Diğer Haberler
İSO, 23 Nisan Vesilesiyle Tarihinde İlk Kez Çocuk Meclisi Toplantısı Gerçekleştirdi
- 23.04.2021
- Diğer Haberler
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında oda tarihinde ilk kez Çocuk Meclisi toplantısı gerçekleştirdi. “Sürdürülebilir Gelecek İçin İSO’nun Çocuklara Taahhüdü” ana gündemi ile düzenlenen İSO Çocuk Meclisi toplantısı, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ev sahipliğinde Meclis ve Meslek Komiteleri Üyelerinin çocuk ve torunlarının katılımıyla video konferans üzerinden gerçekleştirildi.
Toplantıda İSO Çocuk Meclis Başkanlığını 12 yaşındaki SEV Ortaokulu 6. Sınıf öğrencisi Alp Tamay üstlenirken, açılış konuşmasını ise İSO Meclisi Çocuk Yönetim Kurulu Başkanı olarak 11 yaşındaki Bahçeşehir Koleji 5. Sınıf Öğrencisi Melike Berra Görçeker gerçekleştirdi. Toplantıya İSO Meclisi ve Meslek Komitesi Üyeleri de çocukları ve torunları ile birlikte katılarak, renkli görüntüler oluşturdu. Toplantıda Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de yer aldı. `
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay’n yaptığı kısa açılış konuşmalarının ardından toplantıyı başlatan İSO Çocuk Meclisi Başkanı Alp Tamay, konuşmasında şunları söyledi:
“Bu çok özel günde Türkiyemiz sanayisinin en önemli lider örgütü olan İSO Çocuk Meclisi’ne Başkanlık etmekten onur duyuyorum. Günümüzde öne çıkan en önemli unsur olan sürdürülebilirlik deyince, akla ilk doğanın sürdürülebilirliği geliyor. Biz çocuklar olarak, üretimin ve sürdürülebilir büyümenin sağlanmasını, sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi için kurumsal yönetimin yaygınlaştırılmasını, iklim değişikliği konusunda daha fazla farkındalık yaratılmasını, dünyanın gelişmiş ülkelerinin 2050 yılı sıfır karbon hedefinin gerçekleşmesini istiyoruz. Bütün bunların gerçekleşmesi için bugünün sanayicilerine ve biz çocuklara büyük sorumluluk düşüyor. Bizler, bu sorumluluğumuzun bilincinde olan çocuklar olarak, nesilden nesile aktarılacak sürdürülebilir üretim ve gelişme bilincinin yaşam tarzımız haline gelebilmesi için, kaynakların daha verimli kullanılması için, çevre bilincinin tüm topluma ve dünyaya yaygınlaştırılabilmesi için, Türkiyemizin sürdürülebilir büyümesi ve dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisi içinde yer alması için yılmadan çalışacağımıza söz veriyoruz.”
İSO Çocuk Yönetim Kurulu Başkanı Melike Görçeker ise açılış konuşmasında şöyle konuştu:
“Bizlerin geleceğini şekillendirmede karar verici olan siz değerli büyüklerimiz, yarının Türkiyesinin mimarlarısınız. Peki bizlere nasıl bir yarının Türkiye’si bırakmayı hayal ediyorsunuz? Bu sorunun cevabı bizim için çok önemli. İklim değişikliği, kaynakların verimli kullanılması, toplumların refah içerisinde yaşayabilmesi için sürdürülebilir üretimin sağlanması gibi önemli konularda toplumsal farkındalığın oluşturulması, bugünkü karar alıcıların, üzerinde dikkatle durması gereken başlıklar olarak karşımızda. Ancak sadece başlık olarak değil bu konular üzerinde biz çocuklardan başlamak üzere toplumda kapsamlı bir farkındalık kampanyası başlatılmasını yarının dünyası için çok önemli görüyorum. Siz değerli sanayici büyüklerimin, bu konuda öncü olabileceğinizi düşünüyorum. İSO’nun değerli yöneticilerinden geleceğimiz için yol gösterici olacak adımlar bekliyoruz. Çok daha güzel 23 Nisanlar için, yarınlarımızı ellerimizden almayın.”
Toplantıda söz alan Çocuk Meclis Üyeleri, iklim değişikliği konusunda daha fazla farkındalık yaratılması, suyun ve havanın temiz kalması, atıkların çevreye zarar vermemesi ve yeteneklerini geliştirebilecekleri işlerde çalışmak gibi taleplerde bulundu. İSO, günün anlam ve önemine ithafen Meclis toplantısına katılan tüm çocuklar adına İSO 20 bin Üye Ormanı’nda birer fidan dikerek sertifikalarını kendilerine takdim etti.
