Sanayi şirketlerimizin, küresel değer zincirinde yüksek katma değer üretmelerine ve rekabetçi sürdürülebilirlik yetkinliklerini artırmalarına destek olmak vizyonuyla çalışıyoruz.
Daha iyi ve yaşanabilir bir dünya için sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla sürdürülebilirlik stratejimizi oluştururken başta Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) olmak üzere sürdürülebilirlik alanındaki küresel değerleri rehber edindik. Çalışmalarımızı planlarken uluslararası gelişmelerin yanı sıra yerel ve bölgesel hassasiyetleri göz önünde bulunduruyor sanayicilerimizi sürdürülebilir dönüşüme hazırlamak için somut adımlar atmayı ve böylece Türkiye’nin kalkınmasını desteklemeyi hedefliyoruz. Bu kapsamdaki çalışmalarımızı aktardığımız üçüncü sürdürülebilirlik raporumuz İSO Sürdürülebilirlik Raporu 2023’ü paydaşlarımızın bilgisine sunarız.
İstanbul Sanayi Odası olarak iş dünyamızın küresel değer zincirindeki kapasitesinin artırılmasını desteklemek üzere yürüttüğümüz faaliyetleri kurulduğumuz 1952’den bu yana çeşitlendirerek sürdürüyoruz. Bu bağlamda küresel ticaret için artık bir kriter haline gelen sürdürülebilirlik alanındaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve “sürdürülebilir üretim” yaklaşımımız çerçevesinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz.
Ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla sürdürülebilirlik yaklaşımının içselleştirilmesi ve üretim süreçlerinin bir parçası olarak ele alınması gerektiği inancıyla mesleki eğitimden AR-GE ve teknoloji çalışmalarına, enerjiden dış ticarete kadar tüm faaliyetlerimizin odağına sürdürülebilirliği alıyor, çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Gelecek dönemde de ülkemizin ulusal ve uluslararası menfaatlerini gözeterek, toplumsal ve çevresel sorumluluklarımızın bilinci ve sürdürülebilirlik alanında öncü olma kararlılığı ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. İstanbul Sanayi Odası olarak “Değişimin adı: Sürdürülebilir Üretim” anlayışı ile 2023’te gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerimizi içeren üçüncü sürdürülebilirlik raporumuzu kamuoyu ile paylaşmaktan mutluluk duyuyor, bu vesileyle çalışmalarımızda bizleri destekleyen tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyorum.
Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı
Sanayi şirketlerine yüksek değerli yenilikçi hizmetler sunup sanayimizin sürdürülebilir gelişimini destekleyen bir kurum olarak sürdürülebilirlik bağlamında uluslararası ticaretteki yeni sistemlerin risk ve fırsatlar doğuracağını bu nedenle dönüşümün ülkemiz sanayisi için gereklilik olduğunu düşünüyoruz. İklim değişikliği başta olmak üzere çevresel ve sosyal unsurların üretimin merkezinde yer aldığı yeni üretim anlayışından hareketle “sürdürülebilir üretim” yaklaşımını benimsedik.
Bu yaklaşım çerçevesinde belirlediğimiz 5 tematik alana 2023 yılında “Sanayinin Dayanıklılığı”nı ekledik. 6 tematik alanı yatay kesen unsurlar; “Sürdürülebilirlik Odaklı İnovasyon” ve “Dijital Dönüşüm” alanlarında da çalışmalarımıza devam ediyoruz.
“İSO’nun sürdürülebilirlik alanında yürüteceği faaliyetler için stratejik öneriler geliştirmek ve sürdürülebilirlik ile ilgili tarafları bir araya getirerek sinerji yaratmak amacıyla kurulan “İSO Sürdürülebilirlik Platformu” da 2021’den bu yana faaliyetlerini sürdürüyor. İSO Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe başkanlığında bir düşünce kuruluşu (think-tank) şeklinde çalışan İSO Sürdürülebilirlik Platformu, sürdürülebilirlik alanında değerli çalışmaları olan sanayicilerin, akademisyenlerin, kamu, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcilerinin katılımıyla belirli periyotlarda bir araya geliyor.”
748 Tavsiye Kararı
Mesleki komitelerimiz tarafından 2023’te gerçekleştirilen 610 toplantıda ekonomi ile ilgili konu başlıklarının yanı sıra çevresel, sosyal konuları da kapsayan 748 tavsiye kararı aldık.
Ayrıca sektörler özelinde sorunlar, çözüm önerileri ve iş birliklerinin ele alındığı 39 ayrı toplantıda üyeler, sektör paydaşları ya da ortak komiteler ile bir araya gelindi.
+10.000 Rapor
2023’te “İthalat ve Gümrükle ilgili Ekspertiz Raporları”, “Kapasite Raporları”, “İhracat Teşvik ve İhracatla İlgili Ekspertiz Raporları” dahil olmak üzere 10.000’in üzerinde rapor hazırladık. Sanayimiz ile ilgili sahip olduğumuz bu büyük veriyi analiz ederek Oda içi ve dışında daha katma değerli kullanılmasını sağlamayı amaçlıyoruz.
İSO 500
Her yıl geleneksel olarak hazırladığımız ve 50 yılı aşan köklü geçmişiyle ülkemiz sanayisinin gelişimi açısından en değerli bilgi hazinelerinden “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” (İSO 500) çalışmasına 2023’te de devam ettik. Bu çalışmaya ek olarak 1997’den bu yana yürüttüğümüz “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” (İSO İkinci 500) çalışması da 30 yıla yaklaşan birikimiyle özellikle küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşlarının gelişimine ışık tutuyor.
10 Ayrı Sektörde Rehberlik
KOBİ’lerde farkındalık ve kapasite artışını destekleyerek sürdürülebilir üretime geçiş için ilk adımları kolaylaştırmak hedefiyle 2021’de başlayan İSO Sektörel Sürdürülebilirlik Yol Haritaları çalışmasına, 2023’te 10 ayrı sektörün yol haritaları hakkındaki bilgilendirme toplantıları ile devam ettik.
+100 Karbon Ayak İzi Danışmanlığı
Kurumsal Karbon Ayak İzi Danışmanlığı projesi kapsamında düşük karbonlu ekonomiye geçiş sürecinde önemli bir adım olan kurumsal sera gazı envanterinin hesaplanması ve raporlanması konusunda üyelerimize destek oluyoruz. Projemize başvuru sayısı 2023’te 100’e ulaştı.
+1.000 Katılımcı
Özellikle ihracat yapan üreticileri yakından ilgilendiren Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında 2023’teki en önemli gelişmelerden biri Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) geçiş döneminin 1 Ekim 2023 itibarıyla başlaması ile hızlıca aksiyon alarak organize ettiğimiz “SKDM Uygulama Yönetmeliği Teknik Bilgilendirme Eğitimi” ve firmaların karbon ayak izi konusundaki iç kapasitelerini artırmalarına destek olmak için yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz Kurumsal Karbon Ayak İzi eğitimlerimizde 1.000’den fazla katılımcıyla buluştuk.
SKDM Uygulama Rehberleri
T.C. Ticaret Bakanlığı iş birliği ile “Alüminyum” ve “Demir&Çelik” sektörlerinde SKDM’nin getirdiği raporlama yükümlülüklere, bu süreçte karşılaşılan uygulama zorluklarına çözüm bulmayı amaçlayan “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Uygulama Rehberleri” projesini ilgili meslek komitelerimizin destek ve katkıları ile yürüttük.
34.284 Tekil Kullanıcı
Başta KOBİ’ler olmak üzere sanayicimizin farkındalık ve bilgi kapasitesini artırmak için güncel haber ve gelişmelere yer verdiğimiz İSO Yeşil Blog ile 34.284 tekil kullanıcıya eriştik.
İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri
Sanayi kuruluşlarının yeşil dönüşüm odaklı proje ve ürünlerini değerlendiren ve bu yöndeki çalışmaları teşvik eden İSO Yeşil Dönüşüm Ödülleri’ne 2023’te de devam ederek Çevre, Enerji Verimliliği ve Sürdürülebilirlik başlıklarında 6 ayrı kategoride sanayi kuruluşlarımızı ödüllendirdik.
Döngüsel Ekonomi
İSTKA tarafından desteklenen, SKD Türkiye ve Odamızın iş birliğinde 2022’de hayata geçen Döngüsel Ekonomi ve Kaynak Verimliliği Platformu Projesi kapsamında 2023’te saha ziyaretleri, sektörler özelinde genel değerlendirme raporları seminerler, çalıştaylar olmak üzere pek çok faaliyet yürüttük. Nitelikli iş gücü gelişimini desteklemek amacıyla eğitimler ve sertifika programlarının da düzenlendiği Projenin sonunda 386 kişinin katılımı ile Döngüsel Ekonomi Zirvesi’ni gerçekleştirdik. Ayrıca 2023’te döngüsel ekonomi ile ilgili küresel gelişmeleri takip etmek bu alanda çalışan uluslararası paydaşlar ile görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Dünya Döngüsel Ekonomi Forumu (WCEF) 2023, Döngüsel Tekstil Günleri 2023 (Circular Textile Days) gibi uluslararası etkinliklerde de yer aldık.
25 Ücretsiz Enerji Danışmanlığı
İSO bünyesinde 2023’te hayata geçirdiğimiz Enerji Masası ile İSO üyelerinden gelen 25 başvuruya bire bir ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti sağladık. Ayrıca “Çorap Sanayii Sektöründe Enerji Verimliliği” projesi ile 15 tesise enerji verimliliği danışmanlığı kapsamında ön enerji etüdü yaptık. Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji Seminerleri ile 1.000’den fazla katılımcıya ulaştık.
COP 28 Katılımı
Ulusal çabaların yanında küresel paydaşlarla dayanışmanın da hayati öneme sahip olduğu bilinciyle, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğiyle mücadelede küresel ölçekteki en önemli platform olan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’na (COP28) katıldık.
+5.000 Görüşme
Üyelerimizin yurt dışı pazarlardaki potansiyel iş fırsatlarından yararlanmalarını sağlamak amacıyla 2023 boyunca sektörel ticaret heyetleri ile uluslararası görüşmeler gerçekleştirdik. Ayrıca pek çok seminer, eğitim programı ve proje organizasyonu yürüttük.
Hedef Pazar Araştırması Danışmanlığı
Hedef Pazar Araştırması Danışmanlığı ile rakip ülkelerin pazar kayıplarını analiz ederek ihracatçılarımıza potansiyel pazarlarda uygun zamanda doğru pozisyon alma imkânı sunuyoruz. Bu kapsamda 2023’te toplam 42 firmaya 21 Hedef Pazar Raporu ve 28 Hedef Müşteri İstihbaratı danışmanlık hizmeti verdik.
1.358 İkili İş Görüşmesi
2008’den beri KOSGEB ve Sabancı Üniversitesi ortaklığı ile içinde yer aldığımız Avrupa İşletmeler Ağı Projesi (Enterprise Europe Network) kapsamında Uluslararası AR-GE İş Birliği Danışmanlığı, Uluslararası AR-GE İş Birliği Danışmanlığı, Eğitim ve İkili İş Görüşmeleri başlıklarında faaliyetler gerçekleştirdik. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yer alan Avrupa İşletmeler Ağı merkezleri tarafından düzenlenen 22 etkinlikte, 981 firmamızın 1.358 ikili iş görüşmesi gerçekleştirmesini destekledik. Bu görüşmeler sonunda üye firmalarımız tarafından 15 iş birliği anlaşması imzalandı. Ayrıca firmalara uluslararasılaşma, dijital dönüşüm, AR-GE fonları ve enerji konularında 145 nitelikli danışmanlık hizmeti verildi.
MIND4MACHINES
Üretim sektörü için akıllı dijital çözümler üreten KOBİ ve start-up’ların inovasyon çalışmalarına finansal destek sağlamayı ve çalışmalarını hızlandırarak çarpan etkisi oluşturmayı hedefleyen 5 milyon avro bütçeli MIND4MACHINES projesini Odamız koordinatörlüğünde yürütmeye devam ettik.
İstanbul Proje Akademisi
Odamız tarafından yürütülen İstanbul Proje Akademisi ile Bilgilendirme ve Eğitim Faaliyetleri, Ağ Oluşturma Destekleri, Eşleştirme, Proje Geliştirme Mentorluğu hizmetleri sunduk. Bu kapsamda 150 akademisyenden oluşan akademik ağ haritası ve 24 farklı seviyede eğitim programıyla; 12 tematik ağ oluşturma etkinliği, 6 Ulusal Proje Pazarı, 4 Uluslararası B2B Eşleştirme Etkinliği gerçekleştirdik ve 200 firmaya terzilik usulü danışmanlık hizmeti sağladık.
İSO KOZA
Girişimci-yatırımcı-sanayici üçlüsünü buluşturan ve girişimleri eğitim, mentorluk ve danışmanlıklarla destekleyen İSO KOZA İş Birliği ve Hızlandırma Programımızı 2023’te “İSO KOZA’da Bu Ay Bülten” serisi ve “İSO KOZA Girişimci Buluşmaları” ile güçlendirdik.
~60.000 Katılımcı
İSO Akademi çatısı altında çalışma hayatına yön veren eğitim programları hizmetlerimizi 2023’te de sürdürdük. Bu kapsamda 2023 döneminde 59.348 katılımcı ile toplam 1.616,5 saat, 64 çevrim içi eğitim, 14 webinar, 33 sınıf içi eğitim, 265 mini MBA oturumu ile toplamda 376 eğitim gerçekleştirdik.
Türkiye Sanayi Şirketleri İş Gücü Eğitim İhtiyaç Araştırması
2023’te ile sanayi şirketlerinin eğitim olgunluklarını ve çalışanlarının gelişim ihtiyaçlarını belirlemek üzere kapsamlı bir araştırma süreci başlattık. İstanbul Sanayi Odası ve TEGEP Eğitim ve Gelişim Derneği iş birliğinde Türkiye’deki 12 Sanayi Odası’nın katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye Sanayi Şirketleri İş Gücü Eğitim İhtiyaç Araştırması’nda elde edilen verilerden kapsamlı bir rapor hazırlanması hedefleniyor.
234 Firma
2021’de kurulan İSOBEL (İstanbul Sanayi Odası Belgelendirme A.Ş.) çatısı altında faaliyetlerimizi 2023’te de sürdürdük. 2023’te İSOBEL tarafından düzenlenen genel katılıma açık 32 eğitime 234 firmadan 432 kişi katıldı. Kurumsal olarak işyerlerinde düzenlenen 16 eğitime ise 418 kişi katılım sağladı.
Üretim Sektöründe Geleceğin İşleri
Avrupa Birliği fonlarından desteklenen “The Future of Work in Manufacturing Industry: Closing the Skills and Gender Gap (ManuFoW)” isimli projemiz T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı ile imzalanan hibe sözleşmesi kapsamında 1 Ekim 2023 itibarıyla resmi olarak başladı.
