İSO, Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği Web Semineri Düzenledi

  • Etkinlikler
isg-semineri-01-2

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen "Yapısal İş Birliği ile İSG Alanında Kapasitenin Artırılması Projesi (Capacity Development in Field of OHS Through Structural Dialogue Project)" kapsamında "Metal Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Web Semineri" düzenlendi. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar’ın ev sahipliğinde yapılan seminere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya da katıldı. Web seminerine iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışan profesyoneller yoğun ilgi gösterdi. Proje, Birlik Organize Sanayi Bölgesi, İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesi, İstanbul Tuzla Kimya Sanayicileri Organize Sanayi Bölgesi ve İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi ortaklığıyla yürütülüyor.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Kemal Akar

Toplantının açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar, Türkiye’de başlatılan etkin aşılama çalışmaları sonucunda bugün tekrar sosyal yaşantıya kurallara uyarak döndüklerini söyledi. İmalat sanayisinin pandeminin en başından bugüne, büyük bir özveri ile bir yandan üreterek katma değer yaratmaya bir yandan çalışan sağlığını en yüksek düzeyde korumaya çalışarak yadsınamaz bir çaba sarf ettiğini belirten Akar, pandeminin başlangıcı ile birlikte kendilerinin de pandemi ile mücadele konusunda sürece katkıda bulunmak adına önemli bir çalışmaya imza attıklarını kaydetti. Akar, konunun uzmanları ile geliştirdikleri “Sanayi Tesisleri Özelinde Salgın Hastalıklarla Mücadele Standardını” başta sanayiciler olmak üzere tüm tarafların kullanımına bedelsiz olarak sunduklarını hatırlattı. 

İSO olarak bu konudaki sorumluluklarının farkında olduklarını ve bu alanda farkındalık yaratacak proje ve etkinliklerle iş sağlığı ve güvenliği süreçlerinin iyileştirilmesine katkı sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Akar, İSO’da ayrı olarak kurdukları İş Sağlığı ve Güvenliği biriminin koordinasyonunda ocak ayından bu yana on üç bin kişiye ulaşan yüksek bir rakamla, yirmi üç adet etkinlik düzenlediklerinin bilgisini verdi. 

İSG mevzuatının işyerlerinde iş kazalarının önlenmesini sağlayacak en önemli araç olduğuna dikkat çeken Akar, 2012 tarihli Türk İSG Kanunu’nun, Türkiye için yeni proaktif kavramları hayata geçirdiğini ve kamu, özel ya da tehlike sınıfı ayrımına bakılmaksızın tüm işyerlerinin İSG kapsamına alındığını ifade etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan ve Genel Müdürlüğün Operasyon Faydalanıcısı olduğu “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı” kapsamında yaklaşık 400 başvuru arasından seçilen 37 projeden birinin Yapısal İşbirliği ile İSG Alanında Kapasitenin Artırılması Projesi olduğunu aktaran Akar, projede İSG gerekliliklerinin yerine getirilmesi için sanayi temsilcilerine yardımcı olmanın en temel amaç olarak belirlendiğini anlattı. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya
Çalışma ve Sosyal Güvenlik
Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği
Genel Müdürü Cafer Uzunkaya

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya ise projeye katkı veren tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür etti. İSG’nin insan hayatına verdikleri değer ile ilgili bir süreç olduğunu belirten Uzunkaya, sanayicilerin İSG’yi ziyadesiyle önemsediğini kaydetti. Türkiye’nin son dönemde İSG ile ilgili önemli adımlar attığını kaydeden Uzunkaya, bu konuda öncü ve lider duruşundan dolayı İSO’yu da tebrik etti. Projenin içeriğinde yapısal diyalog kavramının öne çıktığını anlatan Uzunkaya, mevcut durumun tespit edilerek daha iyi duruma geçebilmek için kaynakların seferber edilmesinin önemli olduğunu aktardı. 

İSG mevzuatının uygulama düzeyini değerlendirme ve işletmelerin görüşlerini analiz etme şansını yakalayacaklarını söyleyen Uzunkaya, İSG’nin devamlı kendini yenileme ve gözden geçirmeyi gerektiren bir husus olduğunu belirtti. Proje kapsamında 120 işyerinin ziyaret edileceğini dile getiren Uzunkaya, hayata dokunacak bir eylem planı oluşturacaklarını ifade etti. Uzunkaya, bu kapsamda sektöre dayalı olarak seminerler ve eğitimler yapacaklarını ekledi. 

Sonrasında İSO Çevre ve Enerji Şubesi Müdürü ve Proje Koordinatörü Erbil Büyükbay, Yapısal İş Birliği ile İSG Alanında Kapasitenin Artırılması Projesi hakkında ayrıntılı bir sunum yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Uzmanı Ekin Karakaya Özkan ise İSG Mevzuatı ve Metal Sektörü hakkında bilgiler paylaştı. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) İş Sağlığı ve Güvenliği Direktörü Altan Çetinkal da Metal Sektörünün İSG Açısından Değerlendirmesi başlıklı bir sunum yaptı. Sonrasında TOFAŞ Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. İş Güvenliği ve Yangın Risk Yöneticisi Taner Çetintaş, Metal Sektöründe Örnek İSG Uygulamaları başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumların ardından izleyicilerden gelen sorular katılımcılar tarafından yanıtlandı.