İSO’nun Akkuyu Nükleer Güç Santralleri İhale Şartları Toplantısına İlgi Yoğun Oldu

  • Etkinlikler
nukleer-santral-toplantisi-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), yerli üretim kapsamında büyük kamu yatırımlarının yüklenicileriyle sanayicileri buluşturma etkinliklerine bir yenisini ekledi. Ülkemiz ve Rusya arasında 2010’da imzalanan anlaşmaya istinaden Mersin/Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) kurulmasına yönelik çalışmalar hakkında sanayiciyi bilgilendirmeye yönelik gerçekleştirilen etkinliğe sanayici ve tedarikçilerin ilgisi yoğun oldu.

 

Yeni ana yükleniciyi sanayiciye tanıtmak, ana yüklenici ile potansiyel Türk tedarikçiler arasında tanışma sağlamak ve ihale kuralları ve takvimi konusunda tedarikçi firmaları bilgilendirmek amacıyla gerçekleştirilen ve İSO Meclis Başkan Yardımcısı Serdar Urfalılar’ın da katıldığı “Akkuyu Nükleer Güç Santralleri İhale Şartları Toplantısı”nın açılış konuşmalarını İSO Genel Sekreteri Haktan Akın ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Altyapı Geliştirme Daire Başkanı Salih Sarı yaptı.

Yatırım maliyetinin yaklaşık 20 milyar dolar olacağı beklenen Projede, ilk aşamada Türk firmaları için yaklaşık 6 milyar dolarlık bir iş potansiyeli oluşacağı düşünülüyor. Nisan 2018’de birinci ünite için inşaat lisansı alınmasıyla başlayan ekipman ihale süreçleri 26 Ağustos 2019 tarihinde ikinci ünite için alınan lisans sonrası hız kazanmaya başladı.

İSO Genel Sekreteri Haktan Akın
İSO Genel Sekreteri Haktan Akın

2019 yılında ülkemiz adına önemli bir gelişme olarak bir Türk şirketi de ana yüklenici olarak Akkuyu Nükleer Güç Santralleri Projesine dahil oldu. Bir Türk şirketi ile bir Rus şirketinin ortak kurduğu konsorsiyum (IC İçtaş - Titan2 JV) santralin ana yüklenicisi olarak çalışacak ve ihalelerin düzenlenmesinden sorumlu olacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Altyapı Geliştirme Daire Başkanı Salih Sarı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Nükleer Altyapı Geliştirme
Daire Başkanı Salih Sarı

İSO etkinliği kapsamında Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Lisanslama ve İzinler Bölüm Müdürü Mehmet Özcan şirketin sorumluluğu ile ekipman ve malzeme alımlarındaki sorumluluk dağılımını ayrıntılı olarak katılımcılara anlattı. IC İçtaş - Titan 2 JV Satınalma Direktör Yardımcısı Ahmet Çavuşoğlu tedarikçi seçim prosedürleri ve tedarikçilerden bekledikleri kalite gereksinimleri ile ihale takvimi hakkında detaylı bilgi verdi. TSE’den Taner Derelioğlu’nun standart karşılaştırmaları ve testler hakkında sunumu sonrası Akkuyu Nükleer A.Ş. adına konuşan Konstantin Yukhimenko, Rosatom İhale Kurullarını detaylı olarak ele aldı.

185 firma temsilcisinin yoğun ilgisi ile gerçekleşen toplantı sonrası, katılımcılardan gelen soruları yanıtlamak üzere bir panel gerçekleştirildi.