İSO, Telekonferansla Kovid-19’un Türkiye Ekonomisi ile Sektörlere Etkisini Ele Aldı

  • Etkinlikler
video-konferans-meskom-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), telekonferans yöntemiyle düzenlediği “Covid19: Türkiye Ekonomisi ile Sektörlere Etkisi ve Beklentiler” başlıklı seminerde Koronavirüs ile ilgili gelişmeler hakkında Meclis ve Meslek Komitesi Üyelerini bilgilendirdi. Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz’un moderatörlüğünde yapılan seminere Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel ve Besfin Finansal Danışmanlık CEO’su Ferda Besli katıldı.

Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz
Dünya Gazetesi Yayın Kurulu
Başkanı Dr. Şeref Oğuz

Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, TEPAV’ın araştırmalarına göre salgın üç ay sürerse GSYİH’nin Türk lirası üzerinden yüzde 10, altı ay sürdüğü takdirde ise yüzde 20 kayba uğrayacağını söyledi. Pek çok ödemenin ötelendiğini belirten Güldağ, buna karşın piyasada nakit açısından bir açılım olmadığını anlattı. Piyasaya nakit girişi olmadığından bahseden Güldağ, kamu bankalarının çabasına rağmen çok genişleme yaşanmadığını dile getirdi. Panik içinde hareket edildiğini ve bunun da verilen desteklerin değerlendirilmesine engel olduğunu ifade eden Güldağ, devlete düşen adımlar olduğunu belirtti.

Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ
Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu
Başkanı Hakan Güldağ

Güldağ, bütçeye bir yük geleceğini e enflasyon korkusu içinde olunmaması gerektiğini vurguladı. Olağanüstü durumlarda olağanüstü tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğuna işaret eden Güldağ, Merkez Bankası’nın kaynaklarının açılması gerektiğini, dünyada da bunun yaşandığını aktardı. Güldağ, gerekli tedbirlerin alınmadığı takdirde Koronavirüs salgını sonrası dünyada Çin ve diğer ülkelere pazarlarını kaptırabileceğine dikkat çekti.

Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel
Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel

Ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel açıklanan PMI rakamlarına göre sanayide küresel anlamda ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi. Çin sanayisinin ocak ve şubatta sert şekilde düşüş yaşadığını ancak mart ayında imalat PMI’nın 50,1’e gelerek geri dönüş yaşandığını dile getirdi. Sanayisi Çin ile entegre olan Filipinler, Güney Kore, Japonya ve Vietnam’ın oldukça etkilendiğini belirten Gürlesel, Avrupa’da ise Çekya ve Polonya’da sert daralmalar yaşandığını anlattı. En olumsuz etkilenen mal grubunun yatırım malları olduğu bilgisini veren Gürlesel, mal gruplarında gıda, temizlik ürünleri ve ilaç sektörlerinde pozitif büyüme yaşanırken otomotiv, makine ve elektrikli teçhizat sektörlerinde düşüşler olduğunu ifade etti.

Türkiye’deki sanayi üretiminin ocak ve şubatta çok etkilenmediğini ancak martta düşüş yaşadığını belirten Gürlesel, dünyada hükümetlerin sektör ayrımı yapmadan destek verdiğini dile getirdi. Gürlesel, tedarik sürecinin bozulmaması için bu şekilde desteklerin verildiğini anlatarak Türkiye’de de desteklerin hibe yönünde olması gerektiğine dikkat çekti. Gürlesel, salgın yaşayan ülkelerde hizmet sektöründen bazı iflasların yaşandığını ancak sanayi açısından iflaslara rastlanmadığını da ekledi.

Besfin Finansal Danışmanlık CEO’su Ferda Besli
Besfin Finansal Danışmanlık
CEO’su Ferda Besli

Besfin Finansal Danışmanlık CEO’su Ferda Besli, bankacılık sektöründe kredilerin ilk üç ayda iyi bir büyüme yaşadığını anlattı. Salgından sonra ise tüm likiditenin kuruduğunun altını çizen Besli, alacakların tahsil edilemediğini ve böylece likiditenin azaldığını söyledi. Kamu bankalarının likidite sorununu çözmek için canla başla çalıştığını belirten Besli, KOBİ segmentindeki bir firmanın açıklanan paketlerden yararlanmak istese, 16 tane paket olduğunu ifade etti.

Özel bankaların likidite ve sermaye yeterlilik rasyosu açısından iyi bir konumda olduğuna işaret eden Besli, bu krizde şirketleri destekleyebilecek kaynakları olduğunu dile getirdi. Çok fazla destek olmasına rağmen piyasaya az para girdiğini belirten Besli, bunun nedeninin uygulamada yaşanan aksaklıklar olduğunu vurguladı. Besli, bu dönemin para kazanma dönemi değil ayakta kalma dönemi olduğunu aktardı ve şirketlerin nakit akışını çok iyi yönetmesi gerektiğini ekledi.

Yaklaşık iki saat süren tele konferansta, katılımcıların yaptıkları konuşmaların ardından, İSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleri’nden oluşan izleyicilerden gelen sorular panelistler tarafından yanıtlandı.