TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı Gerçekleştirildi

  • Diğer Haberler
tobb_manset_01

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sanayi Odaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ev sahipliğinde T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla TOBB İkiz Kuleler binasında gerçekleştirildi. İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda TOBB Sanayi Odaları Konsey Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı toplantıda T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcıları Dr. Çetin Ali Dönmez, Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil ve konsey üyeleri de bulundu.

Toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Covid-19 salgını, jeopolitik krizler, küresel ekonomik durgunluk ve ticaret savaşlarının küresel tedarik zincirlerinin yeniden şekillenmesine neden olduğunu söyledi. Küresel ekonomide yaşanan fırtınalara rağmen yatırımlarında hız kesmeyen sanayicilerle Türkiye'nin son 13 yıl boyunca büyümesini kesintisiz sürdürdüğünü vurgulayan Bakan Kacır, şu değerlendirmede bulundu:

"254 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşan, genç ve dinamik nüfusuyla, lojistik bağlantılarıyla, AR-GE ve inovasyon altyapısıyla katma değerli üretimde öncü, bölgesinin parlayan yıldızı ve küresel üretim üssü Türkiye'den söz ediyoruz. Geldiğimiz noktada, insansız hava aracı üretiminde dünyada bir numarayız. Türkiye, kendi eğitim uçaklarını, helikopterlerini, deniz platformlarını, kara araçlarını, uydularını geliştirip, üretebilen ülkelerden biri."

Bakan Kacır, Dünya Bankası ile 450 milyon dolar bütçeli, "Türkiye Yeşil Sanayi Projesi"ni devreye aldıklarını anımsatarak, projenin TÜBİTAK'a ayrılan 175 milyon dolarlık kısmıyla yeşil üretimi, kaynak verimliliği odaklı AR-GE ve yenilikçilik çalışmaları yapan firmaları, aynı zamanda özel sektör öncülüğünde gerçekleştirilecek iş birliklerini destekleyeceklerini belirtti.

İSO Başkanı ve TOBB Sanayi Odaları Konsey Başkanı Erdal Bahçıvan toplantıda yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Türkiye büyük hedefleri olan bir ülke. Daha hızlı ve daha kaliteli bir ekonomik büyüme, sanayimizin gelişmesi, toplumsal refahın artışı, bürokratik engellerin azaltılması, ihracatımızın artması ve daha nitelikli bir kompozisyona kavuşması sadece iş dünyamızın değil bu ülkede yaşayan herkesin ortak dilek ve beklentisidir.

Bu dilek ve beklentiyi vurgularken her daim dikkatten kaçırmamız gereken bir gerçek var: Üretim hayatı geçen yüzyıllarda olduğu gibi bu yüzyılda da büyük bir dönüşüm yaşıyor. 21. yüzyılın sanayisi için “dijitalleşme” ve “yeşil dönüşüm” karşımıza çıkıyor. Sektörel açıdan otomotiv, elektronik, sağlık ürünleri/tıbbi cihazlar ve kimyasallar; ürün bazında ise yarı-iletkenler ile elektrikli araçların öne çıktığı bir tablo söz konusu.”

Türkiye’nin bu dönüşüme uyum sağlamasının ve uzun vadeli geleceğinin güçlü bir şekilde dizayn edilebilmesi için mutlaka ve mutlaka farklı ve güçlü yatırımlara ihtiyacın bulunduğunu ifade eden Bahçıvan şunları söyledi:

“Kaynaklar doğru ve verimli kullanılmalı. İçinde bulunduğumuz dönem, kaynak sıkıntılarının herkes tarafından kabul edildiği bir dönemdir. Bizler ülke olarak en önemli kaynak aktarımını, Türkiye'nin yarınlarını oluşturacak, katma değer ve döviz yaratacak, nitelikli istihdam oluşmasına katkıda bulunacak yatırımlarına yoğunlaştırmalıyız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın bu konuda son zamanlarda sergilediği destek ve çabaları takdirle karşılıyoruz.”