İSO - Çevre Ödülleri

Kategoriler

Amaç ve Kapsam

2015, 2016 ve 2017 yıllarında başlamış, sürdürülmekte olan ve üretim ve uygulaması gerçekleştirilmiş “inovatif çevre dostu ürün”, “çevre dostu uygulama” ve “çevre ve sürdürülebilirlik yönetimi çalışmaları” için sanayi firmalarına; “çevre ve sürdürülebilirlik” konusunda çalışmalar yürüten akademisyenlere ve kurum/kuruluşlara İstanbul Sanayi Odası “Çevre Ödülleri” verecektir.

Tanım ve Kısaltmalar

İSO

İstanbul Sanayi Odası

Kurum / Kuruluş

Kamu kuruluşları, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, birlikler, odalar, üniversiteler, okullar, teknoloji geliştirme bölgelerinde yer alan firmalar.

Küçük ve orta büyüklükte işletme (KOBİ)

İkiyüzelli kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu kırk milyon Türk Lirasını aşmayan ekonomik birimlerdir. Bu işletmelerin bağımsız kabul edilmesi için sermayesinin; %25’i ve daha fazlası başka bir şirkete/kuruluşa ait olmamalı, % 25’i veya daha fazlası başka bir şirkete/kuruluşa ait ise, grubun toplam çalışan sayısı yukarıdaki belirlenen sınırda olmalıdır.

Büyük Ölçekli Kuruluş

250 ve üzeri çalışanı ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 40 milyon Türk Lirası üzeri olan sanayi firmaları,

(KOBİ tanımı “Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” kapsamında yapılmıştır).

Kategoriler

Akademisyen ve kurum/kuruluş başvuruları “özel kategori” olarak ayrılmakta olup serbest başvuru olarak alınacaktır.

Ödüller sanayi firmaları için;

  1. İnovatif Çevre Dostu Ürün
  2. Çevre Dostu Uygulama Projesi
  3. Çevre ve Sürdürülebilirlik Yönetimi

Kategorilerinde Büyük Ölçekli Kuruluş ve KOBİ olmak üzere ayrı ayrı verilecektir.

Çevre Ödülleri, jüri değerlendirmesi sonucunda en uygun bulunan başvurulara verilir. Jüri değerlendirmeleri sonucunda, ifade edilen kategorilerde değer görülmesi halinde birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülleri verilir. Jüri uygun görmesi halinde teşvik ödülleri verebilir.

1İnovatif Çevre Dostu Ürün & 2. Çevre Dostu Uygulama Projesi
Söz konusu kategorilerin amacı, Büyük Ölçekli Kuruluşlar ile KOBİ’lerden, doğal kaynakları ve çevreyi koruyarak, alıcı ortam kirliliğini azaltarak veya ortadan kaldırarak, hammaddeyi daha verimli kullanarak, çevre dostu ürün üreten veya çevre dostu bir uygulama gerçekleştiren firmaların teşvik edilmesidir. Söz konusu ürün piyasaya sürülmüş, uygulama hayata geçirilmiş olmalıdır.

3Çevre ve Sürdürülebilirlik Yönetimi
Amacı, Büyük Ölçekli Kuruluşlar ile KOBİ’lerin çevre ve sürdürülebilirlik yönetimi konusundaki uygulamalarının tüm yönetim kademelerinde ele alınması, çevrenin karar alma süreçlerini etkilemesi, çevre konusunda politika, hedef ve strateji geliştirilmesi, çevre konusunda kurumsal sosyal sorumluluk anlayışının geliştirilmesi, firma faaliyetlerinin topluma ve tüm paydaşlarına olumlu katkılar sağlanmasının teşvik edilmesidir.