65’inci Yılımız ve Nitelikli Dönüşüm Fırsatı
- 26.04.2017
- Arşiv
Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine yönelik anayasa değişikliğiyle ilgili referandumu demokratik toplumlara örnek olacak bir yüksek katılımla ve huzur ortamında gerçekleştirmiştir. Anayasa değişikliği milletimiz tarafından kabul görmüştür. Referandumun ardından belirsizliğin bittiği, ekonominin ana gündem maddesi olduğu, seçim atmosferinin yaşanmayacağı bir dönem önümüzde bulunuyor. Bu dönem, ülkemizi yarınlara taşıyacak yapısal reformların gerçekleştirilmesi için en iyi şekilde değerlendirmemiz gereken çok değerli bir fırsat olarak görülmeli.
Bu fırsatı vurgularken; ekonomimizde, üretim hayatımızda ve beşeri sermayemizde çok daha nitelikli bir ekosistemi oluşturmak başta siyasi otorite olmak üzere hepimizin görev ve sorumluluğudur. Birlik ve beraberlik eşliğinde, ülkemizin böyle bir “nitelikli dönüşüm” hedefine ulaşmasında kilometre taşları olacak reformlara odaklanmak birinci önceliğimiz olmalıdır. Önümüzdeki dönemde gündemimizde olması gereken bazı reformlara kısaca göz atmakta fayda var:
Nitelikli üretime dayanan bir ekonomik büyüme dinamiğini güçlendirmemiz bir zorunluluktur. Daha yüksek katma değer içeren, daha yenilikçi ve daha rekabetçi bir ürün yelpazesine sahip olmalıyız. İhracat kompozisyonumuzu, yüksek teknolojinin payının daha yüksek olduğu bir yapıya kavuşturmalıyız.
Belirttiğim bu yeni ekonomik büyüme dinamiğine İstanbul Sanayi Odası gerekli öncülüğü ve katkıyı yapmaya hazırdır. Bu ay 65. yılını kutladığımız İstanbul Sanayi Odası, sahip olduğu bilgi, deneyim ve birikim ile gücümüze güç katıyor. Türk sanayisine ve ekonomisine hizmetle geçen 65 yıllık yolculuğumuz hepimize gurur veren kilometre taşları ile dolu.
İşte bu sayımızda bu kilometre taşlarına değiniyor; İstanbul Sanayi Odası’nın 65 yıllık faaliyet hayatında geçmişten bugüne uzanan bir yolculuğa çıkıyoruz. 1952 yılında 700’ün üzerinde sanayicinin imzası ile temelleri atılan İstanbul Sanayi Odası’nın tarihi; yazılar, anılar, fotoğraflar, belirleyici olaylar ve bir zaman çizelgesi tablosunun eşliğinde sayfalarımızda akıyor. Öte yandan İstanbul Sanayi Odası’nın kuruluşundan itibaren ekonomimizin 65 yıllık serüveni de 11 temel göstergede okuyucu ile buluşuyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Dr. Faruk Özlü, Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu, sanayici duayenimiz Mehmet Şuhubi ve Meclis Başkanımız Zeynep Bodur Okyay’ın görüş ve röportajları ise sayfalarımıza renk katıyor.
Hizmetleri unutulmayan İSO’nun yönetim organlarında görev yapan sanayici büyüklerimize ve Vakıf Han’dan Odakule’ye 65 yılda her birinin ayrı bir hikayesi olan simgesel ve tarihi dört binamızın da öykülerine dergimizde geniş olarak yer verdik. Özenli ve titiz bir çalışma sonucunda hazırlanan bu özel sayımızın bazılarımızın anılarını yeniden canlandıracağına ve hepinizin arşivinde önemli bir yeri olacağına inanıyorum.
İstanbul Sanayi Odası olarak sahip olduğumuz tecrübe ve birikim, gururla vurgulamak isterim ki hepimize mutluluk ve yeni adımlar için cesaret veriyor. Biz sanayicilerin sanayimizi ve ekonomimizi parlak yarınlara taşıyacak çok daha iyi başarılara imza atacağından hiç şüphe duymuyorum.
Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı