İstanbul Sanayi Odası (İSO), 2019 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliğiyle hayata geçirdiği Mesleki Eğitim İşbirliği Projesini (İSO MEİP) İstanbul’da yer alan 41 okulda sistematik olarak uyguluyor. Bu proje ile geleceğin mesleklerine ve gelecekte sanayinin ihtiyaç duyacağı yeteneklere katkı sağlayacak çok boyutlu bir yaklaşımla, kapsamlı ve bütünsel çalışmalar sürdürüyor.
Bu çalışmaların güçlü bir halkası olarak, 3 Mart 2021 tarihinde İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ev sahipliğinde Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in katılımıyla gerçekleşen toplantıda bir ilke imza atılarak İSO MEİP kapsamında yer alan okulumuz Mehmet Rıfat Evyap MTAL “Yazılım Lisesi” olarak seçildi. Yapılan toplantının ardından Türkiye’nin ilk Yazılım Lisesi modelinin kurgulanması amacıyla oluşturulan teknik komitede; MEB, İSO ve Arçelik yer aldı.
Bilişim teknolojileri alanında özgün bir model yaratmayı amaçlayan Türkiye’nin ilk Yazılım Lisesi, yazılım geliştirme dalında 2021 LGS’den itibaren gelecekte yazılım alanında uzmanlaşmak isteyen öğrencilerine muhteşem kurgusu ile kapılarını açtı.
Yazılım Lisesi’nin fark yaratan değerleri:
• İngilizce hazırlık sınıfı
• Yenilikçi ve özgün müfredat modeli
• Güncel ve donanımlı öğretmenler
• Çağın gerektirdiği becerilerle desteklenen öğrenci profili
• Projelerle güçlendirilen eğitim-sanayi sinerjisi
İstanbul Sanayi Odası moderatörlüğü ve liderliğinde yürütülen çalışmalarda Türkiye’nin ilk Yazılım Lisesi, yeni teknolojiler ile geleceği yakalamak için yenilikçi başlıklarda çalışmalarını sürdürüyor.
Okul Modeli
Sektör profesyonelleri ve eğitim uzmanları ile oluşturulan güncel, özgün ve esnek müfredat modelinde, çağın gerektirdiği becerilerle desteklenen öğrenci profili oluşturulması hedefleniyor. Bilişim teknolojileri alanında nesne tabanlı programlamadan robotik kodlamaya, yapay zekâ ve makine öğrenmesinden nesnelerin internetine birçok konuyu kapsamına alan müfredat modeli ile eğitimde daha yüksek verim amaçlanıyor.
Türkiye’nin ilk Yazılım Lisesi, bir yıl İngilizce hazırlık sınıfı ve her dönem en az bir mesleki İngilizce dersi ile kapsamlı bir model oluşturuyor.
Yazılım Lisesi; öğrenci ve öğretmenler için yapay zekadan bulut teknolojilerine, siber güvenlikten blok zincire kadar birçok farklı eğitim içeriği ile IBM, teknolojik altyapı ve ücretsiz lisanslar sayesinde de Microsoft Türkiye ile sağladığı işbirliklerine vurgu yaparak Türkiye’ye rol model olmayı hedefliyor.
Öğretmen Yetkinlik Modeli
Farklı program içerikleriyle, öğretmenlerin ilgi ve beceri alanlarına göre seçecekleri alanlarda uzmanlaşmalarına olanak sağlayan ve eşzamanlı olarak güncel eğitim taleplerine cevap veren esnek mekanizması ile öğretmenlerin gelişim programları süreç boyunca güncelleniyor.
Yazılım Lisesinde, teorik ve uygulamalı öğretmen eğitimleri Arçelik ile sağlanan stratejik işbirliğiyle destekleniyor.
Öğrenci Gelişim Modeli
Bilişim alanında fark yaratmayı hedefleyen öğrenciler, İstanbul Sanayi Odası katkılarıyla; İngilizce hazırlık sınıfında materyal, laptop ve 9. sınıftan itibaren eğitim dönemi boyunca başarı bursuyla destekleniyor. Ayrıca İstanbul Sanayi Odası Erasmus+ Akreditasyonu ile öğrencilere yurtdışında staj yapma imkânı sağlanıyor.
Mezun olmadan sektörle içiçe olma avantajı sunan SoftTalks Buluşmaları, yazılımın devlerini öğrencilerle bir araya getiriyor. Yazılım alanında iletişim ağını genişletmek ve teknolojik güncellemeleri takip etmek amacıyla düzenlenen bu etkinlikler; yazılım sektörünün farklı uzmanlıklardaki enlerini periyodik olarak öğrencilerle buluşturuyor.
Koç Üniversitesi ile sağlanan kapsayıcı işbirliği çerçevesinde; Türkiye’nin ilk Yazılım Lisesi, Koç Üniversitesi Bilgisayar Kulübü öğrencileri liderliğinde yapılan atölye çalışmalarıyla dinamik bir yapıya bürünüyor. Üniversite kulüpleri ile etkileşimi artan öğrenciler kampüs gezileriyle üniversite iklimini soluyor.
Yazılım Lisesi öğrencileri; Arçelik, IBM, Microsoft Türkiye, Koç Üniversitesi gibi stratejik partnerlerin desteğiyle teknolojik gelişmelerin merkezlerini görme şansı yakalıyor.