Diğer Haberler
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İş Dünyası Temsilcileriyle Bir Araya Geldi
- 21.07.2023
- Diğer Haberler
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Orta Vadeli Program Çerçevesinde Türkiye ve İstanbul Ekonomi Gündemi" başlıklı toplantıda iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.
İstanbul Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da katıldığı toplantıda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Tamer Kıran, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkan Vekili Cengiz Eroldu, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) İcra Kurulu Üyesi Mehmet Naci İnci katıldı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde ekonomik yapıyı iş dünyası temsilcileriyle fikir birliği içerisinde güçlendirmek istediklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz Toplantının açılışındaki konuşmasında özetle şunları dile getirdi:
“Tüm paydaşlarıyla, sanayi ve ticaret temsilcilerimiz, ekonomi alanında hayata geçirdiğimiz reformların her zaman mutfağında yer almıştır. Türkiye’nin 3 yıllık makroekonomik hedefleri ile ekonomik ve sosyal alanda izlenecek politikalarını içeren Orta Vadeli Program (OVP) öncesinde de sizlerle doğrudan fikir alışverişinde bulunmakta fayda görüyoruz. Bu toplantıya benzer bir istişare sürecini, çalışan kesimleri temsil eden sendikalarımızla da OVP öncesi yapmayı planlıyoruz. Böylece eylül ayında kamuoyu ile paylaşacağımız Orta Vadeli Program, akabinde 12’nci Kalkınma Planı ve Merkezi Yönetim Bütçe süreçlerine, özel sektörün ve çalışan kesimlerin öneri ve beklentileri, yönetişim anlayışı içinde yansımış olacaktır.
Dünyada bir süredir bölgesel çatışmaların ve Covid-19 salgınının neden olduğu bir küresel olağan üstü halin içinden geçmekteyiz. Salgının ekonomik dengeleri bozan ve fiyatları artıran etkileri henüz tam anlamıyla ortadan kalkmadan, üzerine Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı sonuçlar ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremin etkileri eklendi.
Cumhurbaşkanımız liderliğinde dünyanın ve bölgenin zorlu dönemi aşarak, Türkiye Yüzyılına daha güçlü ilerlemek için ülkenin tüm üretim imkânlarını ve potansiyelini harekete geçirmek yönünde gayret sarf ediyoruz. Bu yöndeki çabalarımızda yalnız olmadığımızı biliyoruz; 21 yıldır olduğu gibi bugün de yanımızda dinamik özel sektörümüz, iş aş üreten girişimcilerimiz var. İşçisiyle işvereniyle hem aklıyla hem de alın teriyle Türkiye’ye katma değer üreten, beşerî sermayemiz var.
Bu vesileyle depremden etkilenen illerimize destek veren, konteynır kentlerden beslenme yardımlarına depremzede vatandaşlarımızın yanında olan tüm iş insanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Sağlanan kamu-özel sektör eş güdümü sayesinde zorlukları birlikte aşarken başarıları da birlikte taçlandırdık.”
Türkiye ekonomisine dair veriler paylaşan Yılmaz, şunları söyledi:
“2022 yılında yüzde 5,6 büyümüş; 2023 yılının ilk çeyreğinde ise depreme rağmen büyüme yüzde 4 olmuştur. Makine ve teçhizat yatırımları, 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 8 büyümüş ve kesintisiz artış sürecini 14’üncü çeyreğe taşımıştır. Otomobil satışları 2023 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğinde göre yüzde 57,6 artış göstermiştir.
Beyaz eşya satışları 2023 yılı nisan-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 30,3 artmıştır. Reel Kesim Güven Endeksi, 2023 yılı ikinci çeyreğinde yılın ilk çeyreğine göre 2 puan artmış ve haziran ayı itibarıyla 105,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Toplam istihdam 2023 mayıs ayında yıllık 1 milyon 52 bin kişi artarak 31 milyon 821 bin kişiye ulaşmıştır. 6 aylık ihracatımız 123,4 milyar dolar seviyesindedir. İhracatımızdaki artış eğilimi, AB başta olmak üzere dış pazarlarımızdaki gelişmelere bağlı olarak bir miktar yavaşlamış olsa da içinde bulunduğumuz yılı geçtiğimiz seneye göre daha yüksek seviyelerde bir ihracat rakamıyla kapatmayı hedefliyoruz. Turizmde yine olumlu bir yıl bekliyoruz. Fiyat istikrarıyla birlikte makrofinansal istikrarın da artarak devamı için çalışmaya devam ediyoruz. Kredi risk primini içeren 5 yıllık CDS primimiz, 21 Temmuz itibarıyla bir önceki yıla göre 418 baz puan gerileyerek 447 baz puan olmuştur. Geçmişse göre iyi bir düşüş var, daha da düşüreceğiz.”
Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı büyüme politikalarını destekleyen adımların süreceğini söyleyen Yılmaz, “KOBİ’lerimiz ve girişimcilerimizi önceleyerek toplam kredi büyüklüğü 250 milyar lirayı bulan 14 farklı Hazine destekli Kredi Garanti Fonu paketi açıkladık. Selektif kredi politikamızı destekleyecek şekilde kredilerin tüketimden ziyade üretime, yatırıma ve ihracata yönelmesini sağlamak üzere tüketici kredilerinde ilave makro ihtiyati tedbirler aldık. Serbest piyasa kuralları içinde; israfı önleyici, tasarrufları güçlendirici, ekonomimizin rekabet gücünü ve verimliliğini arttırıcı politikalar uygulamayı sürdüreceğiz. Türkiye’nin insan kaynağı, lojistik ve alt yapı gibi potansiyellerinin yatırımla katkıya dönüşmesi için iş insanımızın yanında olmaya devam edeceğiz“ dedi.
Önümüzdeki dönemde hedeflerinin, para politikasının yanı sıra maliye politikası ve yapısal reformlarla finansal istikrarı pekiştirmek, istikrar ve güven içinde büyümek, istihdamı artırmak ve büyümenin nimetlerini adaletli şekilde dağıtarak cari işlemler açığına sürdürülebilir çözümler getirmek olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, konuşmasına şu sözleriyle devam etti:
“Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi yönünde doğru tanımlanmış ve sonuç odaklı reform adımlarına devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın 3 ülkeyi kapsayan Körfez ülkeleri turunda hem ikili ticaret hacmimizi hem de ülkemize doğrudan yatırımları artıracak tarihi iş birliklerine imza atıldığını gördük. Kazan kazan temelinde bu iş birliklerinin devamı başka ülkelerle de gelecektir. Sadece savunma sanayi ya da gıda alanında değil teknoloji odaklı e-pazar sektörü, yenilenebilir enerji ve çığır açan teknolojiler alanlarında da katma değeri yüksek iş birliği fırsatları oluşacaktır.
Yatırım ortamının iyileştirilmesine, ihracatçı ve sanayicilerimiz için finansman imkânlarının artırılmasına ve yerli milli teknoloji yatırımlarına özellikle öncelik veriyoruz. İstanbul Finans Merkezinin, uluslararası entegrasyonu artırarak, finansal piyasalarımızın gelişmesine, derinleşmesine katkı sağlamasını bekliyoruz.
Sanayide dönüşüm ve yeşil kalkınma devrimi gündemimizdeki yerini korumaktadır. Orta Vadeli Programda makro göstergeler ile kamu politikalarını güncelleyecek, yapısal reformları ortaya koyacak ve kaynak tahsisini bu çerçevede yönlendireceğiz.
Ekonomi programımız, belirli bir disiplin çerçevesinde vatandaşımızın hayatına, üretime ve piyasalara doğrudan olumlu yansıyacak bir yaklaşımla hazırlanmaktadır. Orta Vadeli Programdan en büyük beklentimiz, belirsizlikleri azaltması; yatırımcıları ve diğer aktörler için öngörülebilirliği artırmasıdır. Bu süreçte hangi alanda faaliyet gösterirse göstersin özel sektörümüzün rolü son derece önemlidir. Sizlerin hem ekonomik faaliyetleriniz boyutunda oluşturduğunuz katma değer hem de görüşleriniz yoluyla aktaracağınız önerileriniz, politika yapım sürecinde etkili olmuştur, olacaktır. Bu ve benzeri istişari toplantıları toplumumuzun çeşitli kesimleri ile yaparak, Türkiye Yüzyılı’nda yol haritamızı netleştirecek ve geleceğe daha güçlü bir şekilde hazırlanacağız.”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz‘ın açılış konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam eden toplantıda, ekonominin gündemine ilişkin olarak önemli konular ve başlıklar hakkında STK temsilcilerinin değerlendirmeleri alındı, bu konu ve başlıklar üzerinde istişarelerden bulunuldu.