Ülke ve millet olarak tarifi kelimelerle ifade edilemeyecek bir acıyla sarsıldık…
Soma’da maden ocağında elim bir kaza sonucu yaşamını yitiren tüm işçilerimizin ve yakınlarının acısını yüreğimizde taşırken ülkemizin ve milletimizin, bir daha böyle büyük acılar yaşamamasını diliyorum…
Kuruluşunun üzerinden geçen 62 yıllık süre zarfında İstanbul Sanayi Odası, Türkiye’nin en köklü ve güçlü sivil toplum kuruluşlarından birisi olmayı başarmanın haklı gururunu yaşarken her zaman öncü olmaya önem vermektedir.
Geçmişten bugüne sadece sanayinin ve sanayicinin sorunlarına yönelik dar bir bakış açısına sahip olmayı asla uygun görmedik. İşte bunun bir gereği olarak ülkemizin ekonomik, toplumsal, kültürel ve bilimsel konularında çözüm arayışlarının parçası olmaya dayalı bir sorumluluk anlayışını benimsedik.
Hep geçmişe odaklanmak yerine küresel, bölgesel ve sektörel trendlerle ülkemizi, kurumlarımızı ve yaşamlarımızı dönüştürecek yeni fırsatlara odaklanmalı ve bu temelde yeni stratejiler üretilmesine olanak sağlamalıyız.
İşte bu anlayıştan hareketle 12. Sanayi Kongremizi, “21. Yüzyılla Büyük Yüzleşme” ana temasıyla gerçekleştirdik…
Bu kongreyle önemli bir adım atarken, 21. Yüzyılı kazanmamıza yönelik temel değerleri, yönelimleri, stratejileri içeren bir bildirge de hazırladık.
Bildirgemizin ruhunda geleceğe odaklılık, pozitif yaklaşım ve bütünsel bir bakış bulunurken odaklandığımız temel kavram ise “Bütünsel Kalkınmadır.”
Bugün Türkiye kritik bir eşikte duruyor…
Uygulanagelen, daha çok inşaatçılığa, tüketime, ranta dayalı ve dış kaynaklara bağımlı büyüme modeli, potansiyelini büyük ölçüde yitirmiş bulunuyor. Demokratik gelişme toplumun beklentilerinin gerisinde kalmaya devam ediyor…
Eski ile yeninin bir arada var olduğu muazzam bir değişim dönemindeyiz. Böylesi bir dönemde yaygınlaşan belirsizlikleri aşmak, refah ve esenliğe ulaşmak için yeni bir zihniyet ve yaklaşım gerekiyor.
Bu yeni koşullarda biz İstanbul Sanayi Odası olarak, ülkemiz iş dünyasına, siyaset insanlarımıza, devlet yetkililerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, akademimize ve tüm yurttaşlarımıza “Bütünsel Kalkınma Modeli”ni öneriyoruz.
Yeni küresel koşullarda temel gerçek şudur: Kalkınma ancak ekonomik gelişmişlik, sosyal gelişmişlik, insani gelişmişlik, sürdürülebilirlik ve yönetişim unsurlarının aynı anda ve birbirleriyle uyumlu olarak gelişmesi halinde sağlanabilir.
Biz, İstanbul Sanayi Odası olarak bu modelin takipçisi olacağız, bu konuda katkıda bulunacak herkesle birlikte çalışacağız, bu doğrultudaki her uygulamayı önkoşulsuz destekleyeceğiz…
Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı