Diğer Haberler
İSO Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İçin Bilgilendirme Semineri Düzenledi
- 19.04.2022
- Diğer Haberler
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki yatırım ve iş fırsatlarını Türk sanayici ve iş insanlarına tanıtabilmek amacıyla Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Online Bilgilendirme Semineri düzenledi. Video konferans yöntemiyle yapılan ve İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı’nın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan da katıldı. Etkinliği bölgedeki fırsatları değerlendirmek isteyen çok sayıda sanayici ve iş insanı da izleyerek sorularına yanıt aradı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, öncelikle Türkiye ve Almanya arasındaki ekonomik ilişkilere değindi. 19. Yüzyıldan beri devam eden ikili ilişkilerin artarak devam ettiğini söyleyen Özhamaratlı, Almanya’nın Türkiye açısından önemli bir ekonomi ortağı olduğunun altını çizdi. Özhamaratlı, ‘’ Bunları rakamlarla somutlaştıracak olursak, 2021 yılında Almanya’ya ihracatımız 19,3 milyar dolar, ithalatımız 21,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Toplam 41 milyar dolar hacimle Almanya, ülkemizin en büyük ticaret ortağı olmakta; aynı zamanda ülkemizin ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sırada, ithalatta ise üçüncü sırada yer almaktadır’’ dedi. İki ülke arasındaki yatırım ilişkilerine de değinen Özhamaratlı, Türkiye’de 7.853 Alman sermayeli firma bulunduğunu ve Almanya’da da 80 bin civarında Türk işletmenin faaliyet yürüttüğünü belirtti.
İrfan Özhamaratlı Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin coğrafi konumuna ve ekonomik potansiyeline dikkat çekerken bölgenin Avrupa’nın en yüksek satın alam gücüne sahip 160 milyonluk bir nüfusa erişim olanağının bulunduğunu ve gelişmiş altyapısının yanı sıra üst düzey nitelikli iş gücü ile birçok firmayı yatırım anlamında kendisine çektiğini söyledi. Özhamaratlı, ‘’ Bölgede kimya, otomotiv, makine, gıda, elektrik-elektronik ve plastik başta olmak üzere hemen her sektörde yatırımları olan 20 binin üzerinde uluslararası şirketlerin arasında, sayıları gün geçtikçe artan yaklaşık 700 Türk firması da bulunmaktadır. Yüksek ekonomik potansiyeliyle Almanya’nın en önemli bölgesi olan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti, Türkiye sanayisi ve ekonomisi adına da daha fazla değerlendirilmesi gereken bir noktadadır’’ dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan, İSO’ya gerçekleştirilen seminer için teşekkürlerini iletti ve bu gibi değerli iş birlikleri sayesinde ticari ilişkilerin artarak devam edeceğine inandığını söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, Kuzey Vestfalya Eyaleti’nde dört Baş Konsolosluğu’nun bulunduğunu aktaran Karaaraslan, başka bir ülkede buna benzer bir uygulamanın olmadığını belirterek, bölgenin Türkiye açısından önemine vurgu yaptı. Ayşegül Karaarslan, Kuzey Vestfalya Eyaleti’nin çok büyük ticari fırsatlar barındırdığını ve bunun yanında eyalet yönetiminin hem ticaret bakanlığı hem de yerel belediyeler olarak, yatırımda bulunmak isteyen Türk firmalara çok sıcak baktığına değindi.
Seminerde ‘’Avrupa Pazarlarına Çıkış Kapısı: Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’’ sunumunu yapan NRW Global Business Türkiye Temsilcilik Müdürü Dr. Adem Akkaya, Almanya’nın tüm eyaletleri içerisinde en yüksek ekonomik güce sahip olan eyaletin Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti olduğunu söyledi. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nin Almanya’nın toplam üretiminin yüzde 25’ine sahip olduğunu belirten Akkaya, bölgenin ekonomik potansiyelinin altını çizdi. Türkiye ve eyalet arasındaki ticaret hareketliliğine değinen Akkaya, Kuzey Ren Vestfalya’dan Türkiye’ye yapılan ihracatın metal, makine, kimyasal ürünler, taşıt ve taşıt yedek parçaları olduğunu, Türkiye’den Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ne yapılan ihracatın hazır giyim, gıda, makine, taşıt ve taşıt yedek parçaları olduğunu belirtti.
Seminerde ‘’Kuzey Ren-Vestfalya’daki Türk Şirketleri’’ sunumunu yapan NRW Global Business Türkiye Yatırımcı İlişkileri Yöneticisi Akın Okumuş, eyaletin dünyanın en büyük fuar merkezine sahip olmasının ve çok büyük bir metropol yapısına sahip olmasının Türk firmalarının yatırım için ilgisini çeken unsurlar olduğunu söyledi. Okumuş, eyalette yatırım yapmayı düşünen Türk firmalarının mağazalaşma, üretim tesisi açma ya da bölgede faaliyet yürüten Alman firmaları satın alma veya ortaklık kurarak faaliyetlerde bulunma imkanlarının olduğunu belirtti. Okumuş, Türk firmalarının ağırlıklı olarak tekstil hazır giyim, gıda, kimya, otomotiv ve lojistik alanlarında faaliyet yürüttüklerini söyledi.
Seminerin Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinin Türk Yatırımcılar için Önemi ve Ülkemizce Sağlanan İhracat Destekleri bölümünde Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Düsseldorf Ticaret Ataşesi Anıl Gürtuna Kaya seminerde yaptığı konuşmada hem Alman Devleti’nin hem de Türkiye Devleti’nin yatırımcılara sağladığın destekler konusunda bilgiler verdi. Kaya, Türkiye Cumhuriyeti’nin eyalette mağaza veya showroom açmak isteyen yatırımcılara dört yıl kira desteğinde bulunduğunu ve bunu yanında yatırımcılara pazarlama ve reklam giderleri için de yardımlarda bulunduğunu belirtti. Bunun yanı sıra Almanya Devleti’nin, yatırım yapmak isteyen yatırımcılara bölgenin istihdamını ve üretimini artırmak koşuluyla kredi kolaylığı sağladığını aktardı.
Yatırımcı Gözüyle Kuzey Ren-Vestfalya’nın Sunduğu Fırsatlar bölümünde, Tadım Emsdetten firma sahibi Mehmet Er ve ÇiğKöftem Neuss firma sahibi İbrahim Aktaş şirketlerinin bölgedeki faaliyetlerini ve yaşadıkları deneyimleri, katılımcılara aktardı. Ardından dinleyicilerden gelen sorular konuşmacılar tarafından yanıtlandı.