07 Haziran 2022
İSO Meslek Liseleri Sanatla Buluşuyor Projesinin Ödül Töreni Yapıldı
İstanbul Sanayi Odası (İSO), meslek lisesi öğrencilerinin çok yönlü yetişmesine ve sanat alanında yeni yeteneklerin keşfedilmesine katkı sunmak amacıyla başlattığı “Meslek Liseliler Sanatla Buluşuyor” projesinin meyvelerini topluyor.
İSO’nun Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü (MEİP) kapsamında Meslek Liseliler Sanatla Buluşuyor projesi çerçevesinde meslek lisesi ve güzel sanatlar lisesi öğrencilerinin resim ve müzik alanında başarılı öğrencilerini ödüllendirmek amacıyla gerçekleştirdiği yarışma, Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.
Projeye katılan bin 493 öğrenci arasından jürinin oylarıyla resim ve müzik alanındaki eserleriyle ilk üçe giren öğrencilere ve mentorlarına dizüstü bilgisayar verildi. Projede ilk 20’ye giren resim eserleri İSO Odakule fuaye alanında sergilenmeye başladı. Yine ilk 10’a giren müzik eserleri de öğrenciler tarafından İSO Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda seslendirildi. Resim alanında ilk 20, müzik alanında ilk 10’a giren MTAL öğrencilerine ve onlara mentorluk yapan Güzel Sanatlar Lisesi (GSL) öğrencilerine İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Teşekkür Belgesi” düzenlendi. Projeye katılan bin 493 öğrenciye ise “Katılım Belgesi” verildi.
Odakule’de, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ev sahipliğinde gerçekleşen ödül törenine MEB İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ve MEB Bakan Danışmanı ve aynı zamanda bu projenin de danışmanlığını yürüten Doç. Dr. Aylin Şengün Taşçı katıldı. İSO Yönetim Kurulu Üyeleri Kemal Akar, Mustafa Tacir ve Vehbi Canpolat’ın da bulunduğu ödül gecesinde müzik ve resim alanında başarılı çalışmalarıyla yarışan çok sayıda öğrenci ve velileri de bulundu.
Türkiye’nin önde gelen ses sanatçıları İsmail Altunsaray, Melehat Gülses ve Aylin Şengün’ün de sahne alarak öğrencilere moral verdiği ödül töreninin açılış konuşmasını yapan İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, “İSO için meslek lisesinde öğrenim gören öğrencilerin sanatla buluşmaları önem arz ediyor. Öğrencilerimizin birbirinden öğrenme sürecini deneyimlemeleri, projemizin en önemli kazanımlarını oluşturuyor” dedi.
Ödül töreninde bir konuşma yapan İSO Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, “İlk olarak 5 Güzel Sanatlar Lisesi ile başladığımız bu yolculuğa bugün İstanbul’daki 11 Güzel Sanatlar Lisesi ile devam ediyoruz. Attığımız her adımla sanatı desteklemenin ve öğrencilerimizi sanatla buluşturabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Meslek lisesinde öğrenim gören öğrencilerimizin sanatla buluşmaları ve çok yönlü bir şekilde öğrenim almaları bizim için önem arz ediyor. Meslek Liseliler Sanatla Buluşuyor Projemiz ile, öğrencilerimizin her hafta bir araya gelerek gerçekleştirdiği atölyelerin akabinde onlarca resim çalışması üretildi ve müzik eseri seslendirildi. Protokol, okullarımızın arasındaki bu etkileşim ve iş birliği ile öğrencilerimizin birbirinden öğrenme sürecini deneyimlemeleri bizler için bu projenin en önemli kazanımlarını oluşturuyor” dedi.
Özhamaratlı, İSO olarak MEİP kapsamında eğitim çalışmalarını İstanbul’daki 40 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 1 Mesleki Eğitim Merkezi, 11 Güzel Sanatlar Lisesi ve 23 Özel Eğitim Meslek Okulu’nda 130’u aşkın İSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleriyle birlikte yönettiklerinin altını çizdi. Geçen yıl Türkiye’nin ilk ve tek Yazılım Lisesi’ni hayata geçirdiklerini de kaydeden Özhamaratlı, “Özel Eğitim Meslek Okulları’nı protokolümüz kapsamına alarak bu okullarda okuyan öğrencilerimizin nitelikli staj ile buluşmalarını ve istihdam edilmelerini hedefledik. Beş okulumuzda Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezi kurarak sanayimizin ihtiyaç duyduğu aranan elemanları kaliteli eğitimle buluşturmaya gayret gösteriyoruz. Erasmus+ Mesleki Eğitim Hareketliliği Akreditasyonu ile protokol okullarımızdaki öğrenci ve öğretmenlerin, yurt dışında işbaşı eğitimleri ve kurslara katılımlarını sağlıyoruz” diye konuştu.
