İstanbul Sanayi Odası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Gezisi Kapsamında Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası ile Ortak Meclis Toplantıları Gerçekleştirdi

  • Diğer Haberler
odalar_ortak_manset

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Üyeleri, İSO Meclisi Başkanlık Divanı ve İSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) düzenlediği seyahatte yaptığı resmi temasların ardından KKTC’nin iş dünyası ile de bir araya geldi. Geçen mart ayında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın İSO’ya yaptığı bir nezaket ziyareti sonrasında Geleneksel İSO Meclis Gezileri’ni, bu yıl KKTC’ye yapma kararı alan İSO Yönetimi, sırasıyla Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nı (KTTO) ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nı (KTSO) ziyaret etti. Ziyaretler kapsamında her Oda Meclis Üyeleri’yle ortak toplantı yapan İSO heyeti ile KKTC iş dünyası, sıcak bir atmosferde Kıbrıs ekonomisinin kalkındırılması noktasında yapılabilecek üzerinde değerlendirmelerde bulundu, geleceğe dair hayata geçirilebilecek projeler hakkında fikir alışverişi yapıldı.

İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan başkanlığında KKTC iş dünyası ile ilk buluşma KTTO genel merkez binasına gerçekleşti. Ziyarete İSO Meclis Başkanlık Divanı Üyeleri, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve İSO Meclis Üyeleri katıldı.

Yeni yatırımlar ve iş birlikleri konusunda görüşmelerin yapıldığı ortak meclis toplantısında KTTO ve İSO Meclis üyelerine seslenen İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, KKTC iş dünyasına her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, Türk iş dünyasının da ada için ekonomik garantörlük sunması gerektiğine dikkat çekti. Bahçıvan yaptığı konuşmada, “KKTC’ye artık yavru vatan demiyoruz, bu vatan artık olgunlaştı, kardeş vatan oldu. KKTC kendini geliştirmeyi başararak, tüm zorluklara, ambargolara rağmen Türkiye’nin de aklıyla ve makul destekleriyle birtakım dönüşümleri gerçekleştirmeye başlamış vaziyette. Adanın ikinci 50 yılı, geçmiş 50 yıldan çok daha farklı olacak. KKTC, hedeflerin birlikte geliştirileceği stratejik bir ülke. Herhangi bir ülkeyle ihracat yapmaktan daha farklı bakış açısıyla bakmamız lazım.” dedi. 

İSO-KTTO Ortak Meclis Toplantısı’nın açılışını KTTO Meclis Başkanı Günay Çerkez yaptı. Çerkes kısa konuşmasında şunları söyledi:

“Avrupa'nın ve dünyanın merkezinde olan İSO’nun tecrübesi, bilgi birikimi, vizyonuyla, KKTC’de olan bin bir zorluklardan 1974 öncesi ve sonrası, bizler ile birlikte bu sevgi ve saygıya dayalı birlik, beraberlik ile bugüne kadar olan iş birliklerinden, bugünden sonra da olacak iş birliklerinde gayet başarılı, uzun ve gelecek nesillere uzanacak bir birliktelik olmasının temenni ederiz. Sizlerle birlikte olmak sizlerle bir arada olmaktan memnuniyetimizi, mutluluğumuzu arz eder. Tekrar hoş geldiniz diyorum.”

İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz da toplantının açılış konuşmalarından birini yaptı. KKTC’de bulunmaktan duydukları memnuniyeti ve sıcak karşılamadan dolayı ne kadar mutlu olduklarını dile getirerek konuşmasına başlayan Yılmaz konuşmasında şunları söyledi:


İSO Meclis Başkanı
Ender Yılmaz

“Öncelikle burada, iki önemli oda üyelerinin arasında ileriye yönelik potansiyel iş birliği imkanlarına vesile olacak tanışma amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. KTTO ve İSO, her ikisi de kendi ülkelerinde iş hayatının gelişmesinde önemli rol oynayan kuruluşlardır ve üyesi olan işletmelerin ortak sorunlarının çözümü noktasında üyelerini destekleyen kurumlardır. Öncelikle, her iki odanın benzer amaçlara sahip olduğunu ve iş dünyasının ihtiyaçlarına yanıt ve destek verme konusunda birbirlerine katkıda bulunabileceklerini vurgulamak istiyorum. Oda üyelerimizin veya kurumlarımızın potansiyel iş birliği yapacağı hayli alanın olduğunu düşünüyorum.

İthalat ve İhracat gibi alanlarda KTO ve İSO, işletmelerimizin yurtdışına açılmasını desteklemek amacıyla birlikte çalışmaların sürdürülmesi Ortak ticaret heyetleriyle, bölgesel yatırım imkanları ile oluşabilecek fırsatlarının görüşülmesi, potansiyel insan kaynaklarının durumu ve fuar katılımları gibi etkinlikler ile üyelerin karşılıklı ticaret hacminin artırılmasına katkı sağlanması, ayrıca odalarımız üyesi, İşletmelerin rekabet gücünü artırmak için stratejik işbirliği yapılarak yeni ürünlerin ve teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlanması her iki oda, iş dünyasının büyümesi ve sürdürülebilirliği için birbirlerine destek olacak güçlü işbirliği yapma potansiyeli taşıyorlar.”


KTTO Başkanı Turgay Deniz

KTTO Başkanı Turgay Deniz, İSO-KTTO Ortak Meclis Toplantısı’nda yaptığı kürsü konuşmasında özetle şu sözlere yer verdi:

“KTTO üyelerinin de büyük bir onur duyarak katıldığı var oluş mücadelemiz yeni bir aşamada devam ediyor. Yüce Atatürk’ün sözleri Odamızın belli başlı ilkeleri arasındadır. Askeri zaferler, Ekonomik zaferler ile taçlandırılmalıdır. KTTO, Kıbrıs Türk halkını ekonomik zafere ulaştırmak için mücadele edenlerin başında gelmektedir. Bu Odamızın tarihi misyonunu tamamlamadığını, devam etmekte olduğunu ve devam etmek mecburiyetinde olduğunu gösteriyor. Türkiye'miz var oluş mücadelemizde olduğu gibi ekonomik gelişme mücadelemizde de başlıca destekçimizdir.

KTTO olarak bizler devletten devlete ilişkilere elimizden geldiğince katkı vermeye çalışırken, başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olmak üzere Ticaret ve Sanayi Odalarımızla ilişkilerimizi geliştirmek için çalışmaktayız. Ne mutlu bana ki, başkanlığım döneminde bu konuda çok somut adımlar attık. Ankara'dan İstanbul’a İstanbul’dan Mersin’e kadar çok sayıda Odamızla çok sağlam ilişkiler geliştirdik. Artık başımız her sıkıştığında veya ele alınacak bir konu olduğunu düşündüğümüzde hemen ilgili Odalarımızı arayabilecek ve iş birliği yapabilecek bir konumdayız. Odalarımız arasındaki iş birliğinin iş insanlarımız arasında da gelişmesini görmek istiyoruz.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti iş insanları arasındaki ortaklıkların sayısını ve etkinliğini artırmalıyız. Daha fazla iş birliğine, daha fazla yardımlaşmaya, dayanışmaya ve bunların somut ortaklıklara dönüştüğünü görmeye ihtiyacımız vardır. Tüccarlarımız arasında tam bir güven olduğunu görmekteyiz. Ve bu ticarette etkinlik sağlıyor ancak birlikte yatırım yapma konusunda daha ileri adımlara ihtiyacımız vardır. Bugün burada özellikle yatırım konularında deneyimli dostlarımızı görmek bu anlamda bizleri umutlandırmıştır. Bu ilişkilerin somut ortaklıklara döneceğini göreceğimiz günlerinde geleceğine eminim.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk Devletleri Teşkilatı’nın gözlemci üyesidir. Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde atılan bu adımın Türk dünyasına ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yararlı olması için çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de Türk iş dünyasının birlikteliği için önemli görevler üstlenmiştir. Biz de aldığımız her davete katılmak, her toplantıda bulunmak ve ülkemizin iş olarak tanıtmak için çaba sarf ediyoruz.”

