Avrupa İşletmeler Ağı
Türkiye’nin 1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği ile AB’ye entegre olması ve 2005 yılından itibaren girilen tam üyelik müzakere süreci nedeniyle firmalarımızın sürekli değişiklik gösteren AB uygulamaları ve mevzuatını yakından takip etmeleri büyük önem taşımaktadır. Ancak 180.000 sayfadan fazla ve teknik terminoloji içeren bu mevzuatı firmalarımızın ve özellikle KOBİ’lerimizin uygulamaya geçirmesi oldukça zordur.
Odamız Avrupa Birliği konusundaki uzmanlar ile AB’deki gelişmeleri ve Türkiye’nin uyum çalışmalarını yakından takip ederek sektörlerin AB’ye uyum sürecinde, firmalarımızı düzenli olarak bilgilendirmektedir.
Odamız, Avrupa İşletmeler Ağı - İstanbul (Enterprise Europe Network) olarak KOSGEB İMES Müdürlüğü ve Sabancı Üniversitesi ile birlikte hizmet vermektedir. Avrupa İşletmeler Ağı 66 ülkede 600 üye kurumda çalışan 5000’in üzerinde uzmanıyla uluslararası iş birlikleri kurmak isteyen özellikle KOBİ’lere, ayrıca büyük firmalara ve araştırmacılara hizmet eden dünyanın en büyük ağıdır. Ağda ticaret ve sanayi odaları, teknoloji transfer merkezleri, araştırma merkezleri ve KOBİ’lere destek sağlayan kurumlar yer almaktadır. Her şehir / bölgede farklı kurumlar bir araya gelerek kendi Avrupa İşletmeler Ağı konsorsiyumlarını oluşturmaktadırlar.
Amacımız, firmaları uluslararasılaşma, dış ticaret, uluslararası işbirlikleri konularında bilgilendirmek, inovasyon ve Ar-Ge altyapılarını geliştirip firmaların uluslararası pazarda rekabet edebilirliklerini arttırarak uluslararası ortaklıklar kurmalarını sağlamaktır. Bilgilendirme ve altyapı faaliyetleri dışında Avrupa İşletmeler Ağı profil veri tabanı ile firmaların ticari, teknolojik iş ortaklıkları veya ortak Ar-ge projeleri için birbirlerini bulmalarına da aracılık edilmektedir.Bununla birlikte uluslararası b2b ikili görüşme etkinlikleri düzenleyerek firmaların birbirleri ile yüz yüze tanışarak potansiyel ortaklarını bulmaları amaçlanmaktadır; bu tür etkinlikler çoğunlukla fuar, konferans gibi uluslararası etkinliklerde düzenlenmektedir.
Konu hakkında detaylı bilgiye; www.een-istanbul.org adresinde ulaşabilirsiniz.
AB Bülteni
Ülkemizin dış ticaretinde en büyük paydaşlardan biri konumunda olan Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat ile sanayiden ulaştırmaya, enerjiden tarıma kadar birçok boyutta büyük bir dönüşümü hedeflemektedir. Uluslararası ticaret sistemini derinden etkileyecek bu dönüşüm hakkında üyelerimizi bilgilendirmek adına, Avrupa Birliği'nin aldığı kararlar, AB Konseyinin sektörümüzü ilgilendiren kritik açıklamaları ve izlediği politikalar ile ilgili hazırladığımız İSO AB Bültenimizi bilgilerinize sunarız.
Arşivler
- Mayıs 2025
- Mart 2025
- Şubat 2025
- Ocak 2025
- Aralık 2024
- Eylül 2024
- Ekim 2024
- Ağustos 2024
- Temmuz 2024
- Mayıs 2024
- Nisan 2024
- Mart 2024
- Şubat 2024
- Ocak 2024
- Aralık 2023
- Kasım 2023
- Ekim 2023
- Ağustos 2023
- Temmuz 2023
- Haziran 2023
- Nisan 2023
- Mart 2023
- Şubat 2023
- Ocak 2023
- Aralık 2022
- Kasım 2022
- Ekim 2022
- Eylül 2022
- Ağustos 2022
- Temmuz 2022
- Haziran 2022
- Mayıs 2022
- Nisan 2022
- Mart 2022

Türkiye-AB Ekonomik Diyaloğu Altı Yıl Aradan Sonra Yeniden Başlatıldı
Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı, altı yıl aradan sonra 3 Nisan 2025’te Brüksel’de düzenlendi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Avrupa Komisyonu üyeleri Valdis Dombrovskis ve Marta Kos’un eş başkanlığında gerçekleşen toplantıda ekonomik ve mali ilişkilerin güçlendirilmesi hedefi belirlendi. Aynı gün düzenlenen Yüksek Düzeyli İş Diyaloğu’nda ise sürdürülebilir finansman, rekabetçilik ve yeşil dönüşüm gibi başlıklar ele alındı. Ortak bildiride hukukun üstünlüğü ve temel haklara saygının ekonomik güven ortamı açısından önemi vurgulanırken, bir sonraki toplantının Türkiye’de yapılması konusunda taraflar mutabık kaldı. Bakan Şimşek, diyaloğun başlamasının “Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesi anlamında çok önemli ve olumlu bir adım” olduğunu ifade etti.
Detaylı Bilgi
ABD’nin Yeni Gümrük Vergileri Küresel Ticaret Dengelerini Sarsıyor
2 Nisan 2025’te ABD Başkanı Donald Trump, “Kurtuluş Günü” olarak adlandırdığı bir kararla, Çin’e %145, AB’ye %20, Türkiye’ye %10 ve diğer birçok ülkeye %10 ila %50 arasında değişen oranlarda yeni gümrük vergilerini uygulamaya koydu. Söz konusu karar, küresel piyasalarda sert dalgalanmalara yol açarken, ABD ve Asya borsalarında düşüşler yaşandı. AB de misilleme olarak 21 milyar avroya tekabül eden ABD ihracatına vergi uygulama kararı aldı. 9 Nisan’da Trump yönetimi, Çin hariç diğer ülkelere yönelik gümrük vergilerini 90 gün süreyle taban değer olan %10’a çekti. İlgili erteleme kararı neticesinde AB kanadı da kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, misilleme kapsamındaki gümrük vergilerini durdurma kararı aldı. Ancak müzakere süreci ve ABD ile Çin arasındaki karşılıklı yüksek gümrük vergileri, küresel tedarik zincirlerindeki belirsizlikleri görünür kılmaya devam ediyor.
Detaylı Bilgi
Türkiye’nin AB’ye Otomotiv İhracatı İlk Çeyrekte Yüzde 13 Arttı
2025 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’nin otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarak 9,5 milyar dolara ulaşırken bu tutarın yaklaşık 6,9 milyar doları Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirildi. AB, Türkiye’nin otomotiv sektöründeki en büyük pazarı olmaya devam ederken, bölgeye yapılan ihracatta yüzde 13’lük artış kaydedildi. Almanya 1,5 milyar dolarlık ihracatla en önemli pazarımız olmayı sürdürürken, İspanya’ya yönelik ihracattaki yüzde 68’lik artış dikkat çekti. Fransa’ya yapılan ihracat yüzde 13 artarken, İtalya’ya yönelik satışlar yüzde 19 oranında geriledi. Türkiye otomotiv endüstrisi, bu dönemde toplam ihracatın yüzde 16,8’ini karşıladı.
Detaylı Bilgi
Avrupa Komisyonu’ndan Kapsamlı Yapay Zekâ Eylem Planı
Avrupa Komisyonu 11 Şubat 2025’te Paris’te Düzenlenen Yapay Zekâ Zirvesi’nde Duyurulan hedefler doğrultusunda, Avrupa’yı Küresel Yapay Zekâ Lideri yapmayı amaçlayan Yapay Zekâ Kıtası Eylem Planı’nı resmen başlattı. Plan, süper bilgisayarlarla donatılmış 13 yeni Yapay Zekâ Fabrikası, yüksek kapasiteli Yapay Zekâ Gigafactory tesisleri, 20 milyar avroluk özel yatırım paketi ve AB genelinde bulut altyapısını üç kat artırmayı hedefleyen düzenlemelerle Avrupa’nın veri ve algoritma temelli rekabetçiliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Plan, geniş yapay zekâ verisi oluşturulması, yüksek kaliteli veriye erişimin artırılması, dijital yetenekler, algoritma geliştirme ve mevzuat sadeleştirmesi olmak üzere, beş temel eksende Avrupa’nın yapay zekâ ekosistemini ileri taşımayı hedefliyor.