Meslek Liseliler Sanatla Buluşuyor Projesi Ödül Töreni’nde konuşan MEB İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, İSO’nun mesleki eğitim iş birliği protokolü sürecinde eğitime verdiği değerli katkılarından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Mesleki Eğitim protokolünün imzalanmasından sonra yaşanan Covid-19 pandemisine rağmen, bu alanda tüm paydaşların ortak çalışmasıyla çok büyük başarılar elde ettiklerinin altını çizdi. Mesleki eğitim projesinin, gençlerin heyecanına inanan koca yürekli insanların aynı amaçta birleşince neler yapabileceğinin en güzel örneği olduğuna değindi. Levent Yazıcı, mesleki eğitim projesiyle gençleri bugünün ve yarının becerileriyle donatarak geleceğe umutla bakmalarını sağladığını belirterek, onarı yetiştiren öğretmenlere ve okul müdürlerine teşekkürlerini iletti. Yazıcı son olarak, gençlerin okullarında kaliteli eğitim almaları için çalışmalarına devam ettiklerinin altını çizdi, ayrıca gençleri okulla birleştiren en önemli unsurun sanat olduğuna vurgu yaparak, gençleri sanatla buluşturmaya devam edeceklerini söyledi.
Törende konuşan Milli Eğitim Bakan Danışmanı Doç Dr. Aylin Şengün Taşçı da proje hakkında bilgi vererek uzun bir çalışma sürecinin son basamağında olmanın çok büyük heyecanı içerisinde olduklarını söyledi.. Bu proje sayesinde meslek lisesi ve güzel sanatlar lisesi öğrencileri arasında çok güzel bir bütünleşme ve dayanışma yaşandığını belirten Taşçı, bu tabloyu görmekten dolayı çok duygulandığının altını çizdi. Meslek lisesi ve güzel sanatlar lisesi öğrencilerinin birlikteliğinin çok değerli olduğunu ve bunun sonucunda ortaya çok güzel eserler ortaya çıktığına vurgu yaptı. Aylin Şengün Taşçı, iki ay boyunca yürütülen projeye desteklerinden ötürü, MEB İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’ya hem de İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı’ya her türlü desteklerinden ve gençlere duydukları sevgiden ötürü ayrıca teşekkürlerini iletti.
Açılış konuşmalarının ardından tören, meslek lisesi öğrencilerinin canlı performanslarını sergilediği müzik bölümüyle devam etti. Daha sonra değerlendirmesini açıklayan jüri üyeleri resim ve müzik dallarında şu isimleri ödüllendirdi:
Resim alanı; Birinci Arsen Mustafaev, Esenler MTA (Mentor: Muhammed Efe Ayyıldız, Bağcılar Hikmet Barutçugil GSL), İkinci Lina Zahiba Beylikdüzü, Borsa İstanbul ÇPAL (Mentor: Cemre Özer, Aşık Veysel GSL), Üçüncü Aslan Türkyılmaz, Taşdelen Borsa İstanbul MTAL (Mentor: Begüm Kılınç, Üsküdar Ahmet Ratıp Paşa GSL)
Müzik alanı; Birinci Doğukan Erden, Aydoğan Öztiryaki Tim Sander DT MTAL (Mentor: Rojda Özel, Başakşehir İTÜ İsmail Dede Efendi GSL), İkinci Ahmet Tosun, Örfi Çetinkaya MTAL (Mentor: Rojda Özel, Başakşehir İTÜ İsmail Dede Efendi GSL), Üçüncü Ceyda Uygun, Fikriye Nüzhet Bilgincan MTAL (Mentor: İrem Gönül Işım, Başakşehir İTÜ İsmail Dede Efendi GSL)
Öğrencilerin eserlerini değerlendiren jüri üyeleri birbirinden değerli sanatçılar ve İSO Meclis üyesi sanayicilerden oluştu: Aylin Şengün Taşçı, Hikmet Barutçugil, Melihat Gülses, Eyüp Cihan Ferah, İsmail Altunsaray, Ramazan Güven, Ömer Karadeniz, Sevda Arıkan, Ömer Karahan, Oya Çınar.