İSO Meclisi’nin Şırnak-Hakkari Seyahati Bölge İş Dünyasında Umut Yarattı

  • Diğer Haberler
meclis_gezi_manset_02

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Üyeleri, İSO Meclis Başkanlık Divanı ve İSO Meclis Üyeleri, Cizre ve Şırnak’taki temaslarının ardından Meclis seyahati kapsamında 7 Haziran’da Hakkari’de de temaslarda bulundu. T.C. Hakkari Valisi Ali Çelik tarafından Hakkari İl Sınırı Şine Köprüsü’nde karşılanan İSO heyeti, burada mola vererek Zap Nehrinin kenarında dinlendi. İSO Yönetimi daha sonra Hakkari Valisi Ali Çelik’i makamında ziyaret ederek plaket takdiminde bulundu. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan Valilik ziyaret defterini imzalayarak günün anlam ve önemi hakkında düşüncelerini yazdı.

İSO Yönetimi ve İSO Meclis üyeleri daha sonra Hakkari Sanayi Odası’nı (Hakkari TSO) ziyaret ederek ortak toplantı gerçekleştirdi.


Hakkari Valisi Ali Çelik

İSO - Hakkari TSO ortak Meclis toplantısın Hakkari Valisi Ali Çelik de katılarak bir konuşma yaptı. Vali Çelik, şunları söyledi:

“İçi sevgi dolu anlara şahitlik ediyoruz, kıymetli misafirleri Hakkari'de ağırlıyoruz. Coğrafyanın bize sunduğu dağların şehri, coğrafyanın %80'i dağlarla kaplı. Zap Vadisi gibi 86 km uzunluğunda, 468 km derin vadiler var. Yüksekova gibi tarım arazileri bulunan ama içi sevgi ve hoşgörü dolu bir memleket. Bölge halkının tasvip etmediği terörün zihinlerde bıraktığı zorluk tortusu geride kaldı. Zihinlerde zorluk yaratan bir tortu vardı. Hakkari, zorlukların ve güçlü inananların olduğu bir yer. Güçlü şehir kimliği ile günün her saatinde yurduna inananlarla örnek bir şehir olma potansiyeli var. Birlik, beraberlik, sevgiyle büyüyen bir yer; sevgi iyileştirir. İSO Başkanımız ve Yönetim Kurulu ile Hatay'da tanıştık, gerçekten birlik, beraberliği ve zordaki anın getirdiği fedakarlık duygusunu bizatihi yaşadım. Bizler kamu görevlisiyiz, ancak Başkanımızın bir sivil toplum örgütü başkanlık görevini hem kendi işlerinden zamanını ayırarak onla aylarca süren bir çalışmanın bir parçası olmak ve orada yaşayacak insanlar için fedakarlık yapabilme iradesi içinde sevgi olmadan yapılabilecek bir iş değildir. Başkan ve Meclis Üyelerinin zorluktaki desteklerinden dolayı Türkiye adına şükranlarımı sunarım.

Hakkari için bir yerden başlamalı, madencilik aktif, tarımda son dönemde yapılan çalışmalar sayesinde faaliyetler arttı fakat ticaret büyüklüğü için destek lazım, güç lazım. Yüksekova-İstanbul seferleri 1 saat sürüyor, hava yolu ile erişim sağlanıyor. Hakkari-Van yolu bitince ulaşım daha kolay olacak. Sanayi için Hakkari’ye gerekli yatırımlar yapılmalı, herkese açık olmalı. Organize Sanayi Bölgeleri altyapı ihaleleri en kısa zamanda tamamlanacak sonrasında tahsis süreçleri ve üretim başlayacak. Üç sınır kapısı var, dış ticaret endeksi merkezi olabilir; İran ve Irak’a yönelik ticaret buradan üstlenilebilir. Maden yatakları çok, sondaj çalışmaları devam ediyor.

Terör zihinlerde bıraktığı tortu temizledi, endişe yok, şehrin her bölgesi güvenli. Hakkari'den Çukurca merkezine kadar her yere her saatte gidebilirsiniz. Pençe Kilit operasyonları sayesinde alınan tedbirler güvenliği %100 sağladı, bunlar devam edecek. Bu coğrafya ileride de güvenlik sorunu yaşamayacak. Mehmetçiğe ve kamu görevlilerine teşekkürlerimi arz ederim. Coğrafyanın önü açık, adrenalin yüklü bir şehir. Kış turizmi, dağcılık gibi geniş özelliği bulunuyor. Cennet Cehennem Vadisi gibi önemli doğa harikası alanlar bulunuyor. Görevim icabı zorlu yerlerde bulundum ama burada zorlukların ötesinde umut gördüm. Daha düşünecek çok umut var.”


İSO Yönetim Kurulu Başkanı
Erdal Bahçıvan

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ortak toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Sayın Valimiz ile geçen yıl anlamlı bir tanışmamız oldu. Kendisi Kütahya Valisiyken, depremden sonra en hızlı görevlendirilen kişi olarak Hatay'a görev koştu. İSO'nun 1000 konteynerden oluşan Yaşam Kenti Projesi'nden dolayı yollarımız kesişti. Hayırsever insanlarımızın bağışlarını oraya taşımamızda yardımcı oldu. Bugün 4000'e yakın vatandaşımızın yaşadığı çalışmalara vesile olmaktan dolayı minnettarım, var olun. Kentin hazırlık aşamalarında hassas davrandı, kaç konteyner geldi, ne oldu tüm süreçte yanımızdaydı. Bu süreçler unutulmaz.

