Diğer Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOBB Hizmet Şeref Belgesi Takdim Töreni'ne Katıldı
- 15.05.2024
- Diğer Haberler
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), camiasına ve ülke ekonomisine hizmette bulunan delegelere Hizmet Şeref Belgeleri ve Plaketleri, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla TOBB 80. Genel Kurulu’nda düzenlenen törenle verildi.
TOBB Genel Kurul Üyelerinin geleneksel Anıtkabir’i ziyareti ve saygı duruşu ile başlayan 80. TOBB Genel Kurulu’nun ilk gününde gerçekleşen Hizmet Şeref Belgeleri Takdim Töreni, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkloğlu ev sahipliğinde gerçekleşti. Törene T.C. Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat da katıldı.
TOBB İkiz Kuleleri’nde gerçekleşen, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın Divan Üyeliği yaptığı ve İSO TOBB delegelerinin de katıldığı törende İSO Meclis Üyesi Mehmet Nuri Görenoğlu’na TOBB Hizmet Şeref Belgesi takdim edildi.
TOBB Hizmet Şeref Belgesi Takdim Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel kurulun yapıldığı salonda Türkiye için çarpan vatanperver yüreklerin, Türkiye için üreten, istihdam oluşturan girişimci ruhların olduğunu söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu:
“Burada, milletimizin istikbali için çalışan, ter döken inanmış gönüller var. Türkiye Yüzyılı'nın inşası yolunda hiçbir fedakarlıktan kaçmayan millet ve memleket sevdalısı yol arkadaşlarım var. Türkiye'nin ve Türk ekonomisinin kalbi, bugün bu salonda atıyor. Rabb'im birliğimizi, beraberliğimizi ve muhabbetimizi daim eylesin. Bu vesileyle kuruluşundan bugüne kadar TOBB çatısı altında ülkemizin kalkınmasına, gelişmesine, güçlenmesine destek olan her bir kardeşime, şahsım, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. TOBB üyesi olup da rahmeti rahmana kavuşmuş iş dünyamızın kıymetli temsilcilerini rahmetle yad ediyorum."
Erdoğan, milletin emanetini taşıyan bir siyasetçi olarak Türk ekonomisinin nabzının attığı TOBB Genel Kurullarına iştirak etmeye her zaman önem verdiğini belirterek, burada dile getirilen yapıcı eleştirilerden faydalanmaya gayret ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şu sözlere yer verdi:
"Dünyayı takip eden vizyoner ve ufuk sahibi siz kardeşlerimin katkılarının, bizim nazarımızda daima özel bir yeri oldu. Meselelerimizi sizlerle konuştuk. Sorunlarımıza ortak akılla çözüm aradık. Engelleri sırt sırta vererek birlikte aştık. Siz bize yol gösterdiniz, yoldaşlık ettiniz, zor zamanlarımızda yanımızda durdunuz. Özellikle son dönemde oda ve borsalarımızın kapasiteleri müthiş arttı. Dünyanın en iyi ve en çok hizmet üreten ilk üç oda sisteminden biri haline geldiniz. Biz de bu süreçte size daima destek olduk. Hedeflerinizi ve hayallerinizi gerçekleştirmeniz için önünüzü açtık. Geçen sene, milletimizin 60 yıldır içinde uhde olarak kalan Türkiye'nin otomobili TOGG'u birlikte hayata geçirdik. Bugün yollarımızı aşındıran binlerce TOGG'da siz kardeşlerimin desteği ve emeği bulunuyor."
Erdoğan, TOBB mensupları ile geçen yıl 28 Mayıs seçimlerinden sonra bir araya gelip, hasbihal ettiklerini anımsatarak, bugünkü genel kurulu da 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerini müteakiben gerçekleştirdiklerini söyledi. Son bir yıl içinde ardı ardına yaşanan üç seçimin iş dünyasını çok yorduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023'ün Türkiye ekonomisi açısından çok meşakkatli bir yıl olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Ülkemiz maalesef seçim atmosferinden bir türlü kurtulamadı. Yine bu dönemde başta Gazze krizi olmak üzere bölgemizde, ülkemizi de doğrudan etkileyen çatışmalar patlak verdi. Tek başına seçim gündeminin bile bürokrasi, yatırımları, iş dünyamızın gelecek planlarını yavaşlattığı hakikattir. 31 Mart Seçimlerinin de geride bırakılmasıyla inşallah dört yıllık seçimsiz döneme girmiş bulunuyoruz. Bundan sonra asıl meselelerimize daha fazla odaklanabilecek, milletimizin gerçek gündemine daha fazla vakit ve kaynak ayırabileceğiz" diye konuştu.
Küresel ekonominin son beş, altı yıldır fırtınalı sulardan geçtiğinin herkes tarafından bilindiğine dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi:
"Salgının çok öncesinde başlayan belirsizlik iklimi, Rusya-Ukrayna savaşı ve diğer bölgesel çatışmalarla daha da kesifleşti. Dünyada son 50-60 yılın zirvelerine çıkan enflasyon, atılan tüm adımlara rağmen ekonomiler için endişe unsuru olmayı sürdürüyor. Amerika ve Avrupa merkez bankaları enflasyonun ateşinin ne zaman düşeceğine dair halen net bir tarih veremiyor. Türkiye olarak küresel ekonominin genel seyrinden ve bölgemizdeki krizlerden maalesef biz de olumsuz etkileniyoruz. Tabii biz tüm bu dış faktörlerin yanı sıra, 6 Şubat tarihinde ekonomimize maliyeti 104 milyar dolara ulaşan asrın felaketini de yaşamış bir ülkeyiz. 6 Şubat depremlerinde 53 bini aşkın insanımız hayatını kaybederken, 115 bin ticarethanenin aralarında olduğu 850 bin bağımsız bölüm kullanılamaz hale geldi. Deprem bölgesinden gelen oda ve borsa başkanlarımız ne kadar devasa bir yıkımla karşı karşıya kaldığımızı çok daha iyi bilirler. Depremzede illerimizin toparlanması için verdiğimiz mücadelenin en yakın şahidi de yine bu arkadaşlarımızdır."
"Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı ile gelecek 5 yıla ait yol haritamızı belirledik. Son 11 aydır da bu yol haritasını harfiyen uyguluyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin risk priminin giderek düştüğünü ve bu düşüşün iş dünyası açısından dış finansmana erişim koşullarını iyileştirdiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
“Tasarruf kültürü yaygınlaştıkça ve toplum tarafından sahiplenildikçe cari açıktaki iyileşme de hız kazanacaktır. Tasarruf tedbirlerine istisnasız olarak tüm kamu idarelerimiz ve personeli uymak zorundadır.”
Törende konuşan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, TOBB'un Türkiye'nin ekonomik gelişimi için 1950'den bugüne kadar iş insanlarına rehberlik ettiğini, ülkenin iç ve dış ticaretinin gelişimine katkı sağladığını söyledi. Bakanlık olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çizdiği Türkiye Yüzyılı hedeflerini doğrultusunda "sürdürülebilir ihracat artışı ve dış ticaret dengesi", "adil, rekabetçi ve istikrarlı bir iç ticaret piyasası" ve "etkin, hızlı ve güvenli bir gümrük anlayışı" ilkeleri ışığında, Türkiye'nin gelişmesi ve büyümesi için gece gündüz çalıştıklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde uygulanan doğru ve kararlı politikaların sonucunda, Türkiye ekonomisinin yıllık reel olarak yüzde 5,4 büyüdüğünü ve son 14 çeyrektir kesintisiz büyümeyi sürdürdüğünü anlatan Bolat, Türkiye'nin geçen yılı yüzde 4,5 büyümeyle kapattığını, böylelikle Orta Vadeli Program (OVP) hedefinin üzerinde bir performans ortaya koyulduğunu söyledi.
Bolat, Türkiye ekonomisinin büyüklüğünün tarihte ilk defa 1 trilyon dolar eşiğini aşarak, 1 trilyon 118 milyar dolar, kişi başı gelirin ise 13 bin 110 dolar seviyesine ulaştığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "daha fazla ihracat" talimatı doğrultusunda çalıştıklarını kaydeden Bakan Bolat, "şunları söyledi:
“Bunun neticesinde 21 yılda tam 7 kat artışla mal ihracatımızı 255,4 milyar dolara yükselttik. Dünya mal ihracatındaki payımızı da yüzde 0,49'dan yüzde 1,08'e çıkardık. Hizmetler ihracatımızı son 21 yılda 14 milyar dolardan tam 7 kat artışla 101,7 milyar dolar gibi gurur verici bir rakama yükselttik. Böylece dünya hizmetler ihracatındaki payımız da yüzde 0,89'dan yüzde 1,3'e yükseldi."
Bolat, geçen yıl mayıs ayında 57 milyar dolar olan cari açığın, bu yılın mart ayında 25,8 milyar dolar azalarak, son 22 ayın en düşük değeri olan 31,2 milyar dolara gerilediğine dikkati çekerek dış ticaret açığının da son 10 ayda 30,4 milyar dolar azaldığını, yüzde 22'lik gerilemeyle yıllıklandırılmış olarak 92 milyar dolara düştüğünü bildirdi. Ekonominin gelişmesi için tacir ve sanayicilerin yanında olmaya devam edeceklerine işaret eden Bolat, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Bu kapsamda, vergi kaydı silinen oda ve borsa üyelerinin, üyelikleri askıya alınıp aidat tahakkukları durdurularak ticareti terk etmiş olanlar için oda ve borsa aidat borçlarının birikmesini engelledik. Asıl ve ferilerinin toplamı asgari ücretin yarısını geçmeyen ve zamanaşımı süresine 1 yıldan az kalan aidat borçlarının silinebilmesini sağlayarak tacirlerimizin sorunlarına çözüm getirme irademizi bir kez daha ortaya koyduk. Şirketlerimizin uluslararası standartlara uygun hukuki bir zeminde ticaret yapabilmeleri için Türk Ticaret Kanunu'nu, Avrupa Birliği Şirketler Hukuku müktesebatıyla yüksek derecede uyumlu hale getirdik. Bilişim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmelere paralel olarak, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi ile ticaret odalarımız bünyesinde yer alan ticaret sicili müdürlüklerimizi şirket kuruluşlarında tek temas noktası haline getirdik."
