27. Grup Meslek Komitesi “2035’te Kimler Ayakta Kalacak?” Konulu Sektör Toplantısı Düzenledi

  • Haberler
basim_manset_02

27. Grup Basım, Yayın Sanayii Meslek Komitesi, gruba mensup üye firmaların, sektörel dernek yetkililerinin, üniversite ve liselerin basım-matbaa bölümleri yetkililerinin katılımı ile 29 Kasım 2023 tarihinde Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda “2035’te Kimler Ayakta Kalacak?” üzerine bir toplantı gerçekleşti. 

İSO Meclis Üyesi ve aynı zamanda 27. Grup Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Kazmaz’ın açılış konuşması ile başlayan toplantı, 27. Grup Meslek Komitesi Başkanı Emre Duran’ın meslek komitesi faaliyetlerine ilişkin katılımcıları bilgilendirmesi ile devam etti. 


Future Bright Group’un
Kurucu Ortağı Akan Abdula

Açılış konuşmalarının ardından konuk konuşmacımız Future Bright Group’un kurucu ortağı Akan Abdula gerçekleştirdiği sunumda; yapılan araştırmalara ve veri analizine dayalı olarak 2024 ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde ülkemizde yaşanacak sosyal dönüşüm ile tüketici davranış trendleriyle ilgili bilgilere yer verdi.

2024 yılının zor bir yıl olacağı ancak coğrafi ve tarihsel konumu itibariyle Türkiye’nin hiçbir zaman tamamen durma ihtimalinin olmadığını belirten Abdula, iklim krizi, salgın hastalıklar, gelir adaletsizliği gibi tek başımıza altından kalkamayacağımız durumların ortaya çıkardığı belirsizlikler çağında çoklu stratejiler, farklı bakış açıları üretmenin önem kazandığını belirtti.

Sunumun ardından yapılan soru-cevap kısmı sonrasında kısa bir ara verilerek toplantının ikinci kısmı olan panel oturumuna geçildi.

Moderatörlüğünü 27. Grup Meslek Komitesi Başkanı Emre Duran’ın yürütttüğü panel oturumunda “İstanbul Sanayi Odası Firmalarımızı 2035'e Hazırlamak için Neler Yapıyor?” teması kapsamında İSO’nun 4 şube yöneticisi, şubelerinin mevcut hizmetlerini ve gelecekle ilgili faaliyetlerini aktardılar.

Sürdürülebilirlik ve Koordinasyon Şubesi Müdürü Gülberk Ertap Kaya, İstanbul Sanayi Odası olarak sanayicilere yol gösterici olma misyonu doğrultusunda benimsenin “sürdürülebilir üretim” yaklaşımı kapsamında İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Sanayi, Döngüsel Ekonomi, İşin Geleceği, Güvenli Çalışma Ortamı, Sürdürülebilir Finans ve Sanayinin Dayanıklılığı temalarına odaklanıldığını belirtti. Başta KOBİ’ler olmak üzere sanayicilerin farkındalık ve bilgi kapasitesini artırmak, sürdürülebilir üretim metotlarının geliştirilmesi, uygulanması ve yaygınlaştırılmasını teşvik etmek hedefiyle yapılan etkinlik, eğitim, iş birliği ve projeler hakkında bilgi aktardı. 

AR-GE ve Teknoloji Şubesi Müdürü Tuğçe Sağdur Akdik, 2035’te ayakta kalmak için Ar-Ge ve inovasyonun, dijital dönüşümün, girişimciliğin, iş birliği ve birlikte değer yaratma kültürünün ve üniversite sanayi iş birliğinin önemi vurgulayarak bu kapsamda İSO’nun üyelerine sunmakta olduğu Kurumsal İnovasyon Danışmanlığı, Dijital Dönüşüm Yol Haritası Danışmanlığı, üniversite sanayi iş birliği kapsamında yürüttüğü İSO Genç Araştırmacılar Programı, sanayinin dijital dönüşümüne odaklanan MIND4MACHINES projesi ve İSO KOZA girişimcilik desteklerinden bahsetti.

Eğitim Şubesi Müdürü Burak Kürekçi; İSO Akademi’nin sahip olduğu yeni nesil yetkinlikler baz alınarak oluşturulan geniş eğitim kataloğu, gelecek ulusal ve uluslararası üniversite iş birlikleri fırsatları ve 2024 için planlanan eğitim programlarına değindi. Kürekçi ayrıca Türkiye'de imalat sektöründe çalışan işgücünün değişen ve dönüşen iş yapış şekillerine ve yeni dijital yeteneklere uyum sağlayabilmesi, cinsiyet ayrımının AB stratejisine uyumlu olarak giderilmesi, geliştirilmesi ve becerilerinin bu dönüşüme adapte edilmesi amacıyla yürütmeye başlanılan "The Future of Work in Manufacturing Industry: Closing the Skills and Gender Gap (ManuFoW)" projesi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Çalışma Hayatı ve Mesleki Gelişim Şubesi Müdürü Meltem Arıoğlu; İSO Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi kapsamında 5 yıl süresince edinilen deneyim ve gelinen nokta hakkında bilgi aktardı. Arıoğlu, Yazılım Lisesi, Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezleri, Erasmus Mesleki Eğitim Hareketliliği, Mesleki Eğitim Merkezleri özelinde gerçekleştirilen çalışmalara değinerek meslek liselerinde eğitim gören öğrencilerin mezun olduklarında sanayide istihdama yönlendirilmemeleri için okullarda ve işletmelerde akademilerin kurulması, öğretmen eğitimleri, öğrencilere eğitim, teknik gezi, beceri eğitim/staj imkanlarının sunulması gibi noktalara odaklanılmasının önemini vurguladı. 

Toplantı katılımcıların panele ilişkin sorularını yönelttiği soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.