İSO Yönetim Kurulu Üyesi Ceylan İTÜ’lü Gençlerle Enerjiyi Konuştu

  • Etkinlikler
itu-ata-ceylan-02

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi M. Ata Ceylan, İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü Öğrencileri tarafından düzenlenen “Temiz Enerji Günleri” etkinliğinde açılış konuşması yaparak enerji sektörü ve politikalarına ilişkin oda görüşlerini üniversite gençliği ile paylaştı.

“Temiz Enerji Günleri” 28 – 29 Nisan 2014 tarihlerinde İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü Öğrencileri tarafından 4. kez düzenlendi.

İstanbul Sanayi Odası tarafından da desteklenen “Temiz Enerji Günleri” etkinliğinin açılış konuşmacıları arasında olan İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi M. Ata Ceylan, enerji sektör ve politikalarına ilişkin oda görüşlerini üniversite gençliği ile paylaştı.

Ülkemizde sanayi ve üniversiteler arasındaki işbirliğinin hedeflenen düzeyde olmadığını belirterek sözlerine başlayan Ceylan, yeni dönemde İSO’nun bu konuya verdiği önem neticesinde çalışmalara başladığının altını çizdi.

Ceylan, enerjinin önemini şu örnekle vurguladı: “Elektriğin olmadığı bir günü hayal edin! Karanlık bir ortamda internetsiz olduğunuzu, cep telefonlarınızı şarj edemediğinizi! Hayalinin bile sizi zorladığı bu durumda olan, yani hala elektrikle tanışmamış durumda olan dünyada hala 1,4 milyar insan var!”

Enerjide dışa bağımlılığımızın azaltılması adına enerji kaynaklarımızın çeşitlendirilmesinin önemine değinen Ceylan, fosil yakıtlar açısından zengin olmayan Ülkemizin akılcı, sürdürülebilir ve uzun vadeli politikalar geliştirmesi ve hayata geçirmesi gerektiğini ifade etti.

Son 15 yıllık süreçte enerji konusunda AB mevzuatına uyma ve serbest piyasa oluşturma konusunda ciddi düzenlemeler yapıldığını belirten Ata Ceylan, “lisansız elektrik üretimi” ile özellikle rüzgar ve güneş enerjisi kullanarak elektriğin yerinde üretilmesinin teşvik edildiğini, “serbest tüketici mekanizmasıyla” da sanayicilerimizin elektriği uygun maliyetle başka tedarikçilerden temin edebildiklerini belirtti. Hidroelektrik, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları açısından Ülkemizin zengin olduğunu belirten Ceylan, yenilenebilir enerji sektöründe yerli ekipman üretimi konusunda üniversite – sanayi işbirliğinin artırılması gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.