İSO Sektörel Tedarik Zincirleri Toplantılarının Üçüncüsü Tarımsal Ürünler İçin Yapıldı

  • Diğer Haberler
tarım-ürünleri-10

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Covid-19 pandemisinin olumsuz şekilde etkilediği küresel tedarik zincirlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekmek için başlattığı “Sektörel Tedarik Zincirleri Toplantıları” serisinin üçüncüsü tarım ürünleri için yapıldı. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın başkanlığında yapılan toplantıya, demir çelik ve petrokimya için yapılan önceki iki toplantıda olduğu gibi Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay da katıldı. Toplantıya tarım sektörünün önde gelen temsilcileri de düzenlenen panelde, sektörleri ile ilgili yaşanmakta olan sorunları paylaşarak, çözüm noktasında neler yapılabileceğine ilişkin görüşlerini izleyicilere aktardı.

Toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin kaynak eksikliğinden çok mevcut kaynakları kullanma sorunu olduğunu söyledi. Toprağın en kıymetli kaynakları olduğunu belirten Bahçıvan, doğru kullandıkları takdirde bugün elde ettikleri başarıları bu toprakların insanının daha da yukarı taşıyacağından emin olduklarını aktardı. Belli dönemlerde farklı saiklerle sanayinin ikinci hatta üçüncü plana atıldığını dile getiren Bahçıvan, her sektörün değerli olduğunu ancak bu zor dönemlerin de gösterdiği gibi sanayinin bu ülkenin sigortası olduğunu vurguladı. Bu yüzden sanayi için ne verilse az olduğunu ve sanayicilerin bunu fazlasıyla hak ettiğini anlatan Bahçıvan, sanayicilerin kaynakları yatırıma, istihdama, ihracata ve vergiye dönüştürme konusunda zorluklara rağmen büyük başarılar kazandığını ifade etti.


İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan

Enflasyon söz konusu olduğunda buradaki temel faktörlerden birinin tarım olduğuna işaret eden Bahçıvan, bu toplantıların istişarenin ve karşılıklı empatinin bir araya gelmesi adına önemli olduğunu kaydetti. Bahçıvan, kamunun kendilerini anlaması ve tedarik ortağı olarak birbiriyle çalışan kişilerin birbirini anlaması açısından bir vesile olan toplantılarda iletişimi ne kadar kurabilirlerse birlikte geleceği daha iyi yazabileceklerini aktardı.

Ardından konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, masanın bu tarafında oturunca sahada olanları tam görme fırsatı bulamadıklarını, bu toplantıların kendileri açısından faydalı olduğunu söyledi. Türkiye Cumhuriyeti kuruduğunda iddialı sektörlerin başında tarımın geldiğini belirten Turagay, tarımın toplam istihdamdaki payının çok yüksek olduğunu kaydetti. Türkiye’nin tarım alanındaki ihracatının 20.7 milyar dolar, ithalatının ise 15.2 milyar dolar olduğunu hatırlatan Turagay, Türkiye’nin net ihracatçı konumunda olduğunu ekledi. Turagay, Türkiye’nin tarım ihracatından dünyada yüzde 1,2 pay aldığını ve 26. Sırada olduğunu belirtti.


Ticaret Bakan Yardımcısı
Rıza Tuna Turagay

Turagay, 1.5 milyon ton pamuk tüketirken bunun 800-900 bin tonunun içeride üretildiğini ve geri kalanın ithal edildiğini anlattı. Turagay, yılda 16-17 milyon buğday tüketildiğini ve 4 milyon buğdayın her yıl ithal edildiğini dile getirdi. Pandemi döneminde gıda arz güvenliğinin ve tedarik zincirinin ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Turagay, Türkiye’de bu dönemde raflarda hiçbir ürünün eksik olmadığını ekledi.

Dünyada korumacılık eğiliminin ön plana çıktığını hatırlatan Turagay, her ülkenin kendi kendine yeterli olmaya çalışmaya başladığını ifade etti. Normalde dünyadaki üretimin tüketimi karşıladığını ama pandemi gibi riskli dönemde insanların daha çok gıda talebinde bulunduğunu aktardı. Bu yüzden bütün ürünlerin fiyatında yukarı gidiş olduğunu anlatan Turagay, içeride fahiş fiyatlar için tedbirlerin devreye alındığını belirtti.

Yapılan bu konuşmaların ardından Ekonomist Ali Ağaoğlu’nun moderatörlüğünde yapılan panelde İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şükrü Barış Kocagöz, Kipaş Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Hanefi Öksüz, IAOM Avrasya Konsey ve Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül ve Tiryaki Agro Gıda San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tiryakioğlu tarım sektörü ve tedarik zincirinin iyileştirmesi konusunda görüşlerini paylaştı.