortaya çıkacak. Datayı analiz ederek hizmet gündeme gelecek. İleriyi tahmin etme şansımız olacak. Dijital dönüşüm sadece IT işi değil ve işlere entegre olmalı” şeklinde konuştu.

Tözge ve Ciliv, büyük ilgi çeken etkinlikte katılımcılardan gelen sorulara da yanıt verdi. Ciliv, soru yanıt bölümünde gençlere de tavsiyelerle ilgili gelen soruya şöyle yanıt verdi:

“Girişimciliği tavsiye ediyorum. Hem kurumsalda çalışan hem de iş dünyasına yeni giren arkadaşlara girişimciliği tavsiye ediyorum. Ben hayatımda hissemin olmadığı hiçbir şirkette çalışmadım. Çalıştığım her şirkette hissem vardı. Yüksek maaşlı teklifleri reddedip, hissemin olduğu daha düşük bir maaşı tercih ettim. İş dünyasında rekabet çok çetin ve müşteriye odaklanıp ve müşteriye fayda ve farkı sağlamak için kaynaklar gerekli. Büyük şirketlerde öğrenilecek çok şey var, gençlerin bunları öğrenmesi lazım. İş dünyasında bir ürün ve servisi üretmek önemli ama onu satmak ve onu müşteriyi memnun etmek de kritik. Bu konuda hiç tecrübe kazanmadan yola çıkarsanız başarısız olabilirsiniz. Hazır olmak lazım. Gençlere bir tavsiyem de şu esas fikirler müşterilerden geliyor.”

Tözge ve Ciliv, böyle bir buluşmayı organize etmesinden dolayı İstanbul Sanayi Odası’na teşekkürlerini de iletti.