Mobilya Sanayicileri Kümelenme İçin Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ile Bir Araya Geldi

  • Diğer Haberler
osb-02

İstanbul Sanayi Odası (İSO), 24. ve 25.Meslek Grupları (Büro ve Mağaza Mobilyaları Sanayi ile Ev Mobilyaları Sanayi) üyeleri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da kümelenme ve OSB kurulması ile ilgili bir toplantı düzenledi. Mobilya sektörünün üretim ve piyasa şartları gereği İstanbul içerisinde üretim yapması gerektiği ve bu anlamda sektöre yönelik bir OSB ihtiyacı olduğuna ilişkin; İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe ev sahipliğinde yapılan istişare toplantısına Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de katıldı.


İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Sultan Tepe

Toplantı, sektör ile ilgili meslek komitelerinden sorumlu İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe başkanlığında, ilgili Meclis ve Meslek Komitesi Üyelerinin katılımı ile gerçekleşti. Toplantıyı kısa bir konuşma yaparak açan Sultan Tepe öncelikle Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’ye her konuda sanayicinin yanında yer almasından sorunları ile ilgili çözüm odaklı çalışmalara katkı vermesinden dolayı teşekkür etti. Tepe mobilya sektörünün İstanbul’da çok farklı lokasyonlarda bulunduğu ve bunların kümelenme yöntemiyle bir araya getirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bunun sektörün özellikle rekabet gücünü arttırması açısından önemine değindi.

Tüm konuşmacıları dinleyerek bir değerlendirme yapan Bakan Yardımcımız Hasan Büyükdede; İstanbul’da sanayi arsası üretmedeki zorluklardan bahsederek şehir merkezinin büyük sanayi bölgelerini artık kaldıramayacağını ifade etti. Artık sanayicilerimizin ölçek ekonomisini ve otomasyonu esas alan bir anlayışla uzun dönemde daha da genişleyebileceği alanları yatırımlarında tercih etmelerinin öneminden bahseden Büyükdede, İstanbul özelinde kısmen üretmeye çalıştıkları sanayi alanlarında sektör taleplerini değerlendirebilecek olanakları üzerinde durulabileceğini ifade etti.


Sanayi ve Teknoloji
Bakan Yardımcısı
Hasan Büyükdede

Toplantıda sektör temsilcileri de mobilya sektörünün İstanbul’da çok farklı lokasyonlar da bulunduğuna dikkat çekti. Bunun lojistik ve hammadde sevkiyatı açısından ciddi bir sorun yarattığı, çözüm için sektörün kümelenme yöntemiyle bir araya getirilmesi gerektiği dile getirildi. Sektör temsilcileri tarafından İstanbul’un iki yakasında iki farklı OSB’nin gerekirse Emlak Konut-TOKİ önderliğinde kurulması fikri üzerinde değerlendirmeler yapıldı. Sektörün şehir içerisinde çok farklı noktalarda bulunmasından dolayı birçok üreticinin hammadde tedarikinde sıkıntı yaşadığı, maliyetlere çok ciddi bir yük bindirdiğini bu nedenle mobilya sektörünün özellikle hammadde üretimi yapan yan sanayi ile birlikte bir arada olması gerektiğinden bahsedildi.

Toplantıda mevcut OSB’lerde ulaşım ve altyapı soruları yaşandığından mobilya sektörü için kurulacak OSB’lerin bu sorunlarla karşılaşmaması için altyapıdan ulaşıma kadar her şeyin önceden planlanması gerektiğinden bahsedildi. Diğer taraftan birçok sektörde ilerleme kaydedilirken mobilya sektöründe ham madde geri dönüşümünde çok geride olduğumuz dile getirildi. İtalya’da bu oran yüzde 95’lerdeyken ülkemizde yalnızca yüzde 5’lerde olduğundan ve bu konuya ayrıca önem verilmesi gerektiği vurgulandı.

Toplantı, katılımcıların soru, görüş ve önerilerinin aktarılması ve çalışmaların yeniden değerlendirilmesi için üç ay sonra yeniden bir toplantı düzenlenmesi kararlaştırılarak tamamlandı.