Amaç
İstanbul Sanayi Odası (İSO), 25 Ocak 2019 tarihinde daha önce görülmemiş çok boyutlu bir yaklaşımla, Türkiye’nin en güçlü mesleki eğitim projesini hayata geçirmiştir.
İSO Mesleki Eğitim İşbirliği Projesinin (İSO MEİP) temel amacı; okullara nitelikli öğrencilerin çekilmesi, öğrencilerin okulda ve iş yerinde istihdam odaklı olarak yetiştirilmesi ve öğrencilere mezun olduğu alanlarda sürdürülebilir şekilde ve istihdam odaklı bir gelecek sağlanmasıdır.
2019 yılından bu yana İSO MEİP ile meslek lisesi mezunlarına olan bakışı kökten değiştirecek şekilde bir dönüşüm süreci başlatılmıştır. Bu sürecin nihai hedefi; öğrencilerin “aranan eleman” seviyesine getirilmesidir.
Ortak Yönetim Modeli
Okul bazında oluşturulan Protokol Yürütme Kurulu (PYK) yapısıyla; okul yönetiminden müfredata, öğrencilerin staj ve beceri eğitimlerinden, öğretmen eğitimlerine kadar tüm konularda kararlar okul yöneticileri ve sanayicilerin katılımıyla alınmaktadır.
Bu kapsamda halihazırda İstanbul’daki 44 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL), 1 Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM), 11 Güzel Sanatlar Lisesi (GSL) ve 23 Özel Eğitim Meslek Okulu (ÖEMO) olmak üzere toplamda 79 okul İSO’nun çeşitli sektörlerdeki 150’yi aşkın sanayici meslek komitesi üyesi ile eşleştirilmiştir. Bu fonksiyonel eşleşmeyle birlikte işlevsel ve yenilikçi bir yönetişim anlayışı oluşturulmuştur. Okulların, okul müdürü ve sektör temsilcileri ile birlikte yönetildiği projede yaklaşık 50.000 öğrenci, 2.700 öğretmen, 220 okul müdürü ve müdür yardımcısını içeren kapsayıcı bir ölçekte çalışmalar sonuç odaklı olarak yürütülmektedir.
Kazanımlar ve Sonuçlar
Proje kapsamında 2019 yılının başından bu yana alan öğrencilerine işletmelerde, gerçek üretim ortamlarında, beceri eğitimi ve staj imkânları sağlanmaktadır. Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nde öğrenciler uygulamalı eğitimlerini ancak son sınıfta işletmelerde alırken, İSO MEİP yaklaşımı ile öğrencilere kendi alanlarıyla daha erken tanışma fırsatı sunulmaktadır. Böylece mezun olan öğrencilerin sanayide kendi alanlarında istihdam oranlarının her yıl artması amaçlanmaktadır. Tüm bu çalışmalar sonucunda okulların marka değerinin yükselmesi ve meslek lisesi mezunlarının sanayide nitelikli aranan eleman olması hedeflenmektedir.
Projenin en önemli aktörlerinden olan okul müdürleri ve müdür yardımcılarına özel sektör bazlı yönetici geliştirme programları sunulması, alan öğretmenlerine hem mesleki hem de kişisel gelişimlerine destek olacak eğitimlerin verilmesi, başarılı öğrencilerin ve projelerinin desteklenmesi, başarılı öğrencilerin mesleki ve teknik eğitimi tercih etmelerinin sağlanması için kapsamlı iletişim çalışmalarının yapılması gerçekleştirilen ana faaliyetler arasındadır.
150’nin üzerindeki temsilcilerimizle birlikte bugüne kadar 750’nin üzerinde toplantı yapılmış ve 2500 saate yakın bir emek harcanmıştır. Düzenlenen eğitim ve etkinliklere 3.000’den fazla öğretmen ve 5.000’den fazla öğrenci katılmıştır. 3000’in üzerinde öğrenci ve öğretmene ise teknik gezi düzenlenmiştir. Bunun yanısıra, 1500 öğretmene proje bilgilendirme toplantıları yapılarak projeye aktif katılımları sağlanmıştır.
Tüm bu çalışmaların yanı sıra okullarda bulunan döner sermaye işletmeleri kapsamında okulların üretim kapasitelerini de destekleyerek öğrencileri daha okurken meslekleriyle tanıştırmak ve katma değer yaratmalarını sağlamak için çalışmalar yürütülmektedir. Haziran 2022’de bir okulumuz Fransa’ya ilk ihracatını gerçekleştirerek yeni bir başarıya imza atmıştır.
İSO MEİP ile başlayan çalışmalarda elde edilen başarı beraberinde yeni proje faaliyetlerinin de geliştirilmesine öncülük etmiştir. “İSO MEİP Atilla Altuntaş Proje Destekleri” çalışması kapsamında 2020, 2021 ve 2022 yıllarında yaklaşık 11 milyon TL ölçeğe sahip 73 proje desteklenmiştir. 2023 yılında ise 4 milyon TL değerinde nitelikli iyileştirme sağlayacak 29 proje desteklenmeye hak kazanmıştır.