İSO’nun GEKAP Uygulamaları Toplantısı Sanayicinin Yoğun Katılımıyla Gerçekleştirildi

  • Etkinlikler
gekap-toplantisi-01

İlk kez hayata geçirilen ve ilk beyan tarihi Şubat ayı sonu olan Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) uygulaması hakkında sanayicilerin bilgilendirilmesi amacıyla 19 Şubat 2020’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzmanlarının da katılımıyla “GEKAP Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı” Odakule’de yapıldı. 400’ün üzerinde sanayi temsilcisinin katılım gösterdiği toplantının açılış konuşmasını İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Çevre ve Enerji İhtisas Kurulları Başkanı Mustafa Tacir gerçekleştirdi.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tacir
İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Mustafa Tacir

Mustafa Tacir konuşmasında, tek bir fabrikada üretime konu olan on binlerce kalem ürün için tek tek bu ürünlerin kapsamda olup olmadığının anlaşılması ve yorumlanmasının karmaşık ve zorlu bir süreç olacağını vurgulayarak cezalarla karşılaşmamak adına çok kısıtlı zamanda konunun tüm detaylarının öğrenilmesi gerektiğini ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden Nurcan Yağmur ve Şule Yetkin’in akabinde EY Türkiye’den Sercan Bahadır tarafından yapılan sunumlar sonrası gerçekleşen panelde sanayicilerden gelen sorular panelistler tarafından yanıtlandı.

GEKAP Uygulaması Hakkında Sanayicilerin Bilgilendirilmesi

Çevre Kanunu’nda yapılan değişiklik ile kısaca GEKAP olarak ifade edilen “geri kazanım katılım payı” beyan ve ödeme yükümlülüğü, 10 Aralık 2018 tarihinde kanunun ekindeki listede yer alan ürünleri piyasaya süren üretici ve ithalatçılar ile ambalajlı ürün piyasaya sürenler için 2020 itibariyle hayata geçti. GEKAP’a ilişkin olarak 31 Aralık 2019’da yönetmelik, 5 Şubat 2020’de genelge ve son olarak 7 Şubat 2020’de uygulama usul ve esasları yayımlandı.

İSO'nun GEKAP Uygulamaları Toplantısı Sanayicinin Yoğun Katılımıyla Gerçekleştirildi