Ailemin kökenleri Azerbaycan Erivan’a dayanıyor. Ailem o dönem yaşanan olaylar sonucu göç etmiş, ilk Yüksekova'dan Türkiye'ye gelmişler. Ailemin vatana buluşma bu topraklar. Yıllar sonra burada olmak beni mutlu etti. Onların adım attığı topraklarda bulunmak, o gayreti, o çabayı gösteren büyüklerime karşı benim bir minnet borcum. Bize kucağını açan bun topraklara borcumu ödüyorum. İyi ki kaderimiz bu vatanla buluşmuş. Muacir bir ailenin ferdiyim. Ülkemiz bizlere birçok imkan verdi. Eğitim imkanı, sanayici olma imkanı, sivil toplum kuruluşlarında görev alma imkanı verdi. Ülkenin ayırımcılığı yok, yeter ki hedefe ulaşmak isteyin. Farklılıklardan güç alan bir ülkeyiz. Hakkari markası gizemli, uzayda bir gezegene gitmek gibi. Alışılmadık, gitmesi gelmesi farklı hissettiriyor. Valilik binasından buraya yürüyerek geldik, inanın İstiklal Caddesi'nden daha rahat yürüdüm. Halkın huzurunu, ışığını gördüm, güvenin altındaki huzuru gördük. İstanbul'a dönüp Hakkari'de gördüğümüz huzuru anlatacağız. Emeklerinizle sağlık. Marka güçlenmeli, coğrafya zor, ulaşımı ve yaşaması zor. Zorluklar fırsata çevirmeli.

Kaynakların gündemi başka gündemlerle değiştirmemeli. Gelecek adına kafa yormalı. Zorluklar ortadan kalkmalı. Bizlere de görev düşüyor, sorunları sadece buranın insanlarına bırakmamalıyız. Bizden uzak diyerek kendi haline bırakmak lüksümüz yok. Buranın huzuru İstanbul’un huzuru, huzursuzluk da öyle. İmkanlar belirdikçe İstanbul'a gidip herkes çevresinde Hakkari'yle ilgili olumlu cümleleriyle olumlu enerjiyi paylaşır. Bölgede güvenlikle ilgili korkulacak bir şey olmadığını seyahatimiz ifade ediyor. Buralar görülmeli, herkesin çözüm noktasında katkısı olmalı. Seyahatimiz kapsamında Şırnak’ta mesleki eğitim protokolü imzaladık. Hakkari için de model uygulayabiliriz. Hangi meslek gelecek vaat ediyorsa ona göre bir model kurgulanabilir. Üniversite sınavı başarılarında Hakkari öne çıkıyor. Bunu doğru şekilde geliştirmek çok önemli. Buranın gelecekte fırsatlarını doğru kullanmak için yön belirlemeli. Zamanı değerlendirirsek, güzel şeyler ortaya çıkacak. Enerji ile ilgili fırsatlar bulunuyor. Güneşin potansiyeli çok, rüzgar öyle, madenler var, turizm örnek. Doğru planlamayla ters göç bile alabilir. Birlik, beraberlik, kardeşlik bozulmasın.”

Hakkari TSO Yönetim Kurulu Başkanı Servet Baş da yaptığı konuşmada şöyle dedi:

“Anlamlı bir gün. Hakkâri için tarihi bir an. İSO Başkanı Bahçıvan, Meclis Üyeleri ve iş dünyasının kıymetli isimleri ağırlamak güzel. Hakkari'yi anlatmak için günler, yıllar lazım. Bilinen tarihi 7000 yıl öncesine dayanıyor. Kültür ve bilimle yetişen kentin iki ülkeye sınırı var, stratejik bir konumda. Genç nüfus yüksek ama işsizlik de yüksek. Orta seviyede sanayi üretim imkanları var. İnşaat, gıda, nakliye gibi faaliyet gösteren sektörlerde yatırım gücü çok yok. İran ve Irak sınır kapıları konumunda olan Esendere kapısından uluslararası ticaret gerçekleştiriyor. Üzümlü kapısı ise şu an için sadece yolcu ve araç çıkışı için kullanılıyor. Gerekli altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra burası da uluslararası ticarete açılabilir.

Kurşun, çinko ve mermer yatakları var. İlimiz çinko rezervinde dünyada üçüncü sırada. Maden firmaları çıkarılan çinkoyu işleyip İran'a ihraç ediyor. İran'a gönderilen çinko, işlenip külçe altın olarak geri satılıyor. Bizden ihraç edilen malzeme 200 dolara, onlar ise 4-5 bin dolara satıyor. Kısa vadede madenlerin metalurji tesislerine ihtiyaç var. Bununla kayıpların önüne geçilir, istihdam artar. OSB kurulma aşamasında, bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Geçmişte yaşanan kötü olaylar ve köy boşaltmaları nedeniyle hayvancılık geriledi. Meralar tam olarak kullanılırsa, tekrar canlanacak. Et ve süt tesisleri kurulabilir. Önyargıları ortadan kaldırmak için çalışıyoruz.”

Yapılan konuşmaların ardından iki odanın meclis üyeleri de söz alarak ziyaretin anlam ve önemi hakkında duygu ve düşüncelerini anlattı.

Bu ziyaretin ardından İSO Meclisi, gezinin üçüncü günü kapsamında Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası’nı da ziyaret etti. Daha sonra Yüksekovalı iş insanları ile de bölgenin geleneksel kahvaltı sofrasında bir araya gelen sanayiciler, Yüksekovalı gençlerin yaptığı halı, kilim ve resimleri inceledi, onlarla sohbet etti.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclisi’nin Şırnak-Hakkari gezisini takip eden basın mensuplarıyla Yüksekova’da bir araya gelerek İSO Meclis’nin bu gezisinin çıktalarını ve geleceğe ilişkin düşüncelerini paylaştı ve soruları yanıtladı.