İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI Gelişmeleri ile İlgili Ocak 2024 Raporunu Yayımladı

dunya_pmi_ocak_2024_manset

İstanbul Sanayi Odası (İSO), dünyadaki Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) gelişmeleri ile ilgili Ocak 2024 raporunu yayımladı. Küresel PMI, 2024'ün başında dünya imalat sektöründe ılımlı iyileşme sinyali verdi ve aralık ayında 0,3 puan düşüşle 49'a gerileyen endeks ocakta 50'ye yükselerek faaliyet koşullarının aylık bazda değişmediğine işaret etti. 2023'ün son 7 ayı boyunca kesintisiz daralma kaydeden küresel üretim 2024 yılına ılımlı bir artışla başladı. Yeni siparişlerdeki azalma ise son 19 ayın en düşük hızında gerçekleşti. İstihdamdaki gerileme yavaşlayarak ekim ayından bu yana en hafif düzeyde kaydedildi.

Ortalama girdi fiyatları enflasyonu son 3 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşirken bu artış kısmen satış fiyatlarına da yansıdı. Ocak ayı İmalat PMI'ın açıklandığı 31 ulusal ekonomiden 17'sinde endeks 50'nin altında kalarak sektörde daralmaya işaret etti. Ancak bu sayı aralık ayına göre 3 adet azaldı ve endeksin 31 ekonominin 27'sinde aylık bazda yükselmesi de pozitif sinyal oldu.

Raporun ayrıntıları şöyle:

Dünya PMI (Ocak 2024) Attach