Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, 9 Ağustos’ta Çip ve Bilim Yasası 2022’yi imzaladı. Bu yasa, ABD çip endüstrisine büyük sübvansiyonlar ve fonlar sağlarken sübvansiyon ve fon alan tarafların, 10 yıl boyunca Çin’de önemli ticari işlemler veya yatırım yapmalarını engelliyor.
ABD çip tasarımında dünyaya liderlik etmesine rağmen çip üretiminde 1990 yılında yüzde 37 olan küresel payının bugün yüzde 12’ye düşmesiyle Doğu Asya ekonomileri karşısında pazar kaybetti. Diğer taraftan Doğu Asya ülkeleri ise çip üretimindeki paylarını yüzde 73’e çıkardı. ABD 10 nanometreden daha küçük gelişmiş çipler üretemiyor.
ABD’nin çip üretimindeki payının 2030 yılına kadar yüzde 10’a düşmesi beklenirken, Çin ana karasının çip üretimindeki payı, özellikle dünyada en hızlı büyüyen 20 çip üreticisinin 19’unun Çin ana karasında bulunduğundan yüzde 24’e yükselmesi beklenmektedir.
Amerikalı yönetim danışmanlığı şirketi Bain & Company’ye göre, ABD’nin çip üretimi kapasitesini yüzde 5-10 oranında yükseltmek için yılda 40 milyar dolar yatırım yapması gerekiyor. TSMC’nin CEO’su Morris Chang, ABD’de çip üretimi maliyetinin yüzde 50 yükselmesinin beklendiğini, bu yüzden yüzde 25 vergi kesintisi adımının ABD’yi çip üretiminde rekabetçi yapmaktan uzak olduğunu söyledi.
2021 yılında 555,9 milyar dolarlık küresel çip ticaretinde Çin’in payı 432,6 milyar dolar ve pazarın yüzde 77,8’dir. ABD’li şirket Intel’in toplam geliri ise 74,7 milyar dolardır, bunun 20 milyar doları veya yüzde 30 kadarı Çin’den gelmektedir. Samsung ve SK Hynix şirketleri de satış gelirlerinin yüzde 30’unu Çin’den elde etti. Önemli çip üreticileri, ABD teknolojisine bel bağlamasına rağmen, piyasa talebi açısından da Çin’e bağlıdır. Boston Consulting Group şirketinin, ABD’nin Çin’den teknik olarak ayrılmada ısrar etmesi halinde, Amerikalı çip şirketlerinin küresel piyasa payını yüzde 18 ve gelirlerini yüzde 37 oranında kaybedebileceğine dikkat çekmektedir.