İSO, Türk Sanayici ve İş İnsanlarına Tanıtmak Amacıyla Arnavutluk Ülke Günü Düzenledi

  • Etkinlikler
arnavutluk-ulke-gunu-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Arnavutluk’taki işbirliği ve yatırım fırsatlarını Türk sanayici ve iş insanlarına tanıtmak amacıyla Arnavutluk Ülke Günü etkinliği düzenledi. Odakule’de İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe’nin ev sahipliğinde yapılan etkinliğe Arnavutluk’un İstanbul Başkonsolosu Blerta Kadzadej de katıldı. Etkinlikte çok sayıda sanayici ve iş insanı Arnavutluk ile ilgili bilgiler alarak yatırım ve ticaret fırsatlarını dinledi.

Açılışta konuşan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe, İSO’nun 67 yıllık geçmişi ve 20 bin üyesi ile Türkiye’nin en köklü ve en büyük sanayi odası olduğunu söyledi. Tüm sanayi kollarını içinde bulunduran İSO’nun üyelerinin başlıca sektörel dağılımlarını sıralayan Tepe, bunları tekstil, gıda, kimyasal ürünler, kara, deniz taşıtları ve yan sanayii ile makine, aksam ve metal eşya sanayii olarak sıraladı.

Türkiye ile Arnavutluk’un, Osmanlıdan kalan kültürel ve tarihsel yakın ilişkilerinin mevcut olduğuna değinen Tepe, iki ülke arasındaki iletişim ve iş birliğinin, Arnavutluk halkının Türkiye’ye ve Türkçeye ilgi duymasını sağladığını dile getirdi. Tepe, Arnavutça’da 3 binden fazla Türkçe kelime bulunduğunu ifade etti.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Sultan Tepe

Tarih boyunca bölgeye atfedilen öneme istinaden; özellikle Müslüman ve Türk nüfusunun yoğunluğu sebebiyle, Türkiye için Arnavutluk’un büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Tepe, Arnavutluk ile 1 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması ile Türkiye menşeli sanayi mallarına Arnavutluk’ta uygulanan gümrük vergisi oranlarının sıfırlandığını kaydetti. İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 430 milyon dolar civarında olmasına rağmen potansiyelin oldukça altında olduğuna işaret eden Tepe, 2018 yılında Arnavutluk’a yönelik yaklaşık ihracatlarının 410 milyon dolar, Arnavutluk’tan ithalatlarının ise 22 milyon dolar civarında gerçekleştiğini anlattı.

Tepe şöyle devam etti:

“Arnavutluk’ta yaklaşık 3 milyar dolarlık Türk yatırımı bulunmakta ve hızla artmaya devam etmektedir. Balkanlar'da istikrarın ve ekonomik kalkınmanın büyümesi için bu yatırımların çok önemli katkıları olduğu bir gerçektir. Yürürlükte olan serbest ticaret anlaşmasına, tarım ürünleri, hizmet ve yatırımların da dahil edilmesi suretiyle tekrar gözden geçirilmesi iki ülke için çok faydalı olacaktır.”

Arnavutluk’un İstanbul Başkonsolosu Blerta Kadzadej
Arnavutluk’un İstanbul
Başkonsolosu Blerta Kadzadej

Arnavutluk’un İstanbul Başkonsolosu Blerta Kadzadej ise iki ülke halkının birbirine olan sıcak yaklaşımından bahsetti. Kendisi için İstanbul’un ikinci evi gibi olduğunu belirten Kadzadej, iki ülke arasında derin ve tarihi bağlar olduğuna değindi. Siyasi ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesinde odluğunu kaydeden Kadzadej, Arnavutluk’un küçük bir ülke olmasına rağmen pek çok ekonomik fırsatı barındırdığını ifade etti. Gerek doğal kaynaklar gerekse de genç iş gücünün yabancı yatırımcılar için avantaj sağladığını dile getiren Kadzadej, Türkiye’nin beşinci büyük yabancı yatırımcı olduğun anlattı.

Ticaret Bakanlığı Ticaret Başmüfettişi Muharrem Can
Ticaret Bakanlığı Ticaret
Başmüfettişi Muharrem Can

Sonrasında Ticaret Bakanlığı Ticaret Başmüfettişi Muharrem Can kürsüye gelerek Türkiye-Arnavutluk Ticaret, İşbirliği ve Yatırım Fırsatları başlıklı bir konuşma yaptı. Can, ortak kültürel ögelerin ekonomide de yansıma bulduğunu söyledi. İki ülke arasında askeri, vergilendirme, ticari ve sağlık gibi pek çok alanda her türlü protokolün imzalandığının altını çizen Can, devletler arasında mevzuat anlamında her türlü altyapının kurulmuş olduğuna değindi. Arnavutluk’un, Romanya’dan sonra Türkiye’nin Avrupa’da en büyük müteahhitlik hizmeti verdiği ülke olduğunu belirten Can, ülkede asgari ücretin 180 euro ile en düşük olmasının bir yatırım avantajı olduğunu ifade etti. Arnavutluk’un turist sayısı artmasına rağmen yeterince otel barındırmadığını belirten Can, bu alanda yapılacak yatırımların önem arz edeceğini dile getirdi. Can, hazır giyim, ayakkabı, mobilya, tarım ve madencilik alanlarında yatırım imkanı olduğuna dikkat çekti. Türk firmaların ülkede oldukça başarılı olduğunu hatırlatan Can, ülkede kapitalist kurumların henüz yerleşmemiş olmasının da bir sorun olarak dikkat çektiğini ekledi.

Sonrasında moderatörlüğünü İSO Genel Sekreter Yardımcısı Burçin Değirmencioğlu’nun yaptığı Türk Firmaların Arnavutluk Pazarındaki Deneyimleri başlıklı panel düzenlendi. Panele DEİK Türkiye-Arnavutluk İş Konseyi Başkanı ve Aktif Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkan V. Mehmet Usta, Kastamonu Entegre İhracat Müdürü Haluk Baybek ve Ekin Maden Ticaret ve Sanayi A.Ş. Dış Ticaret Direktörü Ferah Güven katılarak Arnavutluk’taki yatırım deneyimleri ile ilgili dinleyicilere bilgiler aktardı. Panelistler soru-cevap bölümünde ise dinleyicilerden gelen sorulara yanıt verdi.