Diğer Haberler
Covid-19 Pandemisi ile Yaşamak ve Üretmek Semineri Sanayiciler Tarafından İlgiyle İzlendi
- 16.03.2021
- Diğer Haberler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), üye firmaların iş sağlığı ve güvenliği (İSG) açısından risk oluşturmayacak şekilde faaliyet göstermelerine yönelik önlem ve standartlara yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Covid-19 pandemisi sürecinde mart ayı ile başlayan normalleşme süreci ile ilgili güncel durum, Covid-19 Pandemisi ile Yaşamak ve Üretmek başlıklı bir seminer ile ele alındı. İSO Genel Sekreteri Haktan Akın’ın ev sahipliğinde, online olarak yapılan seminere İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür (İSGGM) Yardımcısı Furkan Yıldız ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş da katıldı. Yapılan açılış konuşmalarının ardından çeşitli kurumlardan İSG uzmanlarının yaptığı ayrıntılı sunumlar, sanayi sektöründen iş sağlığı ve güvenliği konusuyla ilgilenen çok sayıda kişi tarafından izledi.
İSO Genel Sekreteri Haktan Akın, açılışta yaptığı konuşmada “Yeni Normal” olarak adlandırılan süreçte, illerin vaka sayılarına göre sınıflandırıldığını ve İstanbul’un bu sınıflamada “Yüksek Risk Grubu – Turuncu kategori”de yer aldığını söyledi. Pandeminin oluşturduğu risk ve geleceğe ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini belirten Akın, bu çerçevede İstanbul Valiliği tarafından geçtiğimiz hafta “İstanbul’un risk seviyesinin düşürülerek mavi kategoriye” indirilmesi yönünde bir kampanya başlatıldığını hatırlattı.
Akın, İSO olarak düzenledikleri etkinlik ve çalışmalarla bu sürece katkı vermeye çalıştıklarını ve bugünkü etkinliğin de bu kapsamda hayata geçirdikleri çalışmaların ilkini oluşturduğunu anlattı.
İSO olarak sanayi kuruluşlarının iş sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturmayacak şekilde faaliyet göstermelerine yönelik çalışmalara, sağlıklı çalışma ortamlarının oluşturulmasına ve bu konuda geliştirilecek önlem ve standartlara büyük önem verdiklerini vurgulayan Akın, geçtiğimiz yıl pandeminin başlangıcı ile birlikte Covid-19 ile mücadele konusunda sürece katkıda bulunmak adına önemli bir çalışmaya imza attıklarını anlattı. Konunun uzmanları ile geliştirdikleri “Sanayi Tesisleri Özelinde Salgın Hastalıklarla Mücadele Standardı”nı başta sanayiciler olmak üzere tüm tarafların kullanımına sunduklarını aktaran Akın, çalışmayla ilgili tüm doküman ve içeriklere İSO web sitesi iso.org.tr üzerinden erişilebileceğini ifade etti.
Covid-19 ile mücadele sürecinde Türkiye’de de aşılama sürecinin başladığını ve başarılı şekilde devam ettiğini belirten Akın, ancak aşılama sürecinin belli bir noktaya gelmesi ve pandemi baskısının azalması için zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi. Bu süreçler tamamlanıp pandemi riski ortadan kalkıncaya kadar bulaş riskini en aza indirmek, çalışan sağlığımızı korumak aynı zamanda sağlıklı iş ortamlarında sanayi çarklarını döndürmeye devam etmek zorunda olduklarının altını çizen Akın, etkinlikte sanayi tesislerinde alınması gereken önlemleri ve yapılması gereken çalışmaları paylaşacaklarını dile getirdi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Furkan Yıldız da toplantıda bir konuşma yaparak tüm çalışanların sağlıklı ve güvenli çalışabilmesi için tüm paydaşlarıyla iş birliği yaptıklarını söyledi. Türkiye’nin en büyük sanayi odası ve Türk sanayisinin en güçlü temsilcilerinden biri olan İSO’nun rolünün önemine değinen Yıldız, pandemi sürecinde İSO’nun yaptığı iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalar için teşekkür etti. Bakanlık olarak insana yakışır sağlıklı ve güvenli bir ortam sağlamayı hedef edindiklerini aktaran Yıldız, pandemi sürecinde işyerlerindeki olumsuz durumları engelleyebilmek için çalışmalar yürüttüklerini ve bu konuda 32 ülkenin uygulamalarını da gün gün takip ettiklerini açıkladı. Maske ve solunum cihazı temininde pek çok ülkenin Türkiye’yi örnek aldığını hatırlatan Yıldız, illerdeki risklerin düşürülmesi konusunda iş sağlığı ve güvenliği çalışanlarına büyük görev düştüğünü ekledi.
SGK İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş ise pandemiyle birlikte pek çok değişikliğin yaşandığını, iş yaşamında da maske, mesafe ve temizlik gibi ilkelerin hayatımıza girdiğini söyledi. Bakanlık olarak pandeminin ekonomik etkilerini azaltmak için büyük çaba sarf ettiklerini anlatan Göktaş, kısmi olarak çalışamayan ya da kapalı olan yerlere kısa çalışma ödeneğinin yapıldığını belirtti. Göktaş, işyerlerinde istihdamın azalmaması ve işçilerin sorun yaşamaması için çıkış yasağı ve ücretsiz izinde olanlara nakdi ücret desteği sağlandığını ekledi. Taburcu olan ya da hastalığı evinde geçirenlere geçici iş görememezlik ödemesi yaptıklarını belirten Göktaş, Ocak 2020’de 62 bin kişiye ödenen bu ücretin yıl sonunda 350 bine ulaştığının bilgisini verdi. Göktaş, tüm ödemelerin hızlıca yapılması için yoğun mesai harcadıklarını kaydetti.
Belirli sektörlerde daralma yaşanmasına rağmen bazı sektörlerde önemli istihdam yaratıldığına dikkat çeken Göktaş, e-ticaret, nakliye, kurye gibi alanlarda bu konuda ilerleme yaşandığını kaydetti. Dünyanın eski dünya olmayacağı gibi çalışma hayatının da eskiye dönemeyeceğini anlatan Göktaş, esnek çalışma modelleri ve İSG anlamında yeni yaklaşımların benimseneceğini ifade etti. Göktaş, İstanbul olarak hedeflerinin mavi kategoriye dönmek olduğunu açıkladı.
Ardından İSO İSG Koordinatörü Murat Çalışır, Covid-19 pandemisinin dünya ve Türkiye’deki güncel durumu hakkında bir sunum yaptı. AÇSH Uzmanı İlknur Çakar pandemi ile mücadelede İSGGM’nin rolü ile ilgili bilgiler verirken kimyager Ayşe Erim ise pandemide İSG tedbirleri ile ilgili ayrıntılı bilgileri dinleyicilere aktardı.
Seminerin sonunda İzleyicilerden gelen sorular, katılımcılar tarafından yanıtlandı.