SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET GÜCÜ İÇİN BULUŞMA NOKTASI
Sanayimizin ilgili tüm kesimlerini bir araya getiren, her ölçekteki sanayi kuruluşunun faydalanabileceği bir etkinlik olmasını amaçladığımız ve teması “Sürdürülebilir Rekabet Gücü: Kriz Sonrası Yeni Yön” olarak belirlenmiş olan “8.Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisi”ni 15-16 Aralık 2009 WOW Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilmiştir.
1.214 kişinin katılım sağladığı 8. Sanayi Kongresi ve İnovasyon
Sergisi’nde üçü konuk konuşmacı olmak üzere, 25 konuşmacı söz
almıştır.
Sergi alanında ise Bilgi 11, Fikir-Proje 19, İnovasyon 7 ve Sponsorlar 17 olmak üzere toplam 54 kurum/kuruluş inovatif ürün ve projeleri ile yer almıştır.
Kongremizde gerçekleştirilen sunumlara soldaki menüden erişebilirsiniz. Konuşmacıların tebliğlerinin derlendiği Kongre Tebliğ kitabımız Ocak ayında yayınlanacaktır.
Gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ediyor, bir sonraki Kongremizde de bir arada olabilmeyi diliyoruz.
16 Aralık 2009 Çarşamba Programı
KONUK KONUŞMACILAR;
DR. IAN GOLDIN, Oxford Üniversitesi James Martin 21st Century Direktörü
“Küresel Değerlendirme ve Türkiye”
Dünya Bankası Başkan Yardımcısı (2003-2006) ve Kalkınma Politikası Direktörü (2001–2003) olarak görev yapmış olan Dr. Ian Goldin Banka’nın araştırma ve strateji politikalarının oluşturulmasında kilit bir rol üstlenmiştir. Bu dönemde, İngiltere ve diğer Avrupa, Kuzey Amerika ve gelişmiş ülkelerle ilişkilerden sorumlu olan Dr. Goldin, Birleşmiş Milletler ve diğer ortaklarla işbirliklerini yönetmiştir.
Güney Afrika Kalkınma Bankası Genel Müdürü olarak 1996–2001 yılları arasında Güney Afrika’da görev yapan Dr. Goldin bu dönemde Başkan Nelson Mandela’nın danışmanlığını yapmıştır. Dr. Goldin, Banka’nın Güney Afrika’daki 14 ülkenin kalkınmasında önemli rol almasını sağlamıştır. Bu dönemde çeşitli Hükümet Komitelerinde ve Kurullarda da yer alan Dr. Goldin, Güney Afrika Olimpiyatlarının Finansal Direktörlüğünü de yürütmüştür.
Daha önceki dönemde, Londra’da Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nda (EBRD) Baş Ekonomist olarak çalışan Dr. Goldin, Paris’te OECD Kalkınma Merkezi’nde Program Direktörü olarak Ticaret, Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma programlarını yürütmüştür.
Güney Afrika doğumlu olan Dr. Ian Goldin, lisans derecesini Cape Town Üniversitesi’nde almış ve yüksek lisansını London School of Economics’te, doktorasını ise Oxford Üniversitesi’nde tamamlamıştır.
Fransa Hükümeti tarafından Şövalye ünvanı verilen ve Dünya Ekonomik Forumu’nda “Yarının Küresel Lideri” olmaya aday gösterilen Dr. Goldin, kalkınma ve araştırma alanındaki katkılarından dolayı yüksek bir tanınırlık kazanmıştır.
Dr. Goldin, 50’nin üzerinde makale ve aralarında en çok bilinenleri “Kalkınma için Küreselleşme: Ticaret, Finans, Yardım, Göç ve Fikirler” (2007) ve “Sürdürülebilir Kalkınmanın Ekonomisi”nin (1995) de bulunduğu 12 kitap yayınlamıştır. Dr. Goldin, Oxford Balliol Koleji’nin Direktörlüğünü yürütmektedir.
Dr. Ian Goldin teknoloji, bilim, iklim değişikliği, demografi ve şirketler ile hükümet politikaları üzerinde etkili olabilecek diğer faktörler ile ilgili küresel gelecek trendler konularında uzmandır.
PROF. SOHAIL INAYATULLAH, Gelecek Bilimci-Tamkang Üniversitesi Gelecek Bilimleri Enstitüsü
“Firmalar İçin Öngörüler”
Siyaset bilimci Prof. Sohail Inayatullah, Tamkang Üniversitesi Gelecek Bilimleri Yüksek Enstitüsü’nde (Tayvan) çalışmalarına devam etmekte aynı zamanda Queensland Teknoloji Üniversitesi’nde (Avustralya) konuk akademisyen görevini de yürütmektedir. Prof. Inayatullah, Dünya Gelecek Bilimleri Federasyonu ve Dünya Sanat ve Fen Akademisi üyeliklerinin yanısıra Dünya Gelecek Topluluğu Uluslarası Danışma Konseyinde de yer almaktadır.
Prof. Inayatullah, Avustralya’da birçok şehrin belediye meclisi ve Tarım Bakanlığı için “Geleceğe Yönelik Politikalar” konulu kurslar düzenlemektedir. Ayrıca, Melbourne Business School’da üst düzey yöneticiler için düzenlenen “Gelecek Düşünceleri ve Strateji Geliştirme” konulu kurs programında dersler vermektedir.
1999 yılında Almanya Trier Üniversitesi UNESCO Avrupa Bilimleri Merkezi’nde ve Tamkang Üniversitesi Gelecek Bilimleri Enstitüsünde ise Başkanlık görevlerini icra etmiştir. Prof. Inayatullah, birçok ülkede vizyon ve planlama çalıştayları yönetmiştir. 90’lı yıllarda Dünya Gelecek Bilimleri Federasyonu bünyesinde eğitim, ekoloji, kalkınma ve politika tercihleri konularında bir dizi uluslararası seminer vermiştir.
Prof. Inayatullah, “Journal of Future Studies” ve “New Renaissance” dergilerinin yardımcı editörlük görevlerini üstlenmiş olup, bunun yanısıra “Futures, Development, Peace and Democracy in South Asia” ve “Foresight” dergilerinin yazı kurullarında yer almaktadır. UNESCO’nun Yaşam Destek Sistemleri Ansiklopedisi’nde “Küreselleşme ve Dünya Sistemleri” tema editörü olan Prof. Inayatullah, Macmillian Gelecek Ansiklopedisi, Routledge Felsefe Ansiklopedisi ve Oxford Barış Çalışmaları Ansiklopedisi’ne de katkılarda bulunmuştur.
40’ın üzerinde farklı yayında yer verilen 300’den fazla makalesi olan Prof. Inayatullah’ın çalışmaları başta İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Hintçe ve Japonca olmak üzere birçok dilde tercüme edilmiştir.
PROF. LUC SOETE, UNU-MERIT Direktörü
“Firmalar için Teknoloji ile Gelişim Stratejileri”
Prof. Luc Soete (1950), inovasyon ve teknolojik gelişimle gerçekleşen ekonomik ve sosyal kalkınma konularında araştırmalarda bulunan Hollanda Maastricht’teki Birleşmiş Milletler Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin (UNU-MERIT) direktörlüğünü yürütmektedir.
Luc Soete, 1986-88 yılları arasında Uluslararası Ekonomi Profesörü olarak Maastricht Üniversitesi Ekonomi ve İşletme Yönetimi Fakültesi’nde görev almıştır. Ghent Üniversitesi’nde Ekonomi ve Kalkınma Ekonomisi konularında öğrenim görmüş, Sussex Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden doktora derecesini almıştır (1978).
Maastricht Üniversitesi öncesi Antwerp Üniversitesi Ekonomi bölümünde (1973-79), İngiltere, Sussex Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Enstitüsü’nde (1979-84) ve Bilim Politikası Araştırma Birimi’nde (1980-86) görev almış, Stanford Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde konuk öğretim üyesi olarak çalışmıştır.
1988’de inovasyon çalışmaları ve teknolojik değişimin sosyo-ekonomik analizi konuları ile ilgilenen bir araştırma enstitüsü olan MERIT’i kurmuştur. Halen enstitü direktörlüğü görevine devam etmektedir.
Endüstriyel inovasyon ve ekonomik sonuçları konularında birçok kitap, makale ve raporu yayınlanmıştır. Prof. Luc Soete, teknolojik değişim ve inovasyonun; büyüme, istihdam, uluslararası ticaret ve yatırıma etkisinin, teorik ve ampirik olarak araştırılması konularında dünyanın önde gelen ekonomist ve uzmanlarından birisi olarak kabul edilmektedir.