İSO Başkanı Bahçıvan: “Yeşil Mutabakat Sürdürülebilir Kalkınmaya Katkı Sunabilir”

  • Diğer Haberler
ekoiklim-01

İklim değişikliğiyle mücadele ve iklim değişikliğinin ekonomiye etkisini en aza indirmek amacıyla düzenlenen "EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı"nın açılış töreni ATO Cogresium'da 30-31 Mart 2022 tarihinde yapıldı. Ankara Sanayi Odası (ASO) ile Ankara Ticaret Odası’nin (ATO) müşterek düzenlediği, yoğun katılımla gerçekleştirilen zirveye, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi katıldı.

Zirvenin ikinci gününde Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nun moderatörlüğünde yönetilen “Sanayi’nin Yeşil Dönüşümü” oturumuna İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi konuşmacı olarak katıldı.


İSO Başkanı Erdal Bahçıvan

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan konuşmasında İSO'nun Yeşil Dönüşüm, İklim ve Sürdürülebilirlik ile ilgili vizyonunu anlattı. Bahçıvan, ‘’ Yaşayabileceğimiz başka bir Dünya yok, maalesef yaşadığımız Dünya artık kırmızı alarm vermekte. Dünya’nın geldiği bu noktayı artık sadece yapılan araştırmalarda değil ne yazık ki hem ülkemizde hem de dünyanın çeşitli noktalarında daha önceleri hiç alışık olmadığımız şekilde yaşanan iklim krizleriyle, yangınlarla, sel ve taşkınlarla da görmekteyiz. Yaşanan bu durumun ileride daha ne noktalara gideceği endişe verici’’ diyerek konunun ciddiyetini dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 2021 yılında, Paris İklim Anlaşması’na taraf olmasının ve 2053 yılı için net sıfır emisyon hedefinin belirlenmesinin atılmış en önemli adım olduğunu vurgulayan Bahçıvan, Türkiye’nin global mutabakatın dışında kalmadığını söyledi. Avrupa Birliği’nin hayata geçirdiği Yeşil Mutabakat’ın önemine de değinen Bahçıvan, önümüzdeki yeni dönemde mutabakata uymayan kurumların gelecek dünyasında yerinin olmayacağını belirterek, mutabakatın öneminin altını çizdi. Ayrıca Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın Türkiye için riskler barındırdığı kadar, sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen bir dönüşüm aracı olarak yepyeni fırsatlar da sunabileceğinden bahseden Bahçıvan, fırsatlar doğru değerlendirilirse yeni dönemde Türk sanayisi açısından kendisini yenileyebileceği, kaynak oluşturma ve yeni pazarlara açılma noktasında katkısı olacağını ekledi.

ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir İklim değişikliği, yeşil ekonomi kadar iklim adaletsizliğini ve iklim mültecilerinin de konuşulması gerektiğini belirtti. Yıllar boyunca gelişmiş ülkelerin dünya kayaklarını kullanarak geliştiklerini ve dünyayı kaldıramayacağı boyuta gelinceye kadar kirlettiklerini ekledi. Özdebir, oluşan bu tablonun bedelini az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ödediğine vurgu yaparak, gelişmiş ülkelerin yeşil dönüşüm süreçlerine en büyük finansman ve teknoloji desteğini vermeleri gerektiğini söyledi.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konusunda topyekün hareket etmenin öneminde vurgu yaptı. Ünverdi, belediyelerin yeşil şehirleri, ticaret odalarının yeşil ticareti ve sanayi odalarının da yeşil sanayiyi oluşturmaları takdirde, bu süreci çok hızlı bir şekilde aşabileceklerini ekledi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konusunun eğitimden geçtiğini belirterek, eğitimin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, üniversite-sanayi iş birliklerinin önemine de değinen Yorgancılar, üniversitelerden sanayiye ihtiyaç duyulan bilgi akışı sağlanamazsa ilerleyen yıllarda, ihracat noktasında sorunların yaşanabileceğini ekledi.