71’incisi Düzenlenen ve Alanında Avrupa’nın En Büyüğü Olan AYMOD Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı Yeşilköy’deki İstanbul Fuar Merkezi’nde Başladı

  • Diğer Haberler
manşet

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) tarafından 71’incisi düzenlenen AYMOD Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı Yeşilköy’deki İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı. Sergilendiği alan, katılımcı firmalar ve ziyaretçi sayısı bakımından Avrupa’nın en büyük ayakkabı moda fuarı özelliğine sahip olan AYMOD Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı dört gün (4-7 Eylül) sürecek.

60 bin metrekarelik bir alanda 400’ün üzerinde firma ve 40 bini aşkın ziyaretçiye ev sahipliği yapacak olan fuarın açılışı Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD)Yönetim Kurulu Başkanı Berke İçten ev sahipliğinde gerçekleşen AYMOD Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı açılış törenine Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı , İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca ile sektör temsilcisi sanayiciler ve çok sayıda davetli katıldı.


Ticaret Bakan Yardımcısı
Özgür Volkan Ağar

Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin her şeye rağmen yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata devam ettiğini bildirdi. İhracatın Türkiye ekonomisini ivmelendiren, istihdamı ve kalkınmayı destekleyen en önemli güç olduğunun altını çizen Ağar, “Türkiye Yüzyılında bakanlık olarak ülkemizin ihracatındaki artışı sürdürülebilir kılmak yüksek katma değerli ve yenilikçi ürünlerle dünya pazarlarındaki konumumuzu güçlendirmek için hedeflerimize kararlılıkla ilerliyoruz. İhracatı artırma, ithalatı azaltma, dış ticaret açığını kapatma çabalarımız sonuç veriyor.” diye konuştu. Büyüme rakamlarına değinen Ağar, büyüme eğiliminin 16 çeyrektir kesintisiz sürdüğünü aktardı. 

Ağar, ihracat tarafında olumlu seyrin global olarak devam ettiğini söyleyerek, ihracat verilerine ilişkin bilgi verdi.

Ağar, sektörün geçen yılki ihracat rakamlarına ilişkin de bilgi vererek, “2023’te mal ve hizmet ihracatçılarımıza yönelik olarak toplam 11,7 milyar lira destek ödemesi gerçekleştirdik Bakanlık olarak. Ve bu desteklerin geri dönüşlerinin olumlu yansımalarını da göz önünde bulundurarak 2024’te destek tutarını önemli ölçüde tam 2 kat oranında artırdık. 2024 Ağustos itibarıyla ihracatçılarımıza, mal ihracatçılarımıza ve hizmet ihracatçılarımıza 13,9 milyar lira destek sağlamış durumdayız. İnşallah bu rakam 22 milyar liraya kadar yıl sonuna kadar gerçekleştireceğiz. Nitekim 2023’te 23 bin ihracatçımıza fuar desteklerinden tasarıma, Turquality’den uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi projelerine kadar birçok farklı kalemde destekler sunduk” şeklinde konuştu. 


TİM Yönetim Kurulu Başkanı
Mustafa Gültepe

TİM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe ise konuşmasında şöyle dedi: “Özellikle sektörün son bir yılına baktığımızda Türkiye’nin rekabetçiliğini kaybettiğini söyleyebiliriz. Özellikle ayakkabı sektörünün 27 sektör içinde en fazla bu anlamda rekabet gücünü kaybeden sektör olduğunu görüyoruz. Taleplerin düştüğü, Avrupa’da da ekonominin canlı olmadığı bir dönemde tekstil ile deri ve deri mamulleri ile birlikte ayakkabı sektörü en çok güç kaybedenler oluyor. Dış ticaret fazlası veren bir sektörden dış ticaret açığı veren bir sektör haline gelmesi iyi bir şey değil. Umarım diğer sektörlere de ilham veren bir sektörün fuarı olarak, burada ortaya çıkacak olan sinerjiyle bu gidişi tersine çevireceksiniz. Yeni dönemde mutlak bir şekilde rekabetçiliğimizi ön plana çıkaracak önlemlerin alınmasını bekliyoruz. Çünkü girdi maliyetleri nedeniyle rekabette çok geri plana düşen sektörü yeniden toparlayıp yeniden ayağa kaldırmamız gerekiyor. İnanıyorum ki yılın bitmesine 4 ay kalmışken bu fuarın motivasyonuyla bu yılı daha iyi bir performans ile bitireceğiz.”


