Savaşın Getirdiği Risk ve Belirsizlikler
- 04.04.2022
- Arşiv
Dünya, son 15 yıldır bir yandan ekonomik, diğer yandan jeopolitik risklerle adeta nefes alamıyor. Neredeyse 2008 yılındaki global krizden bu yana, kah bir ekonomik krizle, kah dünyanın bir köşesinde patlak veren çatışma, terör ya da şiddet olayları ile sarsılıyoruz. Bir türlü istikrar kazanamayan küresel ekonomi, bu farklı dinamiklerden kaynaklanan şok dalgalarıyla boğuşuyor.
Bütün bunların yarattığı şok dalgaları neredeyse her yıl karşımıza yeni belirsizlikler ve riskler çıkartıyor. Sadece son beş yıla baktığımızda bile; ABD-Çin ticaret savaşı, Brexit, iklim felaketleri ve nihayet Covid-19 salgını dahi geçtiğimiz zorlu süreci anlamımıza yeter. Bütün bunlar yetmezmiş gibi şimdi de dünya, Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat’ta başlayan savaş nedeniyle diken üstünde. Bu savaş, öncelikle ağır bir insani, sosyal ve çevresel tahribatla tüm insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Öte yandan savaşın olumsuz ekonomik etkileri de giderek tüm dünyaya yayılıyor. Örneğin başta Covid-19’un en etkili ekonomik yan etkisi olarak bugün dünya ekonomisini başına musallat olan yüksek enflasyon, bu savaş nedeniyle tüm dünyanın ana gündem maddesi haline geldi.
Bugün bu savaşın da etkisiyle küresel ekonomi daha yavaş büyüme ve daha hızlı enflasyon sarmalı ile karşı karşıya bulunuyor. Tarımdan gıdaya, demir çelikten enerjiye ve daha birçok ham maddeye kadar tedarik zincirlerinde çok önemli yerleri olan bu iki ülkenin savaşı, bu zincirin en hayati yerinden kopmasına yol açmış bulunuyor. Dolayısıyla daha ne kadar süreceği belli olmayan bu savaş, başta sanayi üretimi olmak üzere birçok ekonomik ve yaşamsal faaliyeti şimdiden etkilemeye başladı.
İşte bu zorlu günlerde, mart ayı Meclis toplantımızı “Küresel Ekonomik Gelişmeler ve Rusya-Ukrayna Savaşı Nedeniyle Ekonomi, İhracat ve Sanayimizin Karşılaştığı Sorunlar ve Çözüm Arayışı” gündemiyle gerçekleştirdik. Bu çok önemli konuyu Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’u konuk ederek konuştuk. Beraberinde Bakanlığın kilit noktalarında yer alan üst düzey bürokratlarla Meclisimize konuk olan Muş, Meclis üyelerimizden gelen çok sayıda soru ve talebi sabırla dinledi. Dergimizin ilerleyen sayfalarında da okuyabileceğiniz gibi, Sayın Bakanımız aktarılan bütün talep ve sorunlara karşı çözüm odaklı bir yaklaşım sergiledi.
Nisan ayının ilk günleri ile birlikte özlemle beklediğimiz yeni bir Ramazan ayını idrak etmeye başladık. Bu vesile ile toplumsal yaşamımızda dayanışma ve yardımlaşmanın erdemini yaşayacağımız Ramazan ayının hepimiz için sağlık, huzur ve barış dolu geçmesini diliyorum.
Erdal Bahçıvan
İstanbul Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı