Bizden Haberler

06 Aralık 2022

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun Ortak Yarınlar Ödül Programında, İSO MEİP ile “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık-Gençlerin Yolunu Açanlar” Kategorisinde Ödüle Layık Görüldü

meip-rojesi-ortak-yarinlar-01

İstanbul Sanayi Odası (İSO), 2020 yılından itibaren Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından düzenlenen Ortak Yarınlar Ödül Programı’nda “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık-Gençlerin Yolunu Açanlar” kategorisinde, Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi (MEİP) çalışmalarıyla ödüle layık görüldü.

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ev sahipliğinde, bu yıl “Sürdürülebilirlik” temasıyla üçüncüsü gerçekleştirilen, Ortak Yarınlar Ödül Programı’nın ödül töreni Ankara’da düzenlendi. T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı ödül töreninde İSO adına ödülü, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Keleş aldı. Törende İSO Yönetim Kurulu Üyesi Celal Kaya da yer aldı.

İSO, 2019 yılında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile imzalanan protokol ile hayata geçirdiği MEİP ile, “Çeşitlilik ve Kapsayıcılık-Gençlerin Yolunu Açanlar” kategorisinde toplam 180 başvurunun arasında yarıştı. Finale kalan projeler arasında kazananlar, jüri tarafından yapılan teknik değerlendirme ve halk oylaması sonucu belirlendi.

2020 yılından itibaren kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) alanında farkındalığı artırmak, şirketleri ve kurumları bu konuda teşvik etmek amacıyla geleneksel olarak düzenlenen Ortak Yarınlar Ödül Programı kategorileri; Birlikte Mümkün, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık (Kadınlar için Fayda Yaratanlar, Gençlerin Yolunu Açanlar, Diğer), Dijitalleşme, Yeşil Dönüşüm, İşimizin Yarını, İş Sağlığı ve Güvenliği şeklinde geçekleştirildi. Projeleri değerlendiren jüri arasında ise; Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Döndürcü, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Banu Baybars, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, TOBB ETÜ Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu, Gazeteci Hacer Öznur Boyacıoğlu, Avrupa Mimar ve Kalkınma Bankası Türkiye Ankara Ofisi Başkan Yardımcısı Mehmet Üvez, Anadolu Ajansı Çalışma Hayatı Muhabiri Özcan Yıldırım, İçerik Üreticisi & Influencer Rachel Araz Kiresepi, Türk Milli Güreşçi Taha Akgül, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Müdürü Dr. Tamet Atabarut, TİSK Mikrocerrahi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Türker Özkan ve Bloomberg HT Sunucusu Zeliha Saraç bulundu.

İSO MEİP HAKKINDA…

İSO, 25 Ocak 2019 tarihinden bu yana Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğiyle Mesleki Eğitim İşbirliği Projesini (İSO MEİP) uygulamaktadır. Bu proje ile daha önce görülmemiş çok boyutlu bir yaklaşımla, kapsamlı ve bütünsel bir mesleki eğitim hareketliliğiyle fark yaratılmaktadır. Projenin temel amacı; mesleki lisesi mezunlarının sanayide, kendi alanlarında, nitelikli şekilde seçilmelerini, yetiştirilmelerini ve istihdam edilmelerini sağlamaktır. Bu doğrultuda; okul bazında oluşturulan “Protokol Yürütme Kurulu” yapısıyla; okul yönetiminden müfredata, öğrencilerin staj ve beceri eğitimlerinden, öğretmen eğitimlerine kadar tüm konularda kararlar okul yöneticileri ve sanayicilerin katılımıyla alınmaktadır.

Bu kapsamda halihazırda İstanbul’daki 40 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), 1 Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM), 11 Güzel Sanatlar Lisesi (GSL) ve 23 Özel Eğitim Meslek Okulu (ÖEMO) İSO’nun çeşitli sektörlerdeki 130’u aşkın sanayici meslek komitesi üyesi ile eşleştirilmiştir. Bu fonksiyonel eşleşmeyle birlikte işlevsel ve yenilikçi bir yönetişim anlayışı oluşturulmuştur. Okulların, okul müdürü ve sektör temsilcileri ile birlikte yönetildiği projede yaklaşık 50.000 öğrenci, 2.700 öğretmen, 220 okul müdürü ve müdür yardımcısını içeren kapsayıcı bir ölçekte çalışmalar sonuç odaklı olarak yürütülmektedir.

Proje kapsamında 4 yıla yakın bir süredir alan öğrencilerine işletmelerde, gerçek üretim ortamlarında, beceri eğitimi ve staj imkânları sağlanması, okul müdürlerine özel sektör bazlı yönetici geliştirme programları sunulması, alan öğretmenlerine hem mesleki hem de kişisel gelişimlerine destek olacak eğitimlerin verilmesi, başarılı öğrencilerin ve projelerinin desteklenmesi, başarılı öğrencilerin mesleki ve teknik eğitimi tercih etmelerinin sağlanması için kapsamlı iletişim çalışmalarının yapılması gerçekleştirilen ana faaliyetler arasındadır. Tüm bu çalışmaların yanısıra, okullarda bulunan döner sermaye işletmeleri kapsamında okulların üretim kapasitelerini de destekleyerek öğrencileri daha okurken meslekleriyle tanıştırmak ve katma değer yaratmalarını sağlamak için çalışmalar yürütülmektedir. İSO MEİP ve 40 meslek lisesiyle başlayan çalışmalarda elde edilen başarı beraberinde yeni proje faaliyetlerinin de geliştirilmesine öncülük etmiştir. İSO mesleki eğitim alanındaki yenilikçi ve fark yaratan çalışmalarıyla, MEB’in yeni projelerde en güvendiği paydaşlardan biri haline gelmiştir.