Bu yılın başından itibaren geçerli olmak üzere anonim ve limited şirketlerin en az sermaye tutarlarını artırdıklarını hatırlatan Bolat, kayıtlı sermaye sistemini kabul eden, halka açık olmayan anonim şirketlerde ise başlangıç sermayesini asgari 500 bin lira olarak belirlediklerini söyledi. Bakan Bolat, "Bunların yanında, başta temel gıda ve ihtiyaç malzemeleri olmak üzere, vatandaşlarımızın ve dürüst çalışan tacirimizin mağdur olabileceği ve piyasa dengesi ile ticari akışın olumsuz etkilenebileceği sektör ve ürünlerle ilgili olarak yasal mevzuat çerçevesinde çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda, fahiş fiyat ve haksız ticaret ile mücadele kapsamında Bakanlık olarak denetim faaliyetlerimiz devam ediyor" diye konuştu.
TOBB Hizmet Şeref Belgesi Takdim Töreni’nde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her zaman iş insanlarının yanında yer aldığını belirterek, teşekkürlerini iletti. Oda ve Borsa başkanlarıyla birlikte reel sektörün sıkıntılarını ve çözüm önerilerini Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlıklarla devamlı istişare ettiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
“İş dünyamızın yüzlerce talep ve beklentisini ilettik. Bunların pek çoğundan da olumlu sonuçlar aldık. Bugün aramızda bulunan kıymetli bakanlarımız, iş ortamını kolaylaştıran, rekabet gücümüzü artıran, böylelikle büyümeye ivme kazandıran adımlar attılar. Camiamızın da bakanı olan Ticaret Bakanımız Ömer Bolat’a ve tüm değerli bakanlarımıza, Türk iş dünyası adına teşekkürlerimizi sunuyoruz.”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, özetle şunları söyledi:
“Finansmana erişimde giderek büyüyen bir sıkıntı var. KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yapılabilir ve onları kredi sınırlamaları dışında tutarak piyasada bir rahatlama getirebiliriz. Ticaret-sanayi odalarına üye küçük işletmelere yönelik de yeni bir kredi destek sistemi kurabiliriz. Ticari kredi kartlarındaki taksit kısıtlarını kaldırabiliriz. İkinci konuya gelince maalesef dünyadaki en katı istihdam piyasası mevzuatı bizde. Böylelikle istihdamı adeta cezalandırıyoruz. Firmaların daha fazla kişiye iş verebilmesinin önünü tıkıyoruz. AB ve ILO kriterlerini baz alan bir işgücü reformuyla bu olumsuz durumu da düzeltebiliriz. Bir diğer önem verdiğimiz konu; sanayimizi büyütmek ve deprem riskine karşı korumaya almak. OSB’ler başta olmak üzere sanayide büyüme alanı için yer bulamıyoruz. Bu da arsa fiyatlarını yükseltiyor” ifadelerine yer verdi.
Türkiye’yi yurtdışında da en üst düzeyde temsil ettiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Bayrağımızı uluslararası ve bölgesel iş dünyası kuruluşlarında dalgalandırıyoruz. Milletlerarası Ticaret Odası’nda, Avrupa Odalar Birliği’nde, İslam Ticaret Odası’nda, Asya-Pasifik Odaları Konfederasyonu’ndan Türk dünyasını bir araya getiren Türk TSO’ya kadar küresel platformların tamamının yönetimlerine girdik. Sizlerle birlikte ülkemizin dünyada artan prestijinin verdiği özgüvenle geçen sene bir önemli adım daha attık. 150 ülkenin odalarını bir araya getiren ‘Dünya Odalar Federasyonu’ başkanlığına aday oldum. Yapılan seçimde biz diğer 5 adayın toplamından daha fazla oy aldık. Ve bu önemli görevi ülkemize kazandırdık.”
Açılış konuşmalarının ardından TOBB camiasına uzun yollar hizmet etmiş olan isimlere plaketleri takdim edildi.
TOBB genel Kurulu’na katılan İSO Meclis Üyeleri şöyle:
Halil Demirkaya, Hüseyin Bozdağ, Sadettin Kaşıkırık, Mehmet Demezoğlu, İshak İhsan Kısacık, Mehmet Umur, Mehmet Nuri Görenoğlu, İsmet Akkaya, Mustafa Sabri Tever, Ramazan Şerif Fırat, Zafer Özbilge, Adem Genç, Aydın Aslandağ, Muharrem Akın, Ayhan Canavar, Davut Karaçak, İlhan Bayrak, Kenan Baytaş ve Ekrem Görçeker.