İSO-KTTO Ortak Meclis Toplantısı’nda konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılını kutlamaya çok az bir süre kala gerçekleştirdikleri Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyaretinin zamanlaması açısından çok değerli olduğunu söyledi. Bahçıvan konuşmasına şu sözleriyle devam etti:


İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

“Bu bizim için çok anlamlı bir beraberlik. Bu seyahat bizim için çok değerli bir seyahat hem zamanlaması hem duygusu ve sizlerle beraber olmasının bütünlüğü içerisinde de değeri büyük bir birlikteliğin içindeyiz. İSO Meclisi’nin yeni dönemi geçen sene hemen hemen bu zamanlarda oluşmuştu. Hem meclis hem yönetim kurulu hem meclis Başkanlık Divanı olarak kasım ayında ilk görev aldık. Meclisimizin eski üyeleri hatırlarlar bizim her sene bir veya iki tane birlikte olmak, gittiğimiz şehirlerdeki gittiğimiz yörelerdeki sanayici ve iş dünyası temsilcilerimizi biraz daha yakından tanımak, onlarla kucaklaşmak, kendimizi onlara tanıtmak, onları da bizim biraz daha fazla tanımamız amacıyla yaptığımız seyahatler programlar oluyor.

Bu sene göreve başladıktan sonra niyetimiz ilkbahar döneminde ilk programımızı yaparak hem kendi Meclis Üyelerimizle biraz daha sosyalleşmekti. Fakat malum yaşadığımız şubat ayında yaşanan Kahramanmaraş depremi hepimizin gündemini, hepimizin programını, hepimizin hayatını çok değiştirdi ve bu düşündüğümüz takvimi de yaz sonrasına bıraktık. Önce yeri gelmişken bu depremde kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. İçlerinde Kuzey Kıbrıs’tan da yavrularımız, öğrencilerimiz vardı. Hepsinin mekanı cennet olsun.

Bu acı günleri geçirdikten sonra Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlık Divanı ile beraber yapmış olduğumuz değerlendirmede simgesel olarak ilk ziyaretimiz için en uygun adresin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olduğuna karar verdik. Cumhuriyetimizin 100. yılında hem de ekim ayında, Cumhuriyet ayında inşallah bir hafta sonra 29 Ekim’i kutlamamıza bir hafta kala burada olmanın herhalde mesajı ve değeri çok büyük diye düşünüyorum. Ne mutlu ki sizlerle bugün böylesine anlamlı bir haftanın öncesinde beraberiz.

Mart ayında sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar, Odamıza teşrif etmişlerdi. Kendisine de geldiği zaman bu planımızı ve düşüncemizden bahsetmiştik. O da bütün sıcaklığıyla bu davetini tazelemişti. Sizlere zaten muhtelif ortamlarda hep beraberiz. Çok şükür, Allah bizi mahcup etmedi ve bu vermiş olduğumuz sözü bugün burada yerine getirmiş durumdayız. Tabii ki Cumhuriyet çok önemli bir değer. Devlet olmak çok önemli bir değer. Cumhuriyet olmanın, devlet olmanın ne kadar kıymetli olduğunu, son günlerde yakın coğrafyamızda yaşanan olaylara baktığımız zaman fazlasıyla görüyoruz. Ne mutlu ki bu devlet, bu cumhuriyet bize emanet edildi.

Önümüzdeki hafta kutlayacağımız 100. yıl vesilesiyle bu devleti, bu Cumhuriyet’i bize emanet eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarına ve burada hayatını veren şehitlerimize ve gazilerimize ben rahmetlerimi, minnetlerimi sunuyorum. Tabii burada bu devletin kurulması hiç kolay olmadı. 1950’li, 60 yıllardan beri burada can veren, şehit olan mücahitlerimize, kahraman Kıbrıslı büyüklerimize de, gazilerimize de bu vesileyle rahmetlerimi sunuyorum. Hepsinin mekanı cennet olsun, iyi ki varmışlar, iyi ki mücadeleyi vermişler.”