2.500 Katılımcı
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ilimizi etkileyen deprem felaketi sonrasında başta sanayicilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımızın depremlere karşı bilinç düzeyini artırmaya dönük olarak sekiz oturumdan oluşan Afetlere Hazırlık ve Sanayide Acil Durum Yönetimi isimli bir seminer serisi düzenledik. Düzenlenen seminerlere yaklaşık 2.500 kişi katıldı.
Afetlere Dayanıklı Sanayi
“Afetlere Dayanıklı Sanayi” prensibiyle Mayıs 2023’te “Afet Yönetimi Şubesi”ni uygulamaya aldık. İstanbul’da sanayi tesislerinin afete dayanıklılığına ilişkin kapsamlı bir rapor ve envanter oluşturmak üzere “Sanayi Tesislerinin Afete Dayanıklılık Karnesi” projesini hayata geçirdik. Yine İstanbul’daki kent selleri ve taşkın riskleriyle başa çıkmak amacıyla sanayi tesislerine yönelik kapsamlı bir rehber olarak “Sanayi Tesisleri İçin Sel Risk Yönetimi Rehberi”ni hazırladık.
30 Saat
İSO olarak çalışanlarımızın da kariyer ve kişisel gelişimine yönelik eğitimler düzenliyoruz. 2023’te gerçekleşen eğitimler ile kişi başı ortalama eğitim süremiz 25,3 saate ulaşırken kadın çalışanlarımıza yönelik ortalama 30,22 erkek çalışanlarımıza ise ortalama 21,52 saat eğitim sunduk.
%43,5 Kadın Çalışan Oranı
Kadınların iş hayatındaki varlığını önemsiyor, işe alımdan kariyer gelişimine insan kaynakları süreçlerinin her aşamasında toplumsal cinsiyet eşitliğini destekliyoruz. 2023’te tüm çalışanlarımızın yüzde 43,5’i, müdür ve üstü pozisyonlardaki yöneticilerimizin ise yüzde 36’sı kadınlardan oluştu.
Sıfır Atık
2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazanan Odakule binamızda İSO ve Odakule kiracı kurumlarını kapsayacak şekilde Sıfır Atık Yönetmeliği ve döngüsel ekonomi yaklaşımıyla atık oluşumu en aza indiriliyor, önlenemeyen atıkların kaynağında ayrı toplanması ile geri dönüşümü sağlanarak ekonomiye kazandırılıyor.
İSO Kurumsal Karbon Ayak İzi
İklim değişikliğinin etkilerinin geldiği noktanın sektör ve ölçekten bağımsız tüm kurumların azaltım ve uyum bakış açısı ile aksiyon almalarını gerektirdiği bilinci ile 2023’te de Odakule, temsilciliklerimiz ve hizmet birimlerimiz için kurumsal karbon ayak izi hesaplama çalışmasını TS EN ISO 14064-1:2019 Standardına uygun olarak gerçekleştirdik.
Mesleki Eğitim İş birliği Projesi - İSO MEİP
2019’dan bu yana Millî Eğitim Bakanlığı ile yürüttüğümüz “Mesleki Eğitim İş birliği Projesi” ile meslek liseli olmayı gurur ve itibar haline getirmeye çalışıyoruz. İstanbul’da mesleki ve teknik eğitim veren okullarda eğitim programlarını sektörle birlikte tasarlamayı ve mezunların niteliğini artırarak iş hayatına hazırlamayı amaçlıyoruz. Okullarla İstanbul Sanayi Odası Meslek Komitelerinin işlevsel olarak eşleştirildiği model kapsamında 43 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), 1 Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) ve 11 Güzel Sanatlar Lisesi’ni (GSL) ve 23 Özel Eğitim Meslek Lisesi’ni destekliyoruz. Bu kapsamda okullardan talep ettiğimiz verilere göre 2022-2023 döneminde; İSO MEİP okullarından mezun olan 5.471 öğrenciden 2.272’si kendi alanında istihdam edildi.
İstanbul Mesleki Eğitim Zirvesi
Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde 8 Aralık 2023’te İstanbul Mesleki Eğitim Zirvesi’ni düzenledik. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımı ile İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen zirvenin gün boyu süren çalıştaylarında mesleki eğitim alanındaki gelişmeler ele alındı. Ayrıca zirvede, İSO MEİP Atilla Altuntaş Proje Destekleri kapsamında destek almaya hak kazanan okullar da açıklandı. Bu kapsamda 2023’te 27 okulun 29 projesine 4 milyon TL değerinde destek sağladık. Altyapı, eğitim, döner sermaye, sosyal sorumluluk ve sosyalleşme kategorilerinden oluşan kategorilere bu yıl dijital dönüşüm, enerji verimliliği, istihdam, sürdürülebilirlik, toplumsal cinsiyet eşitliği ve okul tanıtımı-iletişim kategorileri eklendi.
En İyi Ortaklık Projesi Finali
Dünya Odalar Kongresi, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) bünyesinde faaliyet gösteren Dünya Odalar Federasyonu (WCF) tarafından iki yılda bir düzenlenen Dünya Odalar Yarışması 2023’te “Çok Taraflılık Yoluyla Barış ve Refaha Ulaşılması” temasıyla 13’üncü kez gerçekleştirildi. İSO olarak yarışmaya İSO MEİP ile katıldık ve 47 ülkeden 111 odanın yarıştığı 2023 Dünya Odalar Yarışması’nın “En İyi Ortaklık Projesi” kategorisinde finale kalan 4 projeden biri olmanın gururunu yaşadık.
İstanbul Sanayi Odası 100. Yıl Cumhuriyet Anaokulu
MEB’in “Okul Öncesi Eğitim” kapsamında başlattığı projeye destek vererek Sancaktepe ilçesinde 12 derslikli İstanbul Sanayi Odası 100. Yıl Cumhuriyet Anaokulu’nu yaptırarak 30 Ekim 2023’te kullanıma açtık.
1.000 Konteyner
2023’te gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen depremler sonrasında Hatay Valiliği ve Antakya Kaymakamlığı iş birliğiyle yürütülen insani yardım çalışmaları kapsamında İSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleri, İSOV Mütevelli Heyeti, İSO üyeleri, yerel ve uluslararası bağışçıların destekleriyle 1.000 konteynerlik İSO Yaşam Kenti projesini hayata geçirdik. Konteynerler AFAD aracılığıyla 1.000 aileye ve 4.000’e yakın ihtiyaç sahibi vatandaşa Mayıs 2023’te teslim edildi.
1.300 Bursiyer
İstanbul Sanayi Odası Vakfı’nın (İSOV) yürüttüğü burs programı 2023’te en yüksek bursiyer sayısına ulaştı ve özel şartlı burslarla birlikte toplam 1.300 mühendis adayına burs sağlandı. İSOV ayrıca bursiyerlere 10 farklı alanda toplam 35 eğitim ve webinar düzenleyerek eğitim alanında katkılarını sürdürdü. İSO Akademi iş birliğiyle gerçekleştirilen mini MBA programları ve İSO Meslek Komiteleri tarafından düzenlenen deneyim paylaşımları, gençlerin mesleki ve kişisel gelişimlerine büyük katkı sağladı.
İSO Sanat Galerisi
2004’te faaliyete geçen galerimizde Türkiye’nin güçlü sanayi mirasına ve geleceğe yönelik gelişim idealine vurgu yapan etkileşimli bir deneyim sergisine ev sahipliği yaptık. Cumhuriyetimizin 100. yılında Odakule Pasajı’nda gerçekleşen bu sergi, Türk sanayisinin geçmişini, mesleki eğitimin dönüştürücü gücünü ve İSO’nun kuruluşundan bugüne uzanan öyküsünü etkileyici bir akışta yansıtarak izleyicilere tarihsel ve gelecekteki potansiyeli keşfetme fırsatı sundu.