İSO Akademi ve Akbank Dönüşüm Akademisi İş Birliğinde Sürdürülebilir Üretimin Finansmanı: Küresel Gelişmeler Işığında 2025’e Bakış Başlıklı Panel Düzenlendi

  • Diğer Haberler
akbank_manset_01

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) eğitim birimi İSO Akademi ve Akbank Dönüşüm Akademisi iş birliğinde, Sürdürülebilir Üretimin Finansmanı: Küresel Gelişmeler Işığında 2025’e Bakış başlıklı panel düzenlendi. İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe ev sahipliğinde, Odakule Fazıl Zobu Meclis Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Orhan Solak, T.C. Ticaret Bakanlığı, Markalaşma ve Tasarım Destekleri Dairesi, Responsible Uzmanı Canberk Eyigün katıldı.

Gün boyu iki panel şeklinde süren etkinliğin açılışında konuşan İSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Sürdürülebilirlik Platformu Başkanı Sultan Tepe, şunları söyledi:


İSO Yönetim Kurulu Sayman
Üyesi ve Sürdürülebilirlik
Platformu Başkanı Sultan Tepe

“Firmalar artık dijital dönüşümünü tamamlamış, MES sistemlerini uygulamış, verilerini oluşturmuş ve bu verilerden yapay zekâ ile faydalanan bir yapıya sahip olmak zorunda. Aksi takdirde, gelecekte bu dönüşüm süreçlerini tamamlamayan firmaların sürdürülebilirliklerini koruyabilmeleri mümkün değil. Sürdürülebilirlik kriterleri, özellikle Avrupa pazarında tedarik zincirinde firmaların geleceğini belirleyen en önemli faktörlerden biri haline geldi. Bugün, özellikle sanayicilerin bu değişim için finansmana erişimini kolaylaştırmak adına yeni mevzuatların hayata geçirilmesi kritik önem taşıyor. 2025’te çıkması beklenen İklim Kanunu, taksonomi ve çevre yönetim sistemleri gibi düzenlemelerin sanayide dönüşümü hızlandıracağına inanıyoruz.”

2030 yılına kadar yaklaşık 75 trilyon dolarlık bir yatırım yapılması gerektiği tahmin ediliyor. Bu rakam, yalnızca sanayinin değil, tüm dünyanın sürdürülebilir bir geleceğe ulaşması için kritik bir gereklilik. İklim değişikliği, aşırı hava olayları ve doğal kaynakların tükenmesi gibi sorunlar, sanayide yeşil dönüşümü zorunlu kılıyor. İstanbul Sanayi Odası olarak bizler, sanayicilerimizin yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine uyum sağlayabilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Firmalarımızın yalnızca finansmana erişimlerini kolaylaştırmak değil, aynı zamanda bu dönüşüm sürecinde ihtiyaç duyacakları bilgi ve eğitim desteğini de sunmak için projeler geliştiriyoruz. Bu süreçte finansmanın doğru yöntemlerle yönlendirilmesi hem sanayiye hem de çevreye pozitif katkılar sunacaktır.”


Akbank Öğrenme Teknolojileri
ve Yetkinlik Geliştirme Başkan
Yardımcısı Diğdem Dökmeci Karayer

Akbank Öğrenme Teknolojileri ve Yetkinlik Geliştirme Başkan Yardımcısı Diğdem Dökmeci Karayer de Akbank Dönüşüm Akademisi çalışmaları hakkında kısa bir bilgilendirmede bulunarak, şöyle konuştu:

“2022 yılında kurulan Dönüşüm Akademisi, Türkiye genelinde 20 farklı şehirde, 19 bine yakın KOBİ ve ticaretle uğraşan sanayiciye ulaşarak dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm, e-ticaret, e-finansman ve sürdürülebilir finansman gibi kritik alanlarda destek sağlamaya devam ediyor. Akademi, özellikle depremden etkilenen bölgelerdeki işletmeler ve girişimci kadınlara öncelik tanıyarak, bu bölgelerde faaliyet gösteren şirketlerin gelişim süreçlerine katkı sağlıyor. Katılımcılara yalnızca eğitimle sınırlı kalmayan Akademi, aynı zamanda bankacılık ve bankacılık dışı avantajlı ürünlerden oluşan fırsat paketleri sunarak sanayicilerin dönüşüm yolculuklarında yanlarında oluyor. Bugüne kadar elde edilen başarı hikayeleri, Dönüşüm Akademisi’nin hem sanayiye hem de topluma sağladığı değerleri ortaya koyuyor.”

Açılış konuşmalarının ardından etkinlik ilk panel ile devam etti. “Küresel Gelişmeler Işığında İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Finansmana Bakış” başlıklı oturumda, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında küresel trendler, sürdürülebilirlik kriterlerinin finansman süreçlerindeki önemi ve yeşil dönüşüm stratejileri ele alındı. Panelistler, Türkiye'nin bu alandaki mevzuat hazırlıkları, finansal mekanizmalar ve sanayicilere sunulan destekler üzerine görüşlerini paylaştı. “Sürdürülebilir Üretimin Finansmanı ve Sektör Bazlı İyi Uygulama Örnekleri” başlıklı oturumda ise farklı sektörlerde sürdürülebilirlik uygulamaları, yenilikçi finansman yöntemleri ve başarılı dönüşüm hikayeleri konuşuldu. Panelistler, sektör bazlı örnekler üzerinden sürdürülebilirlik kavramını güçlendiren iyi uygulamaları tartıştı ve katılımcılara bu alandaki fırsatlar hakkında bilgi verdi. Katılımcılardan gelen soruların panelistler tarafından yanıtlandığı soru-cevap bölümünün ardından etkinlik sona erdi. İki oturum şeklinde düzenlenen panellerde şu isimler yer aldı:

Küresel Gelişmeler Işığında İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Finansmana Bakış Paneli: Akbank Yatırımcı Bankacılığı Bölüm Başkanı Serkan Duruduygu (moderatör), T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkanlığı Başkan Yardımcısı Orhan Solak, T.C. Ticaret Bakanlığı, Markalaşma ve Tasarım Destekleri Dairesi, Responsible Uzmanı Canberk Eyigün, Akbank Ticari Şubeler Satış ve Pazarlama Bölüm Başkanı Başak Kantekin, TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı ve Chapter Zero Türkiye Chapter Lead Nurşen Numanoğlu.

Sürdürülebilir Üretimin Finansmanı ve Sektör Bazlı İyi Uygulama Örnekleri Paneli: SO Sürdürülebilirlik ve Koordinasyon Şube Müdürü Gülberk Ertap Kaya (moderatör), Kutes Metal Stratejik Planlama Müdürü Özgün Elden, SwatchLOOP Kurucu Ortağı Servet Gül, VTC Enerji CEO’su Mustafa Ensari.