T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Desteği ve İstanbul Sanayi Odası ile Messe Düsseldorf Ortaklığında Gerçekleşecek olan TOSHEXPO 5.Türk İş Güvenliği ve Sağlığı Fuarı Kapılarını Ziyaretçilere Açtı

  • Diğer Haberler
manset_fuar_03

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın desteği ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) ile Messe Düsseldorf iş birliğinde 2-4 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan TOSHEXPO 5.Türk İş Güvenliği ve Sağlığı Fuarı’nın ve İSO “İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu”nun açılış töreni, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Açılış törenine İSO Meclis Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan, T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Eylül Aydın Kutlu ve Messe Düsseldorf Üst Düzey Yöneticisi Petra Cullman katılım gösterdi.

Törende konuşan İSO Meclis Başkan Yardımcısı Sadık Ayhan Saruhan, “Sempozyumun devam edeceği 3 gün boyunca, sağlıklı ve nitelikli üretimin, daha da önemlisi çalışma barışının olmazsa olmazı olan iş sağlığı ve güvenliği konusunu farklı boyutlarıyla ele alacağız. Diğer bir söylemle, küçük ya da büyük, hafif ya da ağır sanayi, hizmet ya da imalat sektöründe olsun; ekonomi çarkının hangi dişlisinde olursanız olun; istihdamın yaratıldığı her yerde üzerinde adeta titrememiz gereken bir konudan bahsedeceğiz” dedi.

Bir işletmenin sadece kapı, duvar, pencere ve çatıdan, içerdeki makinelerden, ham maddeden oluşmadığını dile getiren Saruhan, şunları söyledi:


İSO Meclis Başkan Yardımcısı
Sadık Ayhan Saruhan

“O işletmenin en temel direği çalışanlarıdır. Bugün Türkiye’nin hatırı sayılır bir sanayi ülkesi olmasından söz edebiliyorsak… Ülkemiz uzun yıllara dayanan önemli tecrübe ve birikimleriyle yaklaşık 255 milyar dolar sanayi ihracatına ulaşabildiyse bunda o işletmelerin en temel direği olan çalışanlarımızın emeği ve yarattıkları değer çok büyüktür. Çalışandan kaynaklanan bu üretim gücünün değerini çok iyi bilmeliyiz. Bu nedenledir ki hiçbirimizin, iş sağlığı ve güvenliği konusunu hiç ama hiç hafife alma lüksü yok. Bu nedenle üretim süreçleri başta olmak üzere tüm iş süreçlerinin olmazsa olmaz bileşeni olan çalışanlarımızın sağlığını korumak, onlar için sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak hepimizin sorumluluğudur. İSO olarak bu konudaki sorumluluğumuzun farkındayız ve bu alanda tüm gücümüzle var olmaya kararlıyız. Bu konuda farkındalık yaratacak projeler ve etkinliklerle ülkemiz iş sağlığı ve güvenliği süreçlerinin iyileştirilmesine katkı sağlamaya devam edeceğiz.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iş yerlerinde daha sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarının tesis edilmesine yönelik ihtiyaç duyulan mevzuatsal düzenlemeler ve sahada yürütülen rehberlik faaliyetleriyle, iş sağlığı ve güvenliği bilincinin oluşturulmasına yönelik toplumun tüm katmanlarına fayda sağlayan projeler yürüttüğünü ifade eden İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Eylül Aydın Kutlu, şunları söyledi:


İş Sağlığı ve Güvenliği
Genel Müdür Yardımcısı
Eylül Aydın Kutlu

“İş sağlığı ve güvenliği kültürünün ülke çapında geliştirilmesine yönelik çalışmalarımızı her yıl yeni hedeflerle artırarak en uygun seviyeye çıkarma noktasında kararlıyız. Önceliğimiz insana yaraşır iş ve çalışma ortamlarını sağlamak. Bu amaçla atılan en büyük adım şüphesiz ki 2012 yılında Cumhurbaşkanımızın desteğiyle müstakil bir kanun olarak yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’dur. Beraberinde alt düzenlemelerle Türkiye’nin iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı, uluslararası normlarla uyumlu hale getirilmiştir. Bununla birlikte İş Sağlığı ve Güvenliği bakımından toplumsal bir kültür dönüşümünü gerekli kılan tüm adımları birebir atmaya devam ettiğimizi de belirtmek isterim. Bu temennilere ulaşma yolunda gösterilen gayretleri desteklemek, bunların önünü açmak, bu paylaşım platformlarının daha çok kitlelere ulaşmasını sağlamak bizlerin görevidir.” ifadelerini kullandı.

İşyerlerinin çalışanlarıyla güvenli bir şekilde üretime hizmet ederken, çalışma hayatının sadece istihdam, işgücü ve sosyal güvenlik gibi temel faktörlerden ibaret olmadığını belirten Eylül Aydın Kutlu, bu temelin asıl vazgeçilmezinin güvenli ve sağlıklı çalışma ortamlarında iş yaşamına katılan mutlu bireyler olduğunu söyledi. Eylül Aydın Kutlu, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki çabaların ulusal ve uluslararası düzeyde iş birlikleriyle desteklenmesinin daha sağlıklı çalışanlara, daha güvenli işletmelere ulaşılmasını beraberinde getireceğini kaydetti.


Messe Düsseldorf
Üst Düzey Yöneticisi
Petra Cullman

Kısa açılış konuşmasını yapmak üzere söz alan Messe Düsseldorf Üst Düzey Yöneticisi Petra Cullman da TOSHEXPO fuarına katkılarından dolayı İSO’ya teşekkürlerini iletti. İSO’nun düzenlediği sempozyumun fuara katkısının çok büyük olduğunu ifade eden Cullman, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın katkısının da çok büyük olduğunu ve ileriki dönemde Bakanlık ile yakın iletişim içinde olacaklarını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından, 5.İş Güvenliği ve Sağlığı Fuarı’nın ve İSO İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu’nun açılış kurdelesi, Saruhan, Kutlu ve Cullman tarafından kesildi. İSO tarafından düzenlenen ve dört gün boyunca sürecek sempozyumda yer alacak 54 konuşmacı, iş sağlığı ve güvenliği ile sanayide afet yönetimi konuları üzerine birikimlerini aktaracaklar.