Diğer Haberler
2. Eğitim Kongresi’nde Mesleki Eğitim İle Üretici Sektörlerin İlişkisi Konuşuldu
- 25.10.2016
- Diğer Haberler
Milli Eğitim Bakanlığınca, "Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği" temasıyla düzenlenen 2. Eğitim Kongresi Antalya'da yapıldı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin de konuşmacı ve moderatör olarak katıldığı ve 24-25 Ekim 2016’da gerçekleşen kongrede, toplam 15 panel düzenlendi.
Oda başkanları, akademisyenler, gazeteciler, eğitim uzmanları, sanayici ve çok sayıda uzmanın katıldığı kongrede, "Mesleki Eğitim ve İstihdam İlişkisi", "Mesleki Eğitim ve Kariyer", "Sendikalar Gözüyle Mesleki ve Teknik Eğitim", "Mesleki Yeterlilikler", "Mesleki Rehberlik ve Kariyer" ve "Ahilik ve Değerler Eğitimi" konularında bildiriler sunuldu.
Kongre’nin açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Bakanlığın bu dönem öncelikli gündeminin "memleket meselesi" olarak gördükleri meslek eğitimi olduğunu, bu nedenle kongrenin temasının "mesleki eğitim" olarak belirlendiğini aktardı. Mesleki ve teknik eğitimin yeterliliği ve kalitesinin ülkenin yeni yüzyıldaki yerini belirlediğini söyleyen Yılmaz, çağıyla rekabet eden, bilgiyi ve yüksek katma değerli ürünleri üreten, ihracat yaptığı alanlarda marka olan bir Türkiye istediklerini, bunun yolunun da nitelikli mesleki eğitimden geçtiğini dile getirdi.
Bakan Yılmaz, “Mesleki eğitimin ortaöğretimdeki payı yüzde 44. Bu oranı yüzde 60’a çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yıl 21 bin 487 meslek lisesi öğrencisi için okullara 125 milyon lira teşvik vereceğiz. Uygulamalı dersleri meslek standartlarını sağlayacak seviyeye çıkaracağız. Mezunlarımız için 50 bin lira hibe, 100 bin lira faizsiz geri ödemeli girişimci desteği sağladık” şeklinde konuştu.
Türkiye'nin petrol, doğalgaz, altın gibi zenginliklerinin bulunmadığına değinen Yılmaz, "Ancak ürettiği gelir bakımından dünyada ilk 20 ülke arasında. Bu bir başarıysa, ki biz öyle değerlendiriyoruz, bu başarı eğitimli insanının başarısıdır. Dışarıdan biri gelip de Türkiye'yi dünyadaki ilk 20 ülke arasına sokmadı" diye konuştu. İş dünyasının "eğitiminiz neyse ekonominiz odur" sözlerine karşılık kendisinin de "ekonominiz neyse eğitiminiz de odur" dediğini belirten Yılmaz, en gelişmiş ülkelerle eğitimi en ileri olan ülkelerin bir arada olduğunu, dolayısıyla birinin diğerinden ayrılamayacağını vurguladı.
TOBB Başkan Vekili Memiş Kütükcü ise yaptığı konuşmada iş dünyası olarak mesleki ve teknik eğitimi ekonomiyi şekillendirecek en önemli unsur olarak gördüklerini ifade etti. Geçen yüzyılda 21. yüzyılda diploma ve bir yabancı dil bilmenin yetmediğini, üçerine bir de makinelerle konuşabilme yeteneğine sahip olmak gerekeceğini belirten Kütükcü, “Kodlama bilgisinin makinelere dert anlatmayı bilmenin işi kavrama açısından da son derece önemli olduğunu düşünüyorum. İşte dünya çocukları yeni yüzyıla böyle hazırlanıyor” şeklinde konuştu. Kongre Başkanı Prof. Dr. Oğuz Borat da mesleki ve teknik eğitimde özel sektörle iş birliği eğitimin kalitesi açısından önemli olduğunu belirtti. Mesleki ve teknik eğitimin gelişmesi açısından sanayi ile işbirliğine gidilmesi açısından önemli olduğunu ifade eden Borat, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.
İSO Meclis Başkan Yardımcısı Hasan Büyükdede, kongre kapsamında katıldığı “Mesleki Eğitim- İstihdam İlişkisi” başlıklı panelde sanayi dünyasının istihdam konusuna yaklaşımını izleyicilerle paylaştı. Büyükdede aynı zamanda “Mesleki Yeterlilikler” başlıklı panelin de oturum başkanlığını üstlendi.