Diğer Haberler
Dünya Bankası Destekli 450 Milyon Dolar Bütçeye Sahip Türkiye Yeşil Sanayi Projesi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
- 26.12.2023
- Diğer Haberler
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) koordinasyonunda yürütülecek olan, Dünya Bankası destekli Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nin tanıtım toplantısı online olarak gerçekleştirildi.
İSO Genel Sekreteri Haktan Akın’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli, KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci ve TÜBİTAK TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan katıldı. 450 milyon dolar bütçeye sahip projeyi çok sayıda sanayi sektörü temsilcisi ilgiyle takip etti.
Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nin tanıtım toplantısının açılışında konuşan İSO Genel Sekreteri Haktan Akın şunları söyledi:
“Avrupa Birliği’nin, 2021’de açıkladığı yasa teklifinin bir parçası olan “Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması” (SKDM) bağlamında, geçtiğimiz ay önemli bir gelişme yaşandı. Avrupa Komisyonu, 1 Ekim 2023 itibarıyla başlayan SKDM geçiş dönemine ilişkin raporlama yükümlülükleri hakkında Uygulama Tüzüğü’nü yayımladı. AB’ye ihracat yapan ülkeleri doğrudan etkileyeceği bilinen Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, ülkemiz sanayi açısından da kritik bir süreçtir. AB, bu düzenleme ile hem kendi sınırları içerisinde hem de küresel düzeydeki sera gazı emisyonlarını azaltmayı hedeflemektedir. Bu düzenlemeden en fazla etkilenecek ülkelerden biri, ihracatının yaklaşık yüzde 42’sini ve ithalatının da yaklaşık yüzde 32’sini AB ile gerçekleştiren Türkiye olacaktır.
Bu doğrultuda, Dünya Bankası’nın desteğiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından yürütülecek Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ni bu dönüşüm sürecine sağlayacağı destek itibariyle çok kıymetli buluyoruz. İstanbul Sanayi Odası üyelerinin büyük çoğunluğunu oluşturan KOBİ’ler, projenin hem KOSGEB hem de TÜBİTAK ayağındaki destekler için potansiyel yararlanıcı kitlesini oluşturuyor. Dolayısıyla, projenin Türkiye'de sanayinin sürdürülebilir ve verimli yeşil dönüşümünü destekleme amacına hizmet etmesi için Odamızın elinden gelen desteği vermeye hazır olduğunu burada özellikle belirtmek istiyorum.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Murat Sürekli, açılışta yaptığı kısa konuşmasında şunları söyledi:
“Ülkemizin 2053 net sıfır emisyon hedefi çerçevesinde ortaya koyduğu azaltım hedefi sanayi sektörünün yeşil dönüşüm sürecine büyük önem kazandırmıştır. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamındaki gelişmeler imalat sanayi başlığı olmak üzere tüm sektörlerimizi bu dönüşüme hızlı bir şekilde hazırlamamız gerektiğini ortaya koymuştur. Bu kapsamda milli teknoloji hamlesi hedefi doğrultusunda sınırda karbon düzenlemesine tabi olabilecek öncelikli imalat sanayi sektörleri başta olmak üzere çeşitli çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Temel hedefin Türk sanayisi için yeşil dönüşümü zorunluluktan öte bir fırsat alanı olarak değerlendirmek olan bu çalışmalarda firmalarımızın yeşil dönüşünü destekleyen bütüncül etkin, iddialı ve yenilikçi bir iyileşme yaklaşımını esas almaktayız. Bu yaklaşım ile ortaya koyduğumuz çalışmalardan biri de bugün burada bir araya gelmemize vesile olan Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’dir. 6 yıl sürecek ve toplam bütçesi 450 milyon dolar olan projemiz aynı zamanda kurumlar arası iş birliğini de barındırıyor.”
Açılışta konuşan KOSGEB Başkan Yardımcısı Bilal Kendirci özetle şunları söyledi:
“KOSGEB olarak kurulduğumuz günden itibaren kobilerin verimliliğinin artırılması ve rekabet güçlerinin artırılması bizim birinci önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Aynı zamanda kurum olarak diğer önemli bir görevimiz de kobilere rehberlik etmek. Bu kapsamda bu proje içerisinde yer almak bizler için çok memnuniyet verici. Aynı zamanda bu projenin hem bakanlık hem TÜBİTAK ile yürütülmesi bizlerin hem kurumsal güçlerinin hem kurumsal kültürlerinin yakınlaşması açısından çok önemli. Aynı zamanda İstanbul Sanayi Odası da bizim her zaman önemli paydaşlarımızdan birisi. Bizler daha önce başlattığımız birçok destek programında sanayi odaları ve ticaret odalar bizlerin kapsayıcı iş birliği yaptığı en önemli kurumlar konumundadır.”
TÜBİTAK TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan da kısaca konuşmasında şu sözlere yer verdi:
“Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında biz de TÜBİTAK TEYDEB olarak özel sektörün yeşil dönüşümüne yönelik ürün ve süreç geliştirme faaliyetlerini destekleyecek programlar yürüteceğiz. Dünya Bankası destekli proje geri ödemeli bir program olarak tasarlandı. Çağrı programlarımızın içerisinde AR-GE projeleri, yeşil dönüşüm gibi ana başlıklar bulunuyor. Bunlarla birlikte geliştirilmesi hedeflenen ürün ya da ürün grubuna katkı sağlayacak çeşitli kurum ve kuruluşların konsorsiyumda yer almasıyla birlikte geliştirme odaklı geniş platform yapıları oluşturulmasını hedefliyoruz. Firmaların yeşil dönüşüm faaliyetlerine yönelik herhangi bir ulusal ya da uluslararası fon desteğiyle ya da firmaların öz kaynaklarıyla yürütmüş oldukları AR-GE çalışmalarıyla üretilmiş prototiplerin ticarileşme adımı öncesi ölçek büyütme faaliyetlerini destekleyeceğiz.”
Yapılan açılış konuşmalarının ardından Türkiye Yeşil Dönüşüm Projesi Tanıtım Toplantısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK yetkililerin yaptıkları bilgilendirme sunumlarıyla devam etti. Projenin Türkiye'deki sanayi firmaları için verimli bir yeşil dönüşüm sağlamak, sanayide yeşil dönüşümü hızlandırmak, karbonsuzlaştırma çabalarını yoğunlaştırmak ve teknik kapasiteyi geliştirmek amacıyla 6 yıl sürmesi hedefleniyor. Dünya Bankası destekli 450 milyon dolarlık bütçe; 250 milyon doları KOSGEB tarafından, 175 milyon doları TÜBİTAK tarafından ve 25 milyon doları da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yönetilecektir.
Projeye dair daha detaylı bilgilere https://tgip.sanayi.gov.tr/Home/Index web sitesi üzerinden erişebilmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK sunumlarına https://tgip.sanayi.gov.tr/Home/Publications linkinden erişilebilir.