İTO Yönetim Kurulu Başkanı
Şekib Avdagiç

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de açılış töreninde yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Bugün her zamanki gibi başarılı bir fuarın açılışını yapıyoruz. Fuarımızın sektöre bir dinamizm getireceğine inanıyorum. Burada bu sinerjiyi yaratan, bu fuarı uzun yollardır başarıyla devam ettiren herkese teşekkür ediyor ve tebrik ediyorum. 

Bugün geldiğimiz noktada sektör açısından enflasyonla kur arasındaki makası yönetmek çok kolay değil. Buna rağmen sektörün büyük bir fedakarlıkla faaliyetlerini sürdürdüklerini görüyoruz. Bu konunun artık acil bir şekilde gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sektör temsilcileri bu konuda sık sık bize çözüm beklentilerini iletiyorlar. Bu fuar çok önemli. özellikle fuarların küçüldüğü bir dönemde biz bu fuarı daha da geliştirmek için her türlü desteği veriyoruz. Ben de ticaret alanında da önemli adımlar atılarak sektörün çok daha iyi bir noktaya geleceğini düşünüyorum. 34 yıldır her türlü zorluğa karşın fedakarlıkla 71. kez bu fuarı düzenleyen sektör temsilcilerimize bir kez daha teşekkür ediyor, tebrik ediyorum.


İstanbul Sanayi Odası (İSO)
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
İrfan Özhamaratlı

Açılış töreninde bir konuşma yapan İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı şunları söyledi:

“Öncelikle kuruluşundan bu yana büyük emek verilen AYMOD fuarının başlangıcından bugüne emeği geçen herkesi kutluyorum. Ben iş hayatıma yeni başladığım dönemlerde fuarları ziyaret eder ve neden bizim uluslararası fuarımız yok diye üzülürdüm. Halbuki fuar kültürü bu toprakların mayasında var. Panayır kültürü ile yıllardır bu anlamda etkinlikler düzenleniyor. Osmanlı döneminden bu yana en zor dönemlerimizde bile fuarlar düzenlenmiş . Ticaretin bırakılmaması için ciddi bir efor sergilenmiş ülkemizde.

Bugün artık çok güçlü uluslararası fuarlarımız var. Bu fuarlar sektörlerin tüm paydaşları ile bir araya gelinen ve tüm paydaşlarla birlikte olunan çok değerli etkinlikler. 

Biz de İSO olarak ayakkabı sanayini olduğu gibi tüm sektörlerimizi özellikle fuar alanlarında yakından takip edebilmek için sektörlere daha yakın olabilmek için İTO Başkanımız Sayın Şekip Avdagiç desteğiyle Burada, İstanbul Fuar Merkezi’inde bir stand açtık. İnanıyorum ki bu fuar sektöre özellikle bu dönemde çok ihtiyaç duyduğu sinerjiyi getirerek yalın geri kalan aylarında umduğu ivmeyi yakalamasına katkı sağlayacaktır.”


Türkiye Ayakkabı Sanayicileri
Derneği (TASD) Başkanı
Berke İçten

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten fuarın açılış konuşmasını yaparken yüksek girdi maliyetleri nedeniyle son bir buçuk yılda rekabetçiliğini büyük ölçüde kaybeden ayakkabı endüstrisinde yedi aylık cari açığın 275 milyon doları geçtiğini söyledi. İçten, acil önlem alınmaması durumunda açığın yıl sonunda 500 milyon doları bulmasından endişe ettiklerine dikkat çekti.

İçten, Türkiye’nin ayakkabıda küresel bir oyuncu olduğunu hatırlattı. Türk ayakkabı endüstrisinin bilgi birikimi, tasarım gücü ve Avrupa gibi büyük bir pazara coğrafi yakınlığı ile Asya’daki rakiplerinden ayrıştığına dikkat çeken İçten, şöyle devam etti:

“Biz AYMOD’u, ayakkabı endüstrimiz için dünyaya açılan en önemli vitrin olarak görüyoruz. TASD bünyesinde yer alan Fuarcılık A.Ş. aracılığıyla her yıl iki kez düzenlediğimiz AYMOD ile kadın, erkek ve çocuk ayakkabısı kategorilerinde klasik, spor ve el yapımı binlerce yeni modeli dünyanın dört bir yanından gelen alıcılarımızın beğenisine sunuyoruz. 71’inci AYMOD’da katılımcılarımız 2025’in ilkbahar/yaz koleksiyonlarını görücüye çıkaracaklar. 416 katılımcımızın 48’ini, yani yüzde 10’dan fazlasını Almanya, Çin, Hindistan, Hong Kong, İran, İtalya, Kırgızistan, Malezya, Rusya ve Yunanistan merkezli firmalar oluşturuyor. Fuarımızı bu yıl 53 ülkeden 5 bini yabancı olmak üzere 20 bin kişinin ziyaret etmesini bekliyoruz. Yurt dışından 385 firmadan gelecek yaklaşık 700 nitelikli alıcının seyahat ve konaklama giderlerini TASD olarak yine biz karşıladık. Bütün bu çalışmaların yanı sıra AYMOD’un hem uluslararası niteliğini artırmak hem de firmalarımız için en uygun tarihte gerçekleştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bu çerçevede 14 Ağustos’ta firma temsilcilerimizin katılımıyla çok verimli bir çalıştay düzenledik. Çalıştayda ortaya çıkan AYMOD’un farklı ülkelerde düzenlenmesi yönündeki önerileri değerlendiriyoruz. Diğer taraftan AYMOD’u önümüzdeki sezondan itibaren dijital platforma taşıyacağız. Fiziki fuar bittikten sonra firmalarımız sezon boyunca dijital ortamda ürünlerini sergilemeye ve müşterileri ile buluşmaya devam edecekler.”


İstanbul Deri ve Deri Mamulleri
İhracatçıları Birliği
Yönetim Kurulu Başkanı
Güven Karaca

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Güven Karaca da açılış töreni sıra onda yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Ülkemizin kalkınması için en önemli faktör sanayidir. Ayakkabı sanayimiz bu anlamda çok önemli bir fonksiyonu yerine getirerek, savunma sanayi, otomotiv ve tekstilin artından ülke ekonomisine katkı açısından dördüncü sırada gelmektedir. Son yıllarda bu değerli sektörümüz ciddi anlamda kan kaybetmektedir. Tüm alanlarda dış ticaret fazlası veren sektörümüz bu yıl içinde 1 milyar dolarlık bir dış ticaret açığı vermeye başlamıştır. Zor bir dönemden geçmekteyiz. Bizim sanayicimiz bu zorluklara rağmen yine dünya sahnesinde mücadeleden vazgeçmeyecek. Bugün rekabet etme şansımız düşmektedir. Özellikle maliyetlerimiz çok yüksek. Bu dönemde en büyük kaybımız ise in an kaybımız. Her şeye rağmen mücadeleyi bırakmayan tüm sanayicilerimize teşekkürü bir borç biliyorum hayırlı fuarlar diliyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından, fuarın açılış kurdelesi kesildi ve fuar alanındaki standlar ziyaret edilerek firma temsilcileri ile sohbet edildi.