Konuşmasında, son dönemde yaşanan gelişmelere de yer veren Bahçıvan şöyle konuştu:

“Az evvel de söyledim, devlet olmak kolay olmuyor. Devlet olmanın değerini, devlet olamayanları veya devlet olmayı başaramayanları gördüğümüz zaman çok daha iyi anlıyoruz. Belki paranız oluyor, teknolojiniz oluyor ama devlet olmanın olgunluğuna, devlet olmanın vicdanına, devlet olmanın adaletine sahip olamıyorsunuz. Ben bu vesileyle devlet olmayı beceremeyip masum insanların üzerine yürüyen, masum insanları katledenleri de bu vesile burada bir kez daha kınamak istiyorum. Onun için Türkiye Cumhuriyeti’nin bu devlet olma kültürünü, dünden beri artık yavru vatan demiyoruz, yavru büyüdü artık olgunlaştı, bir kardeş devlet oldu. Olgun kardeşine de bir şekilde intikal ettirmiş olmanın ve bu kurumsal kültürü bir şekilde geliştirerek burada da bütün dünyaya artık burada bir Kuzey Kıbrıs Türk Devleti var demenin de mutluluğunu, gurunu sizlerle beraber yaşıyoruz ve ne mutlu ki bu devlet tohumu burada her gün biraz daha geçiriyor geçiriyor. Anlayana da anlayamaya da bunu ispat ediyoruz.”

Konuşmasında KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı rahmetli Rauf Denktaş’ı da anan İSO Başkanı Bahçıvan, “Ben şahsen kendi yaşım gereği 1970’li yılları biraz hatırlayabilen bir kardeşinizin, dostunuzum. 74 harekatının radyoda yayınlandığı gün hala kulağımda. Bugün sabah kabrini ziyaret ettiğimiz rahmetle andınız Rauf Denktaş Bey’in sesi hala kulağımda. Rahmetli Ecevit’in, rahmetli Erbakan hocamızın sesleri hala kulağımda. Ne kadar doğru, ne kadar cesur ve ne kadar asil bir karar verdiklerini bugün aradan aşağı yukarı 50 yıl geçtikten sonra bir kere daha görüyoruz. Tabii insan yaşarken tarihi ancak yaşadıkça değerlendirebiliyor. Bu dönem zarfında farklı görüşler, farklı düşünceler oldu.

Hepimizin de bazen aklı kafası karıştı ama yaşımız olgunlaştıkça görüyoruz ki çok doğru bir karar verilmiş ve aradan geçen 50 yıl boyunca da bu kararı dimdik savunarak ne kadar doğru bir yerde durduğumuz ortaya çıkmış bir kere şu gerçek ki bu coğrafyalar İstanbul ne kadar kıymetli bir coğrafya ise Edirne ne kadar kıymetli bir coğrafyaysa Ankara ne kadar kıymetliyse Lefkoşa ve Girne de o kadar kıymetli. Hele Doğu Akdeniz’de her geçen gün jeopolitik enerji, ulaşım, lojistik, bütün bunların ışığında baktığımız zaman ne kadar kıymetli olduğunu, geçen zaman geçen günler geçen aylar daha net ortaya çıkartıyor. Onun için hiç kimsenin başka bir rüyası olmasın bizim için tekrar söylüyorum, Ankara neyse Lefkoşa da o. Biz iki devletiz ama tek bir milletiz. Hiçbir şekilde başka planlara olanların başka yerlere olanların bu konuda maskelerini arkasına saklanıp da bu gerçekten bizi dışlamaya çalışmasınlar” dedi.

İSO Başkanı Bahçıvan konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanımız ile çok kıymetli, değerli bir görüşme yaptık. Sabah sayın Başbakan, sayın Ekonomi ve Enerji Bakanı ile yaptığımız görüşmelerde son zamanlardaki gelişmeler konusunda bizi çok umutlandıran değerlendirmelerde bulundular. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin Büyükelçisi sayın Metin Feyzioğlu, yine stratejik noktadaki yapılacak olan önümüzdeki günlere dair gelişmelerden bahsetti. Nasıl ki Türkiye Cumhuriyeti önümüzdeki hafta ikinci bir yeni yüz yıla giriyorsa Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti de ikinci bir yeni 50 yılın yolculuğuna giriyor. Bu ikinci 50 yıl geçmiş 50 yıldan çok farklı olacak.

Dün gururla indik gördük, düşman çatlatan yeni havaalanı, inşallah enerjide yeni projeler, turizmle ilgili yeni gelişmeler ve tabii Doğu Akdeniz’deki sondajlama çalışmaları noktasında ortaya çıkacak olan pozitif haberler bu coğrafyanın kaderini çok fazla çok daha fazla değiştirecek. Bu ekonomik değer ve ekonomik zenginlik sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne değil güneydeki dostlara da fazlasıyla yarayacağını düşünüyorum. Yani onun için burada oluşacak olan akılcı bir barışın burada oluşacak olan akıllı bir ekonomik gelişimin herkese faydası var. Karidesçe, dostça ve paylaşarak akılcı bir şekilde paylaşarak bu işi eğer yönetmek istiyorsak bizim kapımız herkese açık inanıyorum ki sonunda akıl galip gelecek.”

KTTO ziyaretinin ardından İSO heyeti, KTSO genel merkezini ziyaret etti. KTSO genel merkez binasında gerçekleşen İSO-KTSO Ortak Meclis Toplantısı’nın açılışında konuşan KTSO Asbaşkanı Sercan Görgüner Bahçeci şunları söyledi:


KTSO Asbaşkanı
Sercan Görgüner Bahçeci

“Türkiye’nin en büyük ve köklü Sanayi Odası olan İSO’yu Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nda ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duymaktayız. Hepimiz Odamıza hoş geldiniz.

Sözlerime yakın coğrafyamızda yaşanan savaşların bir an önce bitmesi dileğiyle başlamak istiyorum. Bizlerde tıpkı Türkiye Cumhuriyeti gibi yaşanan insanlık dışı bu savaşta yaşamını kaybedenler adına 3 günlük yaş ilan etmiş durumdayız. Umuyoruz ki uluslararası camia bir an önce aklı selim bir şekilde savaşın sonlanması için harekete geçer ve yaşanan bu savaş bir an önce son bulur. Bundan tam 48 yıl önce kurulan KTSO, kurulduğu günden bugüne Kıbrıs Türk sanayisinin katalizörü olmuş ve varlık mücadelesi veren bir toplumun sanayileşmesine öncülük etmiştir. O yoktan var edilen Kıbrıs Türk sanayisi, bugün 22 has sektörü ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarında üretenler yok olmaz şiarına uygun olarak üretim yapmakta ve faaliyet göstermektedir.

Ancak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisi, yapısal bozukluklar ve günümüze kadar gelen yanlış uygulamalarla sürdürülebilir olmaktan çok uzaktadır. Ekonomi hemen hemen her sektörde ürettiğinden çok daha fazlasını tüketen bir yapıda sürekli artan dış ticaret açıkları, bütçe açıkları ve cari açıkların altında ezilmektedir. KTSO olarak bu gerçekler ışığında yıllardır Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yöneten hükümetlere ürettiğinden daha fazlasını tüketen toplumların yok olduklarını ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisinin sürdürülebilir bir ekonomik yapıya kavuşabilmesi, gelişebilmesi, dış ticaret açığının, bütçe açığının ve işsizliğin azalması için pek çözümün daha fazla mal ve hizmet üretimi üretmek olduğunu hiç durmadan hatırlatmaktadır.”


İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan İSO-KTSO Ortak Meclis Toplantısı’nda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi:

“Bu Kıbrıs gezisi bizim için çok anlamlı ve değerli. İSO Meclisi’nin bu dönem yaptığı ilk ziyareti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapıyoruz. Bizim için duygusu yüksek. Hele Cumhuriyetimizin 100. yılına bir hafta kala böylesine simgesel bir ziyaret ne kadar bu topraklara önem verdiğimizin, sizlere değer verdiğimizin bir göstergesi. Artık birbiriyle iç içe geçmiş iki yakın toplumun, dostluğunu ve potansiyelini daha da yükseltmek için hepimizin arayışları çok yüksek. Bugüne kadar bu konuda ne kadar yol aldığımız tartışılır ama bundan sonra çok daha güçlü olmamız gerektiği çok net ortada.

Buranın bu coğrafyanın değerini, önemini ve kaynaklarının doğru kullanımının önümüzdeki süreçte güçlendirilmesini hep beraber daha yukarı çıkarabilmenin hepimiz gayret ve çabası içinde olmak zorundayız. Tabii ki Kıbrıs’ın sanayi boyutu diğer avantajlı sektörlerine baktığımız zaman başta turizm, hizmet sektörü, lojistik, belki ikinci planda kalmış olabilir. Ama hangi coğrafyada olursak olalım, üretim toplumu olmadan, üretim gücünüz olmadığında gerçek anlamda ekonomik bağımsızlığı elde etmek hiç kolay olmuyor. Ben öncelikle bu gayreti çabayı ve yıllardan beri bu fedakarlığı göstererek öylesine zorlu bir coğrafyada sanayici olabilmeyi başarmış ve sanayici olarak ayakta kalabilmeyi başarmış ve bunu böyle bir marka kurumun altında yaklaşık bine yakın üyesi ile sürdürebilmiş olan bir Oda olmanızdan dolayı size gereken kutluyorum.

Zorluklarını bilen ve sanayici olarak ayakta kalabilmenin fedakarlıklarını sürekli damarlarına kadar hisseden bir Sanayi Odası Başkanı olarak ve bunun sürdürülmesini ne kadar yürekli bir şey olduğunu da gayet iyi biliyorum. Hele tekrar söylüyorum, öylesine ambargolarla kapalı farklı zorluklarla dolu olan bir toplulukta bunu yapmak herhalde çok daha meşakkatli. Ama umut ediyoruz ki artık belli bir sabır içerisinde, belli bir birikim içerisinde 50 yılını tamamlamış olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin siyasi hayatının yanında ekonomik vizyonu ve ekonomik gidişatı da çok daha güçlü bir şekilde netleşmeye başlıyor. Sabah saatlerinde sayın Bakanımız, Büyükelçimiz ve öğleden sonra sayın Cumhurbaşkanımız Ersin Tatar ile yapmış olduğumuz toplantılarda bu çok net ortaya çıktı inşallah ikinci 50 yıl çok daha farklı olacak. Bu konuda çok güçlü bir kararlılık oluşmuş vaziyette.

Bu kararların ötesinde bunu destekleyen çok güçlü yatırımlar artık alt yapıları kendini gösteriyor. Artık bunların meyvesini yiyebilecek bir döneme doğru yol alınmasına dönük bir gayreti görmekteyiz. Bize bu ziyaretimizde zaten bunu son iki gündür fazlasıyla müşahede ediyoruz. Eminim ki, İstanbul’dan gelen dostlarınız sizlerle önümüzdeki dönemde kurumsal alanda da oluşturulmuş farklı iş birlikleriyle bizlerin bilgisi ve birikimlerinin tecrübelerini buraya yansıtma noktasında bunların bir kısmı iş ortaklığı olabilir, bir kısmı yatırım olabilir, bir kısmı ticaret olabilir al-sat olabilir.

Bu coğrafyadan başka coğrafyalara beraber hareket olabilir ama buradaki kaynağı doğru kullanma adına bizlerin yeteri kadar sizin yanınızda olacağınızı birbirinizi isteriz. Az evvel beraber sohbette de konuştuk. Birçok sorunlarımız, kök hücrelerimiz zaten ortak. İnsan konusu eleman konusu, maliyetler konusu finans konusu. Bunlar hepimizin birlikte yaşadığın temel zorluklar, temel sıkıntılar. Sizin yaşadıklarınızı birlikte aynısını biz de sanayici olarak kendi ülkemizde yaşıyoruz ama bunlar karşımıza çıkıyor diye de hiçbir zaman vazgeçmiyoruz. Özellikle vizyoner projelerde İSO’nun birikimlerini bu konularda yapmış olduğu çalışmaları arkadaşlarımız, Genel Sekreterlerimiz, Genel Sekreter kadrolarımız beraber değerlendirip bu konuda olgun bir Sanayi Odası birikimiyle sizlerin her türlü konuda yanınızda olacağınızı bilmenizi isterim.”


İSO Meclis Başkanı
Ender Yılmaz

İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz da İSO-KTSO Ortak Meclis Toplantısı’nda yapmış olduğu konuşmada şunları söyledi:

“Buraya davet ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum ve güzel misafirperverliğiniz için de çok müteşekkür olduğumuzu belirtmek istiyorum. Öncelikle hepinizi sevgi ve saygıyla da selamlıyorum. İki gündür çok sıcak dakikalar geçirdik ve buraya geldiğimizde farklı bir olguyla karşılaştık. Erdal Başkanım da söyledi Sanayi Odası’na geldiğimizde evimize geldiğimiz gibi hissediyoruz. Çünkü biz de sanayiciyiz. Sanayicilerle bir araya geldiğimizde hakikaten evimizde gibi hissediyoruz. Bu son zamanlarda yaşanan yaşanan olaylar hepimizi derinden üzüyor ve orada yaşanan insanlık dışındaki adamla ilgili hepimiz kınıyoruz ve bunun ne kadar önemli olduğunu burada fazlasıyla hissetmeye başladık.

Sanayiciler olarak şu arkadaki yazı çok önemlidir, bizim hayatımızda da vardır. Sayın Atamız tarafından söylenen, “Her Fabrika Bir Kaledir”. Bunu bugünlerde daha iyi anlamaya başladık. Yani bu fabrikada bu kalelerin bu kötü zamanlarda zor zamanlarda ne kadar önemli olduğunu İSO’nun ve Türkiye’deki sanayicilerin özellikle savunma sanayinin ne kadar caydırıcı bir güç olduğunu çok yakından takip etmeye başladı. Bugün tabi bizim için çok önemli. Bütün üyelerimiz bir araya geldiler ve ileriye dönük potansiyel iş birliği imkanlarımızla sevgili başkan da söyledi.

Sayın KTTO Başkanı da birçok şeylerden konudan bahsetti. Bizim stratejik olarak sizlere ne gibi faydamız desteğimiz olur? Dediğimiz gibi bir abi gibi değil de bir dostunuz, bir yakınınızdaki iş birliği yapabileceğiniz bir ortağınız gibi görürseniz biz her daim iş birliğine açığız İSO olarak. KTSO bizim için çok kıymetli ve çok değerli bizim için. Bizim bir tabirimiz vardır, biliyorsunuz uç beyi deriz, siz bizim uç beyimizsiniz. Onun için Türkiye’nin uç beyi sizsiniz ve Doğu Akdeniz’den de zaten bizim için çok kıymetli, çok stratejik bir bölge. Onun için gelecek adına biz ne gibi destekler verebiliriz, neler yapabiliriz? Sonuna kadar sizin yanınızda olduğumuzu bir kez daha söylemek istiyorum. Sonuç olarak iki Oda’nın üyelerinin iş birliği yapması bir çok fırsatları da beraberinde getirecektir.”

Bu ziyaretlerin ardında İSO Meclis Başkanı Ender Yılmaz, İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve KTTO Başkanı Turgay Deniz, İSO Meclis’inin düzenlediği KKTC gezisini takip eden, basın mensuplarıyla bir araya geldiler. Düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin yönelttiği sorular yanıtlandı.

İSO Meclis Başkanlık Divanı Üyeleri, İSO Yönetim Kurulu Üyeleri ve İSO Meclis Üyeleri KKTC gezisi kapsamında Creditwest Bank’ı da ziyaret etti. İSO heyeti, İSO Yönetim Kurulu Üyesi İnan Altınbaş ve Creditwest Bank Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Altınbaş tarafından misafir edildi.