İSO Çocuk Meclisinde sembolik olarak kısa bir açılış konuşması yapan ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk,’ün23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açarak, millet iradesinin her şeyin üzerinde olduğunu duyurduğunu ve sonra da bu çok özel günü, çocuklarımıza armağan ederek bir milli bayram olarak kutlanmasını sağladığını söyledi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türkiye’nin aydınlık geleceği olan çocuklara güveninin ve sevgisinin sonsuz olduğunu dile getiren Bahçıvan, Atatürk’ün bunu, “Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, geleceğin ışığısınız” sözleriyle de dile getirdiğini hatırlattı.
Bahçıvan, “Bugün yanlarında yetiştiğiniz dedeleriniz veya anne-babalarınızdan biliyorsunuz, biz sanayiciyiz. Her birimizin, sanayinin farklı alanlarında yaptığımız, bu ülke için çok değerli yatırımlar var. Birçoğumuz, bu bayrağı büyüklerimizden devraldık. Çocukluğu fabrikalarda, makinelerin arasında oynayarak geçenlerimiz var. Ben de sizin yaşınızdayken bu şekilde sanayi ve üretim kültürünün içinde büyüyenlerdenim. Aslına bakarsanız, sanayicilik nesiller arası genetik bir iştir. Eğer bir ailenin DNA’sında sanayicilik ruhu varsa; bunun ailenin gelecek kuşaklarında da ortaya çıkması çok büyük bir olasılıktır.
Bugün belki siz de babanız ya da dedenizle birlikte fabrikalara gidiyor, çekirdekten sanayici olmanın temellerini atıyorsunuz. Bunun keyfini bu yaşta yaşamanızı, biz çok önemsiyoruz. İnşallah gelecekte ailenizin ya da kendi fikirlerinizin oluşturduğu sanayi gruplarının temsilcisi olarak bu Meclislerde, bu yönetimlerde sizler olacaksınız. Gelecek yıl, İstanbul Sanayi Odası’nın 70’inci yılını kutlayacağız. İSO gibi sanayinin bayrağını çok güçlü şekilde daha nice yıllar dalgalandıracak olan bir sivil toplum kuruluşunun geleceğinde sizleri görmek, inanın bize büyük kıvanç yaşatacak” şeklinde konuştu.
Dünyada büyük dönüşüm yaşandığını belirten Bahçıvan, kendi gençliklerinde olan pek çok şeyin bugün olmadığını anlattı. Bahçıvan, pek çok yeniliği ise çocuklarıyla ya da torunlarıyla birlikte sıfırdan öğrendiklerini vurguladı. Gezegenimizin iklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi, nüfus artışı gibi çok önemli küresel sorunları olduğuna işaret eden Bahçıvan, büyükleri olarak, kendilerine karşı sorumlu olduklarını ifade etti.
Büyüklerin dünyayı ve doğal kaynakları biraz hor kullandıklarını, bugünü yaşarken geleceği pek fazla dikkate almadıklarını aktaran Bahçıvan, artık bu konudaki farkındalıklarının arttığını ve hata yapanların yanlış yolda olduklarını fark ettiğini söyledi. Bahçıvan şöyle devam etti:
“Ortaya sürdürülebilirlik diye bir kavram çıktı. Bu ne demek? Bugün doğal kaynakları kullanırken, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da gözetmek, onların hayatını daha şimdiden riske atmamak demek. Doğaya, çevreye ve siz gelecek kuşaklara söz veriyoruz: Bundan sonra daha dikkatli olacağız. Bu kötü gidişe artık ne siz müsaade edeceksiniz ne de biz! Bu gidişi yönlendirmekte, elbette sanayiye büyük görev düşüyor. Geleceğimizi inşa edecek sürdürülebilir bir sanayiyi size bırakmak zorunda olduğumuzu biliyor ve o doğrultuda çalışıyoruz.”
İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da toplantının açılışında bir konuşma yaptı. Okyay özetle şunları söyledi:
“Bize bu kahramanlık destanını, demokrasi zaferini bırakan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü, tüm silah arkadaşlarını, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunda görev ve sorumluluk alan tüm devlet büyüklerimizi şükran ve minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Çocukluk, hayatın belki de en özel dönemidir. İster ücra bir kasabadan isterse kentin kalabalık sokaklarından gelsin, tüm çocukların hayalleri saftır, sınırsızdır. Çocuklar üstüne titrediğimiz, kılına bile zarar gelmesini istemediğimiz en değerli varlıklarımızdır. Umudumuzdur. Sevgili çocuklar, “Gelecek sizsiniz!” sözünü sıkça duyuyor ve belki de anlam veremiyorsunuz. Fakat gerçekten siz; bu ülkenin, insanlığın, dünyanın geleceğisiniz. Her ne güzel şey olacaksa sizin elinizden olacak. Buna yürekten inanıyoruz. Tabii bütün sorumluluk sizin küçük omuzlarınızda değil. Biz de siz hiçbir kaygı hissetmeden özgürce yaşayın, eğitimli ve bilinçli bireyler olarak geleceğe hazırlanın diye üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalışıyoruz.
Bütün çabamız, size daha yaşanabilir, sürdürülebilir bir dünya bırakmak üzerine…”