Diğer Haberler
İran Teknoloji Bakanı Mahmoud Vaezi İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ı Ziyaret Etti
- 03.10.2016
- Diğer Haberler
İran Telekomünikasyon ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Mahmoud Vaezi, beraberindeki heyet ile İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’a bir çalışma ve nezaket ziyaretinde bulundu.
İSO’nun Tepebaşı’nda bulunan merkez binasında gerçekleşen ziyarette İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sadık Ayhan Saruhan ve İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay ve yer alırken İran heyetinde ise Bakan Yardımcısı Hossein Mehri, Uluslararası İlişkiler Genel Müdürü Hossein Malek, Ankara Büyükelçisi Taherian Fard, İstanbul Başkonsolosu Bakhiar Asad Zadeh ve Ticaret Müsteşarı Mahmud Ahmadi bulundu.
İSO Başkanı Bahçıvan, Bakan Vaezi’ye kendilerini İstanbul Sanayi Odası’nda ağırlamaktan onur duyduklarını söyledi. Mayıs ayında İSO Meclisi olarak İran’a yaptıkları ziyarette sıcak bir ortam doğduğunu ve ilişkilerin devam ettirilmesinin kararlaştırıldığını belirten Bahçıvan, bu çerçevede kısa İstanbul ziyaretinde kendilerine zaman ayırdığı için Vaezi’ye teşekkür etti.
Ekonomik ilişkilerin oluşturulması ve sürdürülmesi noktasında Bakan Vaezi’nin çabalarının ve İSO heyeti ile birlikte geçtiğimiz nisan ayında yaptıkları İran ziyaretlerinde ortaya çıkan sıcak işbirliği zemininin önemine değinen Bahçıvan, iki ülke diplomatlarının da iyileştirme sürecini desteklediğini kaydetti. Günlük hayat içinde en az kendileri kadar hızlı düşünen bir diplomatik ekiple karşı karşıya olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi
Tahran ziyaretleri sırasında ilişkilerin geliştirilmesinde İSO bünyesinde İran masası oluşturma fikrinin doğduğunu ve bu masanın iş hayatında yaşanan sorunlara hızlı çözüm bulma konusunda çalışmasını hedeflediklerini belirten Bahçıvan, bu konuda önemli aşama kaydettiklerine ve İran masasının en kısa sürede realize edeceklerini söyledi.
Heyete hem Türkiye ekonomisi hakkında bilgi veren, hem de İstanbul'un Türkiye ekonomisi ile ilgili konumunu ve sanayinin İstanbul'un geleceği içindeki yeri ve önemini ayrıntılı bir şekilde anlatan Bahçıvan, İstanbul’da son zamanlarda enerji ve savunma sanayi ile ulaşımda yaşanan gelişmelerden bahsetti. Yeni dönemde dış ticaret ile ilgili sorunların daha hızlı çözüleceğine ilişkin çok ümitli olduğunu belirten Bahçıvan şunları söyledi:
“Özellikle İran masası gibi bir yapının bir an önce hayata geçirilmesinin temelindeki amaç budur. Sayın Bakanımız Nihat Zeybekçi’nin ekonomik ilişkilerde sizinle eş bakan olması bu yolda daha hızlı yol alacağımızı gösteriyor. Biz de özel sektör olarak üzerimizdeki misyonun farkındayız. Bu anlamda ilişkilerin rayına oturması için elimizden geleni yapmaya hazırız. Fakat önümüzde hala bazı maskelenmiş gerçekler var. Özellikle bankacılık alanında, serbest ticaret imkanını engelleyen kararları ortadan kaldırmak gerekiyor. Geçtiğimiz hafta İSO Meclisi’nde Merkez Bankası Başkanımız konuğumuzdu. Kendilerine bu alanda inovatif yaklaşım içinde olunması gerektiğini dile getirdik. Bizim iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin finans ayağında böyle bir yaklaşıma ihtiyacımız var.”
İran Telekomünikasyon ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Mahmoud Vaezi ise, Erdal Bahçıvan ile daha İran’daki görüşmeleri sırasında birbirlerini çok iyi anladıklarını söyledi. Protokol kuralları yerine dostça konuştuklarını dile getiren Vaezi, Avrupalı ülkelerle 10 kez konuştuklarında ancak gelebildikleri iletişim seviyesine tek görüşme ile geldiklerinin altını çizdi. Bu iletişimden aldıkları güçle diğer ülkelere göre sanayi sektöründe çok kolay işbirliğine gidebileceklerini kaydeden Vaezi, İranlı yatırımcının Türkiye’ye, Türk yatırımcının da İran’a gitmesini ve birlikte iş yapmasını istediğini ifade etti.
İki ülke özel sektörünün gelişmedikçe ekonomik ilişkilerin gelişmeyeceğini dile getiren Vaezi, önceliklerinin iyi iletişim içinde olmak olduğunu belirtti. Vaezi, birbirleri ile yapacakları işleri başkaları ile yapmamaları gerektiğine işaret ederek, geçen sekiz ayda birçok fırsatı kaybettiklerine değindi. Özellikle Avrupalıların otomotiv üretiminde İran ile joint-venture yaptıklarından bahsetti ve neden Türkiye ile de yapmadıklarını iki ülkenin de sorgulaması gerektiğinin altını çizdi. Bankacılık alanında yaşananların iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin çözümünü ciddi şekilde engellediğini vurgulayan Vaezi, AB bankalarının Türk bankaları üzerinden İran’a geleceklerini düşündüklerini ama bunun gerçekleşmediğini kaydetti.
Tahran’a 30 km mesafede bir sanayi bölgeleri olduğunu ve buranın vergiden muaf olduğunu belirten Vaezi, Türk özel sektörünün burada faaliyet göstermesini istediklerini dile getirdi. Vaezi, Türk şirketlerinin İran’daki faaliyetlerini konusunda bir ihtiyaçları olduğunda İran Büyükelçiliği ile birlikte emirlerinde olduklarını sözlerine ekledi.
İran’ın Ankara Büyükelçisi Taherian Fard da, görevlerinin iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek olduğunu söyledi. Önceliklerinin iki ülke özel sektörü arasında ilişkilerin yolunu açmak ve kolaylık sağlamak olduğunu belirten Fard, üç büyük kentte devlet bankalarının faaliyetlerinin devam ettiğini dile getirdi. Fard, iş adamları ile ortak sanayi sorunlarını çözmek ve potansiyeli ortaya koymak noktasında Bakanların anlaştığını sözlerine ekledi.