Detaylı Bilgi
AB, Dijital Ürün Pasaportu İçin Kamu İstişare Sürecini Başlattı
Avrupa Komisyonu, 9 Nisan 2025 tarihinde Dijital Ürün Pasaportu sisteminin etkin işleyişini desteklemek amacıyla bir kamu istişare süreci başlattı. 1 Temmuz 2025’e kadar devam edecek bu süreç içerisinde, verilerin hizmet sağlayıcılar tarafından nasıl depolanıp yönetileceği ve bu sağlayıcılar için bir sertifikasyon sistemine ihtiyaç duyulup duyulmadığı gibi konularda paydaşların görüşleri alınacak. 2024 tarihli Sürdürülebilir Ürünler için Eko-Tasarım Tüzüğü kapsamında geliştirilen Dijital Ürün Pasaportu, ürünlerin sürdürülebilirliği, dayanıklılığı ve çevresel etkileri hakkında güvenilir bilgi sağlayarak tüketicilerin, işletmelerin ve kamu otoritelerinin bilinçli kararlar almasını kolaylaştıracak. Sistem, ayrıca ürün talimatları ve uygunluk belgeleri gibi ek bilgilerin paylaşılmasına da imkân sağlayacak.
Detaylı Bilgi
Avrupa Komisyonu, Beş Yıllık Eko-Tasarım Çalışma Planını Onayladı
Avrupa Komisyonu, 2025-2030 dönemini kapsayan Sürdürülebilir Ürünler için Eko-Tasarım ve Enerji Etiketleme Tüzüğü çalışma planını 16 Nisan’da kabul etti. Yeni plan kapsamında öncelikli sektörler olarak çelik ve alüminyum, tekstil (özellikle hazır giyim), mobilya, lastikler ve yataklar belirlenirken; bu alanlarda ürünlerin döngüsel ekonomi ilkelerine uygun, enerji verimli, dayanıklı ve tamir edilebilir hâle getirilmesi hedefleniyor. Ayrıca küçük ev aletleri ve tüketici elektroniği ürünleri için tamir edilebilirlik puanı ve geri dönüştürülebilirlik gereklilikleri içeren yatay önlemler alınacak. Yeni gereklilikler, ürün bazında çıkarılacak ikincil tüzüklerle hayata geçirilecek..
Detaylı Bilgi
AB-Orta Asya Liderler Zirvesi’nde İlişkiler Stratejik Ortaklık Düzeyine Yükseltildi
4 Nisan 2025 tarihinde Semerkand’da düzenlenen ilk AB-Orta Asya Zirvesi’nde taraflar ilişkilerini stratejik ortaklık düzeyine çıkarma kararı aldı. 2019 tarihli AB’nin Orta Asya Stratejisi ve 2023 yılında kabul edilen Ortak Yol Haritası’nın uygulanmasındaki ilerlemenin vurgulandığı Zirve’de, Afganistan’daki gelişmeler, bölgesel güvenlik tehditleri, yaptırımlar, enerji dönüşümü, kritik hammadde tedariki ve sürdürülebilir ulaştırma bağlantılarının güçlendirilmesi gibi başlıklarda kapsamlı iş birliği mesajları verildi. Orta Asya ülkeleriyle imzalanan Geliştirilmiş Ortaklık ve İşbirliği Anlaşmaları (EPCA) temelinde ilerlenmesi, ayrıca Kazakistan’la vize kolaylaştırma müzakerelerine başlanması da gündeme geldi. AB’nin Küresel Geçit stratejisi kapsamında bölgeye 10 milyar avroluk yatırım taahhüdü yinelendi. Ayrıca Zirve’yle eş zamanlı olarak düzenlenen Semerkand İklim Forumu, yeşil kalkınma ve iklim istikrarı konularında bölgesel iş birliğini derinleştirmeyi amaçladı.
Detaylı Bilgi
AB ile BAE Arasında Serbest Ticaret Anlaşması Müzakereleri Başlıyor
Avrupa Komisyonu, 10 Nisan 2025 tarihinde yaptığı açıklamayla, tarafların Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerine başlama kararı aldığını duyurdu. Bu adımın AB-BAE ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası olduğu ifade edilirken, aynı zamanda daha geniş kapsamlı bir Stratejik Ortaklık Anlaşması’nın Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ile olan ilişkileri de olumlu yönde etkileyebileceği vurgulandı. Gelecekteki müzakerelerin mallar, hizmetler ve yatırımlarda serbestleşmenin yanı sıra yenilenebilir enerji, yeşil hidrojen ve kritik hammaddeler gibi stratejik sektörlerde iş birliğini hedefleyeceği belirtildi.
Detaylı Bilgi