AYMOD Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı 470 Firmanın Katılımıyla Başladı

  • Diğer Haberler
manset-0102

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) tarafından 68’incisi düzenlenen ve alanında Avrupa’nın en büyük organizasyonu olan Uluslararası AYMOD Ayakkabı Moda Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi. İstanbul Fuar Merkezi’nde TASD Başkanı Berke İçten’in ev sahipliğinde gerçekleşen açılış törenine İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçılar Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca katıldı.

470’in üzerinde yerli ve yabancı katılımcı firmanın yer alacağı, yedi bini yabancı alıcı olmak üzere toplam 25 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen fuarın açılış törenine İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Keleş ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çetin de yer aldı.

Ev sahibi olarak fuarın ilk açılış konuşmasını yapan TASD Başkanı Berke İçten şunları söyledi: “68’incisini düzenlediğimiz fuarımıza 60’ı yabancı olmak üzere 470’in üzerinde firma katılıyor. Katılımcıların yüzde 10’undan fazlasını İtalya, Almanya, İspanya, Portekiz, Polonya ve İran’ın da aralarında bulunduğu 12 ülkeden gelen firmalar oluşturuyor. Bu sezon yerli ve yabancı ziyaretçi sayısının 25 bine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Öte yandan hem uzun çabalarla kazandığımız yabancı müşteriyi bu zor dönemde kaybetmemek, hem de enflasyonla mücadeleye katkı sunmak için AYSAD ve TASD olarak fiyatların yüzde 10 aşağıya çekilmesi konusunda tavsiye karar aldık” dedi.



İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

Fuarın açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Bu fuara gelmek benim için adeta bir gelenek haline geldi. Bu tür fuarların yapılabildiği bir fuar merkezinin yaratılması sanırım İstanbul için çok büyük bir kazanç. Burada ayakkabı sektörümüzün tartışmasız bir başarısız var. Bu sektörün gelişmesine, her geçen sene artan ihracat, istihdam ve üretim başarımızdan katkı sunan tüm sanayicilerimize teşekkür ediyorum. Türkiye’nin bir sektör kültürü oluşturulması konusunda Ayakkabı sektörümüz öncü bir rol üstleniyor. Fuara katılan katılımcı sayısının her yıl artması da bunun göstergesi.

Bugün birtakım ekonomik gerçeklerin yarattığı sıkıntılar yaşanıyor olabilir ama bu sektör sahip olduğu dinamizm ve deneyimle bunu başarıyla aşacaktır. Sektörün en önemli özelliğinin ise yeni nesillerin sektörü kendi vizyonları ile daha da ileriye taşıyacak olmaları. Yeni dönem İSO Yönetim Kurulumuzda artık Ayakkabı sektörünü temsil eden bir temsilcimiz var. Hüseyin Çetin Bey aracılığıyla, İSO gündemine sektör sorunları daha sık geliyor ve gelmeye devam edecek.

İSO olarak 2022 Ekim ayında, Endüstriyel Tasarım ve Prototipleme Merkezimiz olan İSO ETP’yi açtık. Fuarda da bu merkezimizi tanıtmak amacıyla bir standımızın bulunduğu İSO ETP ürün geliştirme noktasında sizlerin hizmetindedir. Merkezimizi kullanmanızı ve bu fırsatı değerlendirmenizi bekliyoruz.

Gelecekte, sürdürülebilirlik konusu da son derece önemli olacak. Bu konudaki çalışmalarımızın içerisinde sizlerin de yer almasını bekliyoruz. En önemli çalışmamız ve yüz akı diyebileceğimiz projelerimizden bir tanesi de mesleki eğitim. Bu alanda İTO ile başlattığımız ve Millî Eğitim Bakanlığımızın çok değerli desteği ile yürüttüğümüz projeye katkı ve katılımınızı bekliyoruz. Bu çalışmaların içerisinde yer almanızı bekliyoruz. Fuarımızın bol kazançlı olması diliyorum ve fuarın yapılmasında emeği geçen herkesi kutluyorum.”


TİM Başkanı Mustafa Gültepe de fuarın açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi.;

“Son dönemde kamu tarafından ihracatçılarımız için güzel haberler geliyor. Bir ay içinde elektrik ve doğalgaz fiyatlarında iki kez indirim yapılması maliyet baskısı altındaki firmalarımıza biraz olsun nefes aldırdı. Uygun koşullu finansmana birkaç ay öncesine göre daha kolay erişebiliyoruz. Merkez Bankası’nın son düzenlemeleri de ihracat yapan firmalarımız açısından olumlu bir adım oldu. Bu tür adımlar firmalarımızın ve ihracat ailemizin moral motivasyonunu artırıyor.

Küresel pazarlarda talep daralması nedeniyle ihracatımızın artış hızında bir yavaşlama var. Bizim her şeye rağmen, çarkları durdurmamız, üretim ve ihracatta 2022’nin ilk yarısındaki ivmeyi yeniden yakalamamız gerekiyor. Bunun bir yolu da ihracatçılarımızın yeni pazarlara açılmasından geçiyor. Ticaret Bakanlığımızın ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ bu yolda bize yeni fırsatlar sunuyor. TİM olarak bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Ocak ayında Venezuela ve Pakistan’a ticaret heyetleri düzenledik. 19’u ilk çeyrekte olmak üzere birliklerimizle birlikte bu yıl 100 ticaret heyeti planladık. Ayrıca 45 alım heyetini ülkemizde ağırlayacağız. Dünyanın dört bir yanında 250 fuara katılacağız.”

Fuarda konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç şunları söyledi:

“Bu fuar olgunluğunu her geçen gün arttıran bir fuar olarak bizleri gururlandırıyor. İftihar ettiğimiz bir konu. 60 bin metrekarelik alanda yabancı firmalar da bulunuyor. Burada bir taraftan ihracatımız artarken, ithalatımız da artıyor. İhracatı ithalat ile birlikte takip etmeliyiz. 1,5 milyar dolarlık ihracata karşılık 1 milyar dolarlık bir ithalatı olan bu sektörün dış ticaret fazlası vermesi çok değerlidir.

Şu anda sektörün en önemli konusu rekabet. Bizim beklentimiz kur artışının enflasyon oranında seyretmesi. Bu ihracatçımızın rekabet gücü açısından çok önemli. Böyle olursa pazar kaybetmeyiz. Bugün maliyetler nedeniyle Portekiz gibi en büyük rakibimize pazar kaybediyorsak biraz düşünmemiz lazım.

Bu fuarımızın çok daha ilave ihracat müşterisi kazandırmasını ve firmalarımızın sadece ürün değil trend de satıyor olması gelmelidir. Bugün bizim buradaki ürettiğimiz malı elektronik ortamda dünyanın her noktasına, sınırötesine ulaştırmamız gerekiyor, ayakkabı sektörü elektronik ticaretimizin pilot sektörü olabilir. Mutlaka konvansiyonel toptan satışın yanında perakende de elektronik satışlara yüklenmeliyiz.

Sayın cumhurbaşkanımızın bize açtığı alan ile birlikte tüm paydaşlarımız ile birlikte burada fuar alanını büyüteceğiz. İnşallah bu mart sonrasında İstanbulumuza çok daha güzel etkinlikleri yapacağımız fuar alanı kazandırmakta kararlıyız. AYMOD Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı’nın oluşmasının tüm süreçlerinde katkısı olan herkese buradan teşekkürlerimi aktarıyorum”.


TASD Başkanı Berke İçten de fuar açılışında şöyle dedi:

“Ayakkabı, Türkiye’nin geleneksel sektörleri arasında yer alıyor. Yıllık 550 milyon çiftle dünyanın altıncı, Avrupa’nın en büyük üretim kapasitesine sahibiz. 320 bini bulan çalışan sayımızla istihdama da önemli bir katkı sunuyoruz. İşçilik, elektrik ve yan sanayi ürünleri başta olmak üzere maliyetlerdeki yüksek artış nedeniyle fiyat tutturmakta zorlandığımız için son aylarda ciddi bir müşteri kaybıyla karşı karşıya kaldık. AB üyesi Portekiz bile fiyat konusunda Türkiye’den daha avantajlı konuma geldi. Bir yıl öncesine göre maliyetlerimizde dolar bazında yüzde 35 artış oldu. 

Oysa biz müşterilerimize en fazla yüzde 15 fiyat artışını kabul ettirebiliyoruz. Kalan yüzde 20’nin yüzde 10’unu elektrik fiyatlarındaki indirimler, navlun ve emtia maliyetlerindeki gerilemenin yanı sıra kârımızdan da feragat ederek tolere edebilecek duruma geldik. Nitekim AYMOD Fuarı öncesi bu konuda Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) ve firmalarımızla yaptığımız değerlendirme sonucu bir mutabakata vardık. Hem hem uzun çabalarla kazandığımız yabancı müşteriyi bu zor dönemde kaybetmemek, hem de enflasyonla mücadeleye katkı sunmak için AYSAD ve TASD olarak fiyatların yüzde 10 aşağıya çekilmesi konusunda tavsiye karar aldık. Diğer yüzde 10’luk fark için de devletimizden altı ay gibi geçici süreyle de olsa vergi ve SGK primlerinde indirim bekliyoruz. Devletimizin imkânlarının sınırlı olduğunu biliyoruz. Biz nakit desteği istemiyoruz. İhracat garantisi ve işçi çıkarmama kaydıyla firmalara bu kolaylıklar sağlanabilirse hem ihracatımızın gerilemesini hem de istihdam kaybını önleyebiliriz.”


Fuarın açılış töreninde İDMİB Başkanı Güven Karaca da konuşarak şu konulara değindi:

“AYMOD fuarlarında hep rekorlarla açılış yapılır, bugün de yine rekorlar fuarına adım atıyoruz, bugün burada 470 sanayicimiz var. 15 gün sonra 70 firmamız Milano fuarına gidecek. Bundan sonra ihracatımızın düşmemesi için geleneksel pazarlarımıza daha fazla önem verirken, yeni pazarları da araştırarak ve yeni pazarlama yöntemlerimizi geliştirerek elimizden geleni yapacağız.”

Yapılan açılış konuşmalarının ardından, AYMOD Ayakkabı Fuarı’nın açılış programı etkinliği fuarın açılış kurdelesinin kesilmesiyle devam etti. Protokolün fuar alanını gezmesi ile etkinlik sona erdi.