44. Grup Metal Aletler, Hırdavat ve Isı Cihazları Sanayii Sektör Toplantısı

  • Haberler
meslek_komite_44_grup_manset_01

44. Grup Metal Aletler, Hırdavat ve Isı Cihazları Sanayii Meslek Komitemiz 30 Mayıs 2024 Perşembe günü İTO Cemile Sultan Korusu'nda sektörde yer alan firmalar ile bir araya geldi. Toplantıda Dünyada ve Türkiye’deki ekonomik görünüm ile markalaşma konuları ele alındı.

İSO Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akar’ın Odamız Yönetim Kurulu adına bir açılış konuşması yaptığı toplantıda, Meslek Komitemiz adına Meclis Üyeleri Ali Eren, Aliosman Mertöz ve Cemil Tayman da birer konuşma yaptı. Sektörel sorunların gündeme getirilmesi ve ilgili mercilere iletilmesinde İstanbul Sanayi Odası’nın önemine vurgu yapılan konuşmalarda, bu tür etkinlikler ile sektörün öncelikli konularını birlikte ele almak için bir fırsat olarak değerlendirdiler. 

Meslek Komitesi Başkanı Dr. Hasan Melih Eren’in konuşması ile devam eden toplantıda Eren, İstanbul Sanayi Odası’nın, hizmet ve faaliyetleri ile 44. Grup Meslek Komitesi olarak iştirak edilen Oda etkinlikleri ve toplantılar hakkında bilgilendirmede bulundu.

Toplantının sonraki bölümünde ekonomist Dr. Can Fuat Gürlesel “Dünyada ve Türkiye'de Ekonomik Görünüm” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Gürlesel sunumunun birinci bölümünde Dünya ekonomisi ve ticareti, gelişmeler ve öngörülere yer verdi. Bu kapsamda Gürlesel sunumda 2020 yılında yaşanan salgın sonrası yeni normal, tedarik zincirlerinde kırılma ile birlikte 2021 yılında yaşanan büyük geri dönüş, intikam tüketimi ve beraberindeki tedarik sıkıntılarına yer verdi. Gürlesel ayrıca 2022 yılında yaşanan savaş ile gelen jeopolitik kırılma, enerji ve gıda krizi, yüksek enerji fiyatları, yaşam maliyeti krizi ve yeşil ve dijital dönüşüm ile birlikte 2023 yılında yaşanan yüksek enflasyon, sıkı para politikaları, küresel ayrışma, jeopolitik riskler ve küresel yavaşlama konularına değindi. Gürlesel sunumunun ikinci bölümünde ise Türkiye Ekonomisi, 2024 Gelişmeleri ve Öngörüleri çerçevesinde bir değerlendirmede bulundu. Bu kapsamda, orta vadeli program, enflasyonla mücadele, para politikasında beklenen ve alınan önlemler, TCMB politika faizi beklentileri, kredi büyümeleri, kredi ve mevduat faizleri, maliye politikası, yurtdışı finansmanda gelişme beklentileri, kur korumalı mevduatların tasfiyesi, TCMB döviz rezervlerinde yer alan gelişmeler, Türk lirasında yaşanan değer kayıpları vb. konularında detaylı bilgilendirmede bulundu. 

Toplantının son bölümünde İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emrah Cengiz “Markalaşmanın Önemi ve Turquality” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Cengiz sunumunda; firmaların markalaşmanın neden önemli olduğu üzerine değerlendirmelerde bulunarak, endüstriyel ürünlerde markalaşmanın faydaları, bu kapsamda Turquality destek programının Türk markası yaratmadaki etkileri ve marka destek programının kapsamı gibi konularında katılımcıları bilgilendirdi. 

Sunumların ardından katılımcıların sektörde yaşamakta oldukları sektörel sorunlar ele alındı ve söz konusu sorunlara yönelik çözüm önerileri birlikte değerlendirildi.

Dr. Hasan Melih Eren Sunumu içintıklayınız

Dr. Can Fuat Gürlesel Sunumu içintıklayınız

Prof. Dr. Emrah Cengiz Sunumu